“Aşka başka bir pencereden, Masoch’un gözünden bakan, aşkın özgürce seçilmiş bir köleliğe dönüşmesini gündeme getirip tartışmaya açan Kürklü Venüs metniyle, rejisiyle ve oyuncularının başarısıyla bu tiyatro mevsiminin en başarılı, izlenmesi gereken oyunlarından biri”                           

 

Yaşar İlksavaş
Twitter @Yasarilksavas
info@dirensanat.com

Marquis de Sade ve Sacher-Masoch. Aralarında yüz yıllık bir dönem var, bir asır. İkisi de kendi yaşamlarından yola çıkarak yazmış eserlerini. Yazdıkları yasaklanan, ömrünün büyük bölümünü akıl hastanelerinde geçiren Sade, adının “sadizmin babası” olarak geçeceğini hayal bile etmemiştir hiç kuşkusuz. Masoch da öyle. Nereden bilebilirdi yıllar sonra psikiatrist Kraft-Ebing ve Sigmond Freud’un eserlerinde sözünü ettiği cinsellik biçimine “mazohizm” adını vereceklerini ve kendisinin “mazohizmin babası” olarak adlandırılacağını. Yasak edebiyatın kapılarını aralamış olan Sade “Adım insanların belleğinden silindiği an çok mutlanacağım,” derken, insanların kendisini unutmasını dilerken, Masoch’un son sözleri sevgiye açlığını dile getirmektedir: “Beni seviniz”. Ne ki, bu sevgi isteği, sevilme arzusu, bu özlem, bir mazohistte cezalandırılma isteğiyle yer değiştirmektedir. Sadizmde acı verenin hazzı acı çekenin acısı artıkça doruğa ulaşırkan mazohizmde ilişkiler tümüyle kişiseldir ve bir rızaya dayanır, sözleşme yapılacak kadar da ileri gidilebilinmektedir.

Sacher-Masoch birçok kitap ve yüzlerce öykü yazmış olmasına karşın tüm dünyada en çok bilinen eseri Kürklü Venüs’tür. Ta çocukluk yıllarında kendi kukla tiyatrosu için dizeler yazmış, aktörlükle ve tiyatroyla yakından ilgilenmiş olan yazarın sözkonusu eseri roman olarak da teatral bir havaya sahiptir aslında.

David İves’in “Kürklü Venüs”romanını eksene alarak yazdığı aynı adlı oyun, bugüne dek üç önemli oyunu sahneye getirmiş olan Yolcu Tiyatronun dördüncü oyunu.

Sıradan bir yönetmen olan Thomas Novachek “Kürklü Venüs” piyesinin baş kadın kahramanı Vanda Jordan için bir kadın oyuncu aramaktadır. Oyuncu seçmelerine otuzbeş kadın katılmış ama yönetmen bu role hiçbirini uygun görmemiştir. Yorgun ve umutsuz, tam bürosundan çıkmak üzereyken Vanda adında bir kadın girer içeri. Aslında Thomas’ın nefret ettiği her şeye sahiptir bu oyuncu adayı: basittir, avamdır, kuş beyinlidir, sıradandır. Konuşması bile bozuktur. Seçmelere de geç kalmıştır ama direnir, asla geri adım atmaz. Siyah deriler giymiştir, boynunda da bir tasma vardır.Yönetmenden Severin rolünü okuyup kendisine replik vermesini ister. Thomas şansını denemesine izin verir ve onun değişimini şaşkınlıkla izler. Vanda Jordan’ın kişiliğini çok iyi anlamış ve onu kusursuz yorumlamaktadır. Erkekle kadın arasında bir baştan çıkarma oyunu başlar. Deneme uzadıkça Thomas onun etkisi altına girer. Otoriter yönetmen tasma takılmış küçük bir köpeğe dönüşmektedir. Kimdir bu Vanda? Gerçekten var mıdır? Yoksa bir hayal midir? …

Şafak Özen’in güzel bir türkçeyle dilimize kazandırdığı ve dramaturjisini üstlendiği oyunun yönetmeni Ersin Umut Güler. Oyunu bir orkestra şefi gibi yöneten Güler’i bu başarılı rejisinden dolayı kutlamak isterim. Hiçbir şey, en küçük bir ayrıntı bile rastlantıya bırakılmamış. Zaman, mekân, tavırlar, hareketler… hepsi inceden inceye hesaplanmış. Oyun içinde oyun tekniğiyle yazılmış piyesleri yönetmek çok zordur. Bazan geçişler birbirine karışır, oyun anlaşılmaz olur. Ersin Umut Güler bu zorluğun altından başarıyla kalkmış. Oyundaki şimşek efekti, çok önemli yerlerde kullanılan bu efekt, kendi buluşuysa eğer, bunun için de özellikle kutlarım kendisini.

