Performistanbul Uluslararası Performans Sanatçılarını Ağırlıyor

0

Serinin İlk Konuğu 23-27 Ocak’ta Anya Litfig Olacak

Performistanbul 2024 yılı itibariyle, dünyadan farklı performans sanatçılarının çalışmalarını, sanatçıyla beraber hazırlanan bir video seçkisi üzerinden Türkiye’deki izleyiciyle buluşturacağı, performans video, film ve dokümantasyon gösterim programını hayata geçiriyor.

ABD’li performans sanatçısı ve yazar Anya Liftig, kültürler ve sınıflar arasındaki uçurumda kimlik oluşturma sürecine yer veren eğlenceli, canlı ve yürek burkan anılarıyla nasıl bir performans sanatçısına dönüştüğünü anlattığı “Holler Rat a Memoir” adlı kitabından kesitler ve video çalışmaları ile Performistanbul’a konuk oluyor. Sanatçının kitabına ek olarak performans filmleri ile dokümantasyon gösterimleri ve detaylı sanatçı konuşması da 23-27 Ocak 2024 tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor.

İki çok farklı dünyanın ortasında büyüyen Anya Liftig, annesi ve kardeşlerinin ona “holler rat” diye seslendiği kırsal bir ortam ile orta-üst sınıf bir aileden gelen babasının konforlu hayatı arasında ilk gençliğini geçirdi. Liftig, Yale Üniversitesi’nden burs kazanarak tanınmış bir sanatçı hâline geldi ve provokatif performanslarıyla hayatının çelişkileri ile cevapsız sorularını keşfetti. Ancak sanatçı, kendi için inşa ettiği dünya paramparça olduğunda, nereden geldiği ile kim olduğu ve olmak istediği arasında bir denge kurmak zorunda kaldı.

“Holler Rat”, Liftig’in çocukluğundan aile efsaneleri, performans sanatı parçaları ve hayatının paramparça olduğu bir yıllık döneme dair sahneleri ustalıkla birleştiriyor. Kitap, sanatçının yaşadığı travmatik olayların ardından kendisiyle yüzleşme sürecini derinlemesine ele alıyor. Liftig bizi Mamaw’ın verandasından Yale’e, şiddetli bir aile arazisi anlaşmazlığından henüz gelişmemiş bir Bushwick çatı katına ve yıkıcı bir çocukluk bacağı yaralanmasından sanat adına üzerine atılan 243 yumurtaya kadar birçok farklı mekâna götürüyor. Çılgın ve skandal nitelikteki kısımlardan, ciddi ve trajik olanlara kadar uzanan “Holler Rat”, sıra dışı bir sanatsal yaşamın doğuş hikâyesi ve bu süreçteki engellerin, fedakarlıkların ve keşiflerin çarpıcı bir anlatımı olarak karşımıza çıkıyor.

Performistanbul Anya Liftig Haftası Programı:

24 Ocak 2024 | 18:00 – 19:30 Sanatçı Konuşması + Buluşma 

Konuşma dili İngilizce’dir.

23-27 Ocak 2024 | 13:00 – 19:00 Performans Video Seçkisi Gösterim Programı 

Sleep is the Love (2022) Kamera için Performans Filmi –  12 dak.

Sleeper/Keeper (2020) Uzun Metraj Kamera için Performans Filmi 56 dak.

The Human Factor (2011 Versiyonu) Canlı  Performans Dokümantasyonu, 14 dak.

Produce/Procreate (2011) Canlı  Performans Dokümantasyonu, 14 dak.

A Very Something or Other (2014) Kamera için Performans Filmi –  14 dak.

Consider the Lobster (2012)  Performans Dokümantasyonu, 17 dak.

243 Eggs: 20 Years of My Period. (2011) Performans Dokümantasyonu, 7 dak.

Konuşma ve gösterimler ücretsiz olup, katılım için 18 yaş sınırı vardır.

Anya Liftig hakkında:

Anya Liftig, bir performans sanatçısı ve yazardır. İlk kitabı, Abrams Press tarafından Ağustos 2023’te yayımlanan “Holler Rat” adlı bir anı kitabıdır. Publishers Weekly tarafından “acı verici bir başlangıç” olarak nitelendirilen ve Jo Ann Beard tarafından yazısında yeni bir etki olarak belirtilen “Holler Rat”, USA Today Best Seller listesine girmiştir. Liftig’in sanat eserleri, TATE Modern, MOMA, Queens Museum, Movement Research, PerformerStammtisch Berlin, Performance Space London gibi dünya genelinde birçok mekânda sergilenmiştir. Dansçı ve aktris olarak da bilinen Liftig’in çalışmaları, New York Times Magazine, BOMB, The Wall Street Journal, Vogue Italia, PAJ, New York, Theater Magazine gibi yayınlarda yer almış ve üzerine yazılmıştır. Deneysel film ve video çalışmaları Kanada, Yunanistan, İngiltere, Hollanda, Fransa ve birçok başka ülkedeki festivallerde gösterilmiştir. Yazıları Pushcart Prize’ya aday gösterilmiş ve Best American Non-Fiction’da yer almıştır. Ayrıca, Connecticut Council for the Arts’ta Yaratıcı Yazma alanında çıkış yapan sanatçı, Franklin Furnace Ödülü sahibi ve MacDowell, Kimmel Harding Nelson, VCCA, AtlanticCenter for the Arts ve Yaddo gibi yerlerde burs almıştır. www.anyaliftig.com adresinden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Anya Liftig: www.anyaliftig.com

Performistanbul: www.performistanbul.org

İhtiyaç: Sen Dijital Arşivi: www.ihtiyacsen.com

Performistanbul Yayınları: www.performistanbulyayinlari.com

Facebook:www.facebook.com/Performistanbul – www.facebook.com/pcsaa.ist

Instagram:www.instagram.com/Performistanbulwww.instagram.com/pcsaa.ist

YouTube: www.youtube.com/Performistanbul

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.