Tamer Levent Diren Sanat Okurlarının Sorularını Cevaplandırdı

0

Tamer Levent Diren Sanat okurlarının sorularını cevaplandırdı. Sabit Doğan’ın yaptığı Diren Sanat söyleşileri programına katılan Tamer Levent takipçilerinden gelen sorularına samimi  açıklamalar yaptı. Rol biter karakter biter diyen Tamer Levent, Bugüne kadar yaptığım bütün çalışamların ürünü Garip karakteridir dedi.

 

Röportaj: Sabit Doğan

Başlıca Sorulan Sorular

 

 

  • Çiçero filmindeki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

2- Sanatta ve edebiyatta teknolojide devrim olması lazım?

 

3- Türkiye’de yaratıcı drama derslerinin öncülerindensiniz böyle bir işe nasıl başladınız bugünkü durumunu değerlendirir misiniz?

 

4- Yıllardır Devlet Tiyatrolarının kuruluş yasası ve kadro kanunu yok. Bu konuda neler yapılabilir? Son yıllarda Devlet Tiyatroları’nın yönetiminin yerel yönetimlere devredilmesi tartışılıyor. Siz ne diyorsunuz?

 

5- Dizilerde Garip Bey’in sevilmesini neye bağlıyorsunuz?

 

6- Televizyon dizilerinde çok farklı eğitim seviyelerinden ve yaş gruplarından oyuncular bir arada çalışıyorsunuz. Bunların getirdiği sorunlar var mı? Sizin bu konuda önerileriniz nedir?

 

7- Günümüz tiyatrosunun temel sorunu nedir?

 

8- Bugüne kadar sizi hiç tanımadım sadece Galiple tanıdım. Neden sadece gariple tanıdım?

 

10- Cesur ve Güzel’de Kıvanç Tatlıtuğ’la oynadınız? İstanbullu Gelinle Özcan Denizle oynadınız. Sizce hangisi daha iyi?

 

11- Sanatçıların örgütlenmesinde TOBAV ile çok önemli bir adım attınız. Bu konudaki çalışmalarınızı Diren Sanat’taki yazınızda da anlatıyorsunuz. Bugün sanatçıların örgütlenmesinde ne gibi sorunlar ve eksiklikler var?

 

12- Ülkemizde Televizyon yapımlarını sanat olarak tanımlamıyorlar ama birçok sanatçıda bu dizilerde rol alıp başarılı oluyorlar. Siz ne diyorsunuz?

 

13- Türkiye’de bir tiyatro patlaması yaşanıyor. Çok farklı oyunlarla seyirci karşısına çıkıyor. Büyük Şehirlerimizde İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir’de yeni topluluklar yeni salonlar açılıyor. Bunların eksiklikleri var mı?

 

13- İpek Bilginle dizi dışında da arkadaşlığınız nasıl? Aynı sevginiz devam ediyor mu?

 

14- İstanbullu Gelin’e sonradan geldiniz ve diziye bir ivme kazandırdınız nasıl başardınız?

 

15- Bu yaşta fiziğinizi nasıl koruyorsunuz? Spor yapıyor musunuz?

 

16- Aşk nefretten doğar atasözü tamda gariple esma Sultan için söylenmiş? İnanıyor musunuz? Eşiniz bu aşka ne diyor?

 

17-  “Dizi sanat değildir” sözünü çok ayıplıyorum. Demişsiniz neden?

 

 

19- Trabzon valise ile aranız düzeldi mi?

 

20- Garibin giyim kuşamı seyirci tarafından çok beğeniliyor. Sizin modaya karşı tavrınız nedir? Gerçek hayatta da Garip gibi modayı takip ediyor musunuz?

 

21- Melek ve Melekie ile aradı farkı karştırdığınız doğru mu? (ekşi sözlükde bahsediliyor)