İki kişilik oyunlar bana hep bir ping pong maçını anımsatır. Top bir oyuncudan diğerine gidip gelecek ama asla yere düşmeyecektir. Pervin Bağdat ve Ersin Umut Güler’in oyunculuklarında top hiç yere düşmüyor. Pervin Bağdat’ın sıradan avam bir kadından Vanda’ya dönüşmesini, gerçekle oyun arasında kusursuz gidiş gelişlerini, Vanda’nın erkeksi hakimiyetinin giderek artmasını çok dozunda verişini büyük bir beğeniyle izliyoruz. Ersin Umut Güler’i de öyle. Otoriter bir yönetmenden bir köleye dönüşmesini, gerçekle oyun arasındaki kusursuz geçişlerini aynı beğeniyle izliyoruz. Özellikle son bölümde bıçak sırtı bir oyunculuk sergiliyor. En küçük bir abartısı son anda oyunu da, oyunculuğunu da mahvedebilirdi. Sırf o son sahne için özellikle kutluyorum kendisini. Her iki oyuncu da doğru oyunculuğun en güzel örneğini veriyor sahnede.

Rökamiye koltuğu, fon perdesine yansıyan diaları ve yönetmenin yorumunu güçlendiren ışık düzeniyle Cem Yılmazer çalışmalarında yeni bir başarıya imza atıyor. Bir mazohistin adeta simgesi haline gelmiş siyah deri giysiler, ince topuklu çizmeler, 1870’lerin giysileri, gücü simgeleyen güçlü bir sembol olan kürkü kırmızı bir şalla temsil edişiyle Özlem Kaya’nın kostüm tasarımları da çok başarılı. Tufan Dağtekin’in çalışmaları da öyle.

Aşka başka bir pencereden, Masoch’un gözünden bakan, aşkın özgürce seçilmiş bir köleliğe dönüşmesini gündeme getirip tartışmaya açan Kürklü Venüs metniyle, rejisiyle ve oyuncularının başarısıyla bu tiyatro mevsiminin en başarılı, izlenmesi gereken oyunlarından biri…

Kürklü Venüs 2019 Programı

15 Ocak Moda Sahnesi

18 Ocak Dasdas-Ataşehir

21 Ocak Ataköy Yunus Emre KM

25 Ocak Kozyatağı Kültür Merkezi

26 Ocak Sahne Pulcherie-Beyoğlu

5 Şubat Kocaeli Sabancı KM

11 Şubat Artı Sahne-M.köy

Kürklü Venüs Program

7 Şubat 2018 Çarşamba DasDas  20:30

9 Şubat 2018 Cuma   KOZZY Saat: 20:30

12 Şubat Artı Sahne Mecidiköy Sahnesi 20:30

28 Şubat Baba Sahne 20:30

Yaşar İlksavaş

www.dirensanat.com

kürklü venüs ile ilgili aramalar

kürklü venüs konusu

kürklü venüs dasdas

kürklü venüs ekşi

kürklü venüs kitap

kürklü venüs yolcu tiyatro

kürklü venüs tiyatro oyunu

kürklü venüs bilet

kürklü venüs pdf

PAYLAŞIM
Önceki İçerikKanahı Yamashıta Akbank Sanat Gitar Günlerinde
Sonraki İçerikİkincikat Sahnesi’nde neler var?
YAZAR VE ÇEVİRMEN 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi, Galatasaray İktisadî ve Ticarî Bilimler Akademisi'ni bitirdi. İşletme İktisadı Enstitüsü'nde master yaptı. Kom Tekstil ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.'de 29 yıl idarî ve malî işler müdürlüğü ve genel müdür muavinliği yaparak üst düzey görevlerde çalıştı ve aynı fabrikadan emekli oldu. Yaşamının uzunca bir döneminde İhsaniye Altsokak'ta, ailesiyle oturdu. Üniversite yıllarında tiyatro ve kitap eleştirileriyle denemeler yazmaya başladı. Sonra yalnızca tiyatro eleştirileri yazmayı sürdürdü. Yine üniversite yıllarında başladığı çevirmenliği de hiç bırakmadı ve 2000 yılında emekli olduktan sonra çeviriye ağırlık verdi. Yeni Gazete, Hürriyet, Dünya, Hürgün, Yeni Ortam, Gazette 13, Son Saat gazetelerinde tiyatro ve kitap eleştirileri, Cumhuriyet gazetesinde derleme ve derleme çevirileri yayınlandı. Hürriyet Gösteri, Tempo, Papirüs, Yeni Dergi, Yeni Ufuklar, Oluşum, Yeni İş Dünyası, Çağdaş Sanat, Aylık, Best, Downtown dergilerinde 1970'den bu yana tiyatro eleştirileri ve diğer yazıları yayınlandı. De Yayınevi, Can Yayınları, Gelişim Yayınları, Bilgi Kitabevi, Kelebek yayınları, Altın Kitaplar, Doğan Kitap, Everest ve Oğlak yayınlarında elliye yakın çevirisi çıktı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.