Craft Tiyatro her yeni oyununu heyecanla beklediğim, bir an önce izlemek istediğim topluluklardan. Kuruldukları günden bu yana zaten yüksekte tuttukları çıtalarını her yeni oyunda biraz daha yükseltmekte. Bunun kanıtlarından biri de son oyunları Kalp.

Yaşar İlksavaş info@dirensanat.com

                        AİDS, İNSANLIK, SEVGİ ÜZERİNE YÜREK PARÇALAYAN BİR OYUN

                                      KALP

 

Craft Tiyatro her yeni oyununu heyecanla beklediğim, bir an önce izlemek istediğim topluluklardan. Kuruldukları günden bu yana zaten yüksekte tuttukları çıtalarını her yeni oyunda biraz daha yükseltmekte. Bunun kanıtlarından biri de son oyunları Kalp.

1980’li yılların başlarında New York. Gay toplulukların hiçbir tasa, hiçbir kaygı duymaksızın özgürce, keyif içinde, hattâ toplumun bazı kesimlerini rahatsız eden bir rahatlık ve vurdumduymazlıkla yaşamlarını sürdürdükleri yıllar. Ama hazlarının ardından ölüm kaderleri olmaya başlamıştır. Ne olduğu tam bilinmeyen, “Gay Kanseri” de denilen, çağın vebası olarak da adlandırılan AİDS hızla yayılmakta, ölümler giderek artmaktadır. Dostlarını, arkadaşlarını, sevgililerini kaybedenler arasında gay aktivist ve yazar Ned Weeks de vardır. Neds, AİDS’li hastaları tedavi etmeye çalışan, geçirdiği çocuk felci yüzünden tekerlekli iskemleye mahkûm, AİDS’in belki de New York’taki tek uzmanı Dr. Emma sayesinde bu felaket konusunda ilk bilinçlenenlerdendir. Bu hastalıkla mücadele etmek için bir dernek kurar. Gay topluluğuna, halka durumun ciddiyetini anlatmaya, onları bilinçlendirmeye, kendilerinden nefret eden, gerçeklere kulaklarını tıkamış ikiyüzlü yetkilileri harekete geçirmeye çalışır. Endişelerini çaresizlikler, anlaşılmamanın öfkesi ve umutsuzluğu izler. Çevresindekiler birbiri ardı sıra ölürken herkesin, New York belediye başkanının, gay topluluklarının, avukat kardeşinin… herkesin duyarsızlığı onu çıldırtmaktadır. Gayler için sanki bir soykırıma göz yumulmaktadır. Dernekte de bölünmeler başlamıştır. Bir bölümü cinsel eğilimleri kısıtlamak, cinsel ilişkilere gem vurmaktan yana duruş sergilerken, diğerleri cinsel yaşamlarını korumak, sürdürmek yanlısıdır…

kalpLarry Kramer’in metni bize AİDS’le ilk mücadelelerin zor zamanlarını betimlemekte, insanların vurdumduymazlıkları, belki de bilinçli vurdumduymazlıkları yüzünden bir gay topluluğunun yaşamlarını nasıl yitirdiği konusunda hafızalarımızı tazelemekte. Bugün bile o insanları nasıl yalnızlığa mahkûm ettiğimizi, bu konuda yeterince adımlar atılıp atılmadığını, onlara toplum içinde ne kadar yaşama şansı verildiğini… tekrar tekrar düşünmemizi sağlamakta.

Larry Kramer’in bu otobiyografik piyesini Hira Tekindor son derece akıcı ve güzel bir türkçeyle dilimize kazandırmış, İbrahim Çiçek çok başarılı ve cesur bir rejiyle sahneye koymuş. Özellikle oyunun başındaki en sert sahnelerde bile çok hassas bir dengeyi korumayı bilmiş. Herbir karakterin kişisel özelliklerini en ince ayrıntısında incelemiş. Öylesine gerçek tiplemeler yaratmış ki, seyircinin onlarla empati kurmasını sağlamış. Oyuncular arasında hiç bozulmayan, çok dengeli bir oyun birliği kurmuş.

