İran şiirinin isyankar sesi, güçlü kadın şair Furuğ Ferruhzad’ın kısacık ve çarpıcı yaşam hikâyesini, Şebnem İşigüzel yazdı, Berfin Zenderlioğlu rejisiyle Nazan Kesal sahneye taşıyor.


/strong>

“Kuş ölür, sen uçuşu hatırla” diyerek bize özgürlük için mücadele etmenin, her türlü engele rağmen yaşama tutunmanın yollarını gösteren, dünyaya bakışımızda ufuklar açan Furuğ Ferruhzad’ın bu niteliklerini ihmal etmeden tutkuları ve acılarıyla tiyatro sahnesine taşıyan Nazan Kesal  ve yönetmen Berfin Zenderlioğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdik.  ‘Yaralarım Aşktandır’ oyununun yaratılma serüvenini konuştuk. Bu söyleşide, geniş bir seyirci topluluğuna ulaşmasındaki etkenlerden, günümüzde gittikçe yoğunlaşan kadın  şiddetinden de değinmemek olmazdı… Kadını ele alış biçimi bakımından ‘Yaralarım Aşktandır’ oldukça önemli. Tek kişilik oyunlar reji ve oyunculuk açısından kolaylıkları kadar zorlukları da olan bir tür. Nazan Kesal, canlandırdığı kişinin sadece fiziksel – tarihsel kişiliğini değil psikolojisini de seyirciye aktarmayı başarıyor. Bunda rejinin katkısını da yabana atmayalım. Bütün bu söylediklerimi Nazan Kesal bir cümlede özetliyor aslında: “Sahnede kendimi tamamen unutup, Furuğ’un elini kalbimde taşıdım. Hatta kendimin bile konuşulmasını istemiyorum. Oyunun, karakterin derdi ne ise o konuşulsun istiyorum”….

 Düşünce böyle olunca, takdir edilesi bir oyun ortaya çıkıyor. Nazan Kesal’ı tanıdığım için çok mutlu olduğumu söylemeliyim. Çok sıcak, samimi, idealist, kararlı, sahici bir tiyatro sanatçısı. Onunla ‘Yaralarım Aşktandır’ oyununu konuşurken hüzünlenmiş olsam da  böyle sanatçılarımızın olması beni ümitlendirdi. Oyunun yönetmeni Berfin Zenderlioğlu ile de daha önce söyleşiler yaptım. İzlediğim oyunlarında kültürel bileşkeler oluşturduğu rejileri oyunun mesajını güçlendiren katkıları ile tiyatromuzun önemli yönetmenlerinden biri oldu. Her iki sanatçıya da DirenSanat’a gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Umarım Kadıköy Moda Sahnesi’nde bir matine sonrası yaptığımız söyleşiden sizlerde keyif alır ve yorumlarınızı bizimle paylaşırsınız.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.