Efsane rock grubu U2, son albümü Songs of Experience (Tecrübe Şarkıları) nı yayınladı.

Efsane rock grubu U2, son albümü Songs of Experience (Tecrübe Şarkıları) nı yayınladı. Dört yıl önce yayınladıkları Songs of Innocence albümünün devamı olarak düşünülen bu albüm daha dumanı soğumamışken grubun sevenlerini ikiye bölmeyi de başardı. Tartışmanın nedeni genel olarak U2’nun modern çağa ayak uydurma ile kendi özünü koruma arasında verdiği mücadelenin yansıdığı bir albümle karşımıza çıkmaları. Peşinen söyleyeyim. Ben bunu olumlu görenlerdenim.

Umut Sefa Yıldız

Benim itirazım genelde bu tarz grupların epey bir ara verdikten sonra böyle 17-20 civarı şarkıyı gözümüze sokarak alttan alta “boş durmadık” mesajını hissettirmeye çalışmaları. Her şeyin çabucak tüketildiği, insanların giderek sabırsızlandığı bir dönemde böyle 16-17 şarkılık bir albüm yayınlamak kanımca yaratıcılığın bolluğundan ziyade özensizlik hissi veriyor. Albümün içinde iyi şarkı bulmaya çalışırken kayboluyoruz.

Bu duygularla başladığım Songs of Experience dinleme maceramda iyi şarkılarla karşılaştıkça bakışım da birden değişti. Keşke 10-11 şarkılık bir albüm olsaymış dedim. Neyse Summer of Love, Lights of Home, Red Flag Day, You’re The Best Thing About Me, Get Out of Your Own Way çok güzel şarkılar.

u2Albümün bütününe iyimser duygular hakim. Örneğin Lights of Home’da evin lambalarının hala yandığı vurgusuyla ilerlemiş yaşına rağmen Solist Bono gelecekten hala umutlu olduğunu anlatıyor. Başına gelen en güzel şey diyerek eşini anlattığı You’re The Best Thing About Me, Amerikan seçimlerinde yaşadığı hayal kırıklığına bir gönderme olan ancak karamsarlığa yer olmadığını anlatan Get Out of Your Own Way ve akabinde gelen Amerikan topraklarının tarih içinde göçmenler umut olduğunu hatırlatan American Soul albümün bahsettiğimiz pozitif havayı en iyi yansıtan şarkıları.

U2, gerek sound olarak gerek sözler açısından yeniliğe açık olduğunu her defasında göstermeyi başarıyor. Bu konuda gerekli işbirliklerine de hep açıklar. Albümdeki Haim grubu ve Kendrick Lamar gibi isimlerle çalışmaları bunu kanıtlamak için yeterli. 80’li yılların diğer yıldızlarından Bon Jovi ve Bryan Adams gibi isimlerin bu konuda U2’yu örnek almaları şart. Grup ne yapıp edip her albümden akıllarımıza birkaç şarkı kazımayı başarıyor. İşte bu noktada albümün isminde olduğu gibi tecrübesini konuşturuyor. Ve uzun süre daha köşelerine çekilmeye hiç niyetleri yok görünüyor.

www.dirensanat.com

Umut Sefa Yıldız

PAYLAŞIM
Önceki İçerikModa Sahnesi’nde yeni oyun: Marivaux’un ‘Köleler Adası’
Sonraki İçerikMOİ Sahne sanatla dolu
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Yeditepe Üniversitesinde Karşılaştırmalı Edebiyat yüksek lisansı yaptı. Müziğe yönelik çalışmaları üniversite yıllarında başladı. Boğaziçi Üniversitesinde Gönül Paçacı’dan Türk Müziği dersleri, Modern Müzik Akademisinde gitarist ve udi Güç Başar Gülle’den armoni dersleri aldı. Yıldız Teknik Üniversitesinde doktora çalışmalarına devam etmektedir.Bu dönemde birlikte çalıştığı birçok grupta hem gitarist hem solist olarak görev aldı, daha sonra besteciliğe ağırlık verdi. Özgün müzikleri çeşitli projelerde yer aldı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.