Oyunun bir an olsun yavaşlamamasında, su gibi akıp gitmesinde, birçok mekan değişimi olmasına karşın bir kez olsun black-out’a yer verilmemesinde Kerem Çetinel’in dekor ve ışık tasarımının büyük katkısı olmuş. Çok iyi bir dekoratör-yönetmen ortak çalışması yapıldığı ortada. Nihal Kaplangı’nın usta işi kostümleri kişileri çok doğru yansıtmış.

Ned rolünde Aras Aydın kusursuz diyebileceğimiz bir kompozisyon çizmiş. Ned’in öfkesini yumuşaklığı, içtenliği ve sevecenliğiyle dengelemeyi bilmiş. Seyirciyi aşkı ve hayatı sorgulamaya çağrıyor.

Aşkı sorgulamaya çağıran bir diğer oyuncu da, Ned’in sevgilisi Felix. Cem Yiğit Üzümoğlu can verdiği bu rolle tüm o insanî duyguları seyirciye kusursuz aktarıyor. Küçük küçük oynayarak çok inandırıcı bir kompozisyon çiziyor.

kalpNilperi Şahinkaya duru, yalın, abartıdan uzak, çok doğru bir oyunculukla can katıyor Dr. Emma’ya.

Necdet Sert’in canlandırdığı karakterin içinde kopan fırtınaları hissetmemek olanaksız.

Diğer tüm oyuncular, Kerem Aslanoğlu, Burak Sarıkaya, Sinan Çatıkkaş, Soner Kurt ve Süleyman Kara bu hiç bozulmayan oyun birlikteliği içinde etkileyici oyunculuklar sergilemekte.

Kalp aktivizm, toplumsal ve politik bilinç, hattâ toplumsal ve politik vicdanı sorgulayan çok etkileyici, çok cesur bir oyun. Metni, rejisi, oyunculuklardaki doğruluk ve içinde barındırdığı insanî duygularla bu yıl adından sıkça söz ettirecek oyunlardan biri. Oyundan kalbiniz çarparak, kafanızda bir çok soruyla ve sarsılmış olarak çıkacaksınız. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum.

Yaşar İlksavaş

www.dirensanat.com

 

PAYLAŞIM
Önceki İçerikVERONİKA’NIN DÜNYASI
Sonraki İçerikSivil toplumculuk, sanat TOBAV örneği ve… “Attan düşenin halinden attan düşen anlar”
YAZAR VE ÇEVİRMEN 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi, Galatasaray İktisadî ve Ticarî Bilimler Akademisi'ni bitirdi. İşletme İktisadı Enstitüsü'nde master yaptı. Kom Tekstil ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.'de 29 yıl idarî ve malî işler müdürlüğü ve genel müdür muavinliği yaparak üst düzey görevlerde çalıştı ve aynı fabrikadan emekli oldu. Yaşamının uzunca bir döneminde İhsaniye Altsokak'ta, ailesiyle oturdu. Üniversite yıllarında tiyatro ve kitap eleştirileriyle denemeler yazmaya başladı. Sonra yalnızca tiyatro eleştirileri yazmayı sürdürdü. Yine üniversite yıllarında başladığı çevirmenliği de hiç bırakmadı ve 2000 yılında emekli olduktan sonra çeviriye ağırlık verdi. Yeni Gazete, Hürriyet, Dünya, Hürgün, Yeni Ortam, Gazette 13, Son Saat gazetelerinde tiyatro ve kitap eleştirileri, Cumhuriyet gazetesinde derleme ve derleme çevirileri yayınlandı. Hürriyet Gösteri, Tempo, Papirüs, Yeni Dergi, Yeni Ufuklar, Oluşum, Yeni İş Dünyası, Çağdaş Sanat, Aylık, Best, Downtown dergilerinde 1970'den bu yana tiyatro eleştirileri ve diğer yazıları yayınlandı. De Yayınevi, Can Yayınları, Gelişim Yayınları, Bilgi Kitabevi, Kelebek yayınları, Altın Kitaplar, Doğan Kitap, Everest ve Oğlak yayınlarında elliye yakın çevirisi çıktı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.