GORILLAZ: İNSANLAR ALEMİNE DÖNDÜ /Umut Sefa Yıldız’ın yazısı

0

Dünyanın ender sanal gruplarından Gorillaz beşinci albümleri Humanz’ı yayınladı. Hayranlarının epey bir süredir sabırla beklediği bu albümde yirmi altı parça yer alıyor ki bazıları on-on beş saniyelik kısa parçalar. Ama yine de onların susuzluğunu gidermeye yeterli olacaktır sanıyorum. Albümde gruba Vince Staples, De la Soul, Danny Brown, Grace Jones gibi popüler isimler eşlik ediyor.

sefa-yildizGrubun tarihçesine bir göz atacak olursak kuruluşu 2000’ler öncesine kadar giden Gorillaz 2001 yılında çıkardıkları ilk albümlerinin gördüğü yoğun ilgi üzerine single ve albüm çalışmalarına aralıksız devam etti. Bu dönemde Clint Eastwood ve Feel Good Inc. adlı şarkılarıyla büyük ses getirdi. Birçok ünlü isimle büyük konserlere ve önemli turnelere imza attılar. 2011’de çıkardıkları The Fall albümünden sonra dağılmışlar ve epey bir süre kendilerinden pek ses çıkmamıştı. Ve nihayet Humanz adlı albümle geri döndüler.

Grup Üyeleri Birer Avatarlar

Grubun tarzı da ilginç. İlk önce kurucularından başlayalım: Damon Albarn ve Jamie Hewlett aynı zamanda grafik sanatçıları. Grup üyeleri kendilerini göstermez, konserlerde ya bir perde arkasında gölgeleri görünecek şekilde ya da hologram yoluyla performanslarını sergilerler. Klipleri ise daha çok animasyon şeklinde. Grup elemanları oluşturdukları avatarlar ile resim ve videolarda görünmekteler. Sanal grup olarak anılmaları da bu yüzden.

Yaptıkları müziğin türüne gelince. Elektronik, rock ve hip hop türlerini sentezleyen kendilerine has bir müzik yapıyorlar. Kanımca başarılarının altında sınırları zorlamaları ve kalıpları yıkma arzuları yatıyor. Ülkemize gelecek olursak en büyük sıkıntımızın bu olduğunu düşünüyorum. Bu tarz gruplara şans verecek kimseyi tanımıyorum bu topraklarda. Maalesef durum böyle.

mainimage_Gorillaz

Humanz albümünün özelinde şunu söyleyebilirim. Bu albümden de en az dört beş hit parça adayı var. Saturn Barz, Busted and Blue, Carnival, Let me Out, She’s My Collar, Hallelujah Money, The Aprentice, Circle of Friends olağanüstü parçalar. Düzenlemeler de oldukça yerinde. Tüm detayların hesaplandığı, büyük bir emeğin verildiği görülüyor. Sonuç olarak grubun hayranlarının beklentileri karşılayan harika bir albüm olmuş. Herkese tavsiye ederim.

Umut Sefa Yıldız

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.