RED SPEEDO ya da ŞEYTANLA MASAYA OTURMAK

0

Red Speedo metninden, rejisine, oyunculuğuna, mekân kullanımına kadar başarıyla kotarılmış, bence bu yılın en önemli oyunlarından biri. Seyirci için de ilginç bir deneyim.

Yaşar İlksavaş
Twitter @Yasarilksavas
info@dirensanat.com

 

RED SPEEDO ya da ŞEYTANLA MASAYA OTURMAK

 

 

Two Two Production’u geçtiğimiz yıl sahnelerdikleri Mutluyduk Belki Bu Güne Kadar oyunuyla tanımıştık. Aslında çok riskli bir prodüksyondu bu. Çünkü uyarlandığı, çok sükse yapmış ve çok kişi tarafından izlenmiş filmi, Paolo Genovese’nin “Perfetti Sconosciuti” (Muhteşem Yabancı) halâ akıllardaydı. Türkçe versiyonu, Serra Yılmaz’ın yönetmen koltuğunda oturduğu “Cebimdeki Yabancı” da o günlerde vizyona girmişti. Ama topluluk gerek uyarlaması, gerek rejisi, gerek mekân seçimi, çevre düzenlemesi ve oyuncularının yorumlarıyla gerçek bir başarıya imza atıyordu.

Two Two Production bu yıl da Red Speedo’yla yine riskli bir projeyle çıkıyor seyircisinin karşısına. Oyun hiç alışılmadık bir mekânda, Pera Palas Oteli’nin kapalı havuz başında sahnelenmekte.

Çocukluğundan beri hayatı yüzme antremanlarında geçen Ray küçük bir yüzme takımının yıldızı, yüzücü koçunun tüm umutlarını bağladığı yıldız bir sporcudur. Olimpiyat seçmelerine hazırlanmaktadır. Olimpiyatları da kesin kazanacağı gözüyle bakılmaktadır. Olimpiyatları kazanırsa ünlü Speedo firmasının reklam yüzü olacak, bol sıfırlı bir servet kazanacaktır. Ne ki, Olimpiyat seçmeleri öncesinde kimin olduğu bilinmeyen doping hapları bulunur. Bunun Ray’in kariyerini mahvedeceğinden korkan ağabey yüzücü koçunu susması için ikna eder. Ağabey her şeyin üstünü örtebilir, koç susabilir ama doping haplarının bulunması ve sonrası Ray’in hayatında birçok şeyin değişmesine, Ray’in ilk kez birçok şeyi sorgulamasına neden olur. Hapların ortaya çıkması Ray ve çevresindekilerin gerçek yüzlerini, yaşadıkları ikilemleri gözler önüne serer…

Çağdaş Amerikan yazarı Lucas Hnath’ın kendi kaderini elinde tutmaya çalışan çağımız insanını başarıyla betimlediği oyununu Kerem Pilavcı başarılı bir tiyatro diliyle türkçemize kazandırmış. Oyunun tüm kahramanları sanki şeytanla sofraya oturmuş gibi. Herbiri kendi çıkarı için bir pazarlık içinde. Büyük klüplere geçme olanağı olmayan yüzücü koçu ahlâk kavramına sıkı sıkıya sarılmış. Ama nereye kadar? Kendini kurtarma, işinde isim sahibi olabilme şansını Ray’a bağlamış. Onu kullanırken çok mu ahlâklı davranıyor? Avukat ağabeyin de zenginlik umutları Ray’e bağlı? Bu uğurda onu feda etmeye hazır. Kazanmak için gerektiğinde tüm ahlâk değerlerimizi yok sayabilir miyiz yani? Önemli olan her ne pahasına olursa olsun kazanmak mıdır? Yani kazanmak için her yol mübah mıdır?…

Oyunun yönetmeni Ahmet Sami Özbudak benim için türk tiyatrosunun en önemli genç yazarlarından. “İz” bence başlı başına bir başyapıt. “Hayal-i Temsil” ve “Sherlock Hamid” birbirinden başarılı iki oyun. Sonra, “Mutluyduk Belki Bugüne Kadar”la Ahmet Sami Özbudak’ın yönetmenlikteki başarısına tanıklık ettik. Özbudak bu kez aynı yönetmenlik başarısını Red Speedo’yla yineliyor. Yaratıcı rejinin güzel bir örneğini sergiliyor. Kapalı bir yüzme havuzunu kullanması seyirciye o boğucu havayı yaşatarak gerçeği daha iyi algılamasını sağlıyor. Yüzme havuzunu da çok dozunda ve çok doğru yerlerde kullanarak oyunun etkisini ve gerçekliğini arttırıyor. Kişilerin karakterlerini kesin çizgilerle çizmiş, inandırıcı kişiliklerin ortaya çıkmasını sağlamış. Elindeki oyuncu kadrosu tam bir oyun birlikteliği içinde.

Ray’e can katan Erdem Kaynarca geçen yıl Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde “Genç Oyuncu Ödülü”nü kazanmıştı. Ray rolüyle bu ödülün ne kadar doğru bir yere gitmiş olduğu ortada. İyi eğitim görmemiş, doğru sözcükleri bulmakta zorlanan, entellektüel düzeyi yüzücülüğünün çok gerisinde kalmış, yer yer saf, acınası, korkak, yer yer çıkarı için her şeyi yapmaya hazır Ray’de doğru ve iyi bir oyunculuk sergiliyor. Giderek yükselen bir çizgide, oyunun sonunda kreşendoya ulaşıyor. Erol Babaoğlu tüm işbitiriciliği, çıkarcılığı, amaca giden her yolu mübah gören ağabey Peter de son derece inandırıcı ve etkileyici. Ray üzerinde hep baskı kurmuş, ahlâkçı görünmesine rağmen Ray’i kullanmaktan çekinmeyen yüzücü koçunda Fehmi Karaaslan özellikle sesine yüklenmesiyle dikkati çekiyor. Sesi sanki oyunculuğunun biraz önüne geçiyor. Tuğçe Tanış yalın, abartısız bir çizgide yorumluyor rolünü.

red-speedo-antroner-spor-tiyatro-yuzmeRed Speedo metninden, rejisine, oyunculuğuna, mekân kullanımına kadar başarıyla kotarılmış, bence bu yılın en önemli oyunlarından biri. Seyirci için de ilginç bir deneyim.

Red Speedo Oyunun Ekibi ile yaptığımız Video Röportajı izleyebilirsiniz

PAYLAŞIM
Önceki İçerikTamer Levent Diren Sanat Okurlarının Sorularını Cevaplandırdı
Sonraki İçerikSinemia’dan 14 Şubat’ta İzleyeceğiniz film önerileri
YAZAR VE ÇEVİRMEN 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi, Galatasaray İktisadî ve Ticarî Bilimler Akademisi'ni bitirdi. İşletme İktisadı Enstitüsü'nde master yaptı. Kom Tekstil ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.'de 29 yıl idarî ve malî işler müdürlüğü ve genel müdür muavinliği yaparak üst düzey görevlerde çalıştı ve aynı fabrikadan emekli oldu. Yaşamının uzunca bir döneminde İhsaniye Altsokak'ta, ailesiyle oturdu. Üniversite yıllarında tiyatro ve kitap eleştirileriyle denemeler yazmaya başladı. Sonra yalnızca tiyatro eleştirileri yazmayı sürdürdü. Yine üniversite yıllarında başladığı çevirmenliği de hiç bırakmadı ve 2000 yılında emekli olduktan sonra çeviriye ağırlık verdi. Yeni Gazete, Hürriyet, Dünya, Hürgün, Yeni Ortam, Gazette 13, Son Saat gazetelerinde tiyatro ve kitap eleştirileri, Cumhuriyet gazetesinde derleme ve derleme çevirileri yayınlandı. Hürriyet Gösteri, Tempo, Papirüs, Yeni Dergi, Yeni Ufuklar, Oluşum, Yeni İş Dünyası, Çağdaş Sanat, Aylık, Best, Downtown dergilerinde 1970'den bu yana tiyatro eleştirileri ve diğer yazıları yayınlandı. De Yayınevi, Can Yayınları, Gelişim Yayınları, Bilgi Kitabevi, Kelebek yayınları, Altın Kitaplar, Doğan Kitap, Everest ve Oğlak yayınlarında elliye yakın çevirisi çıktı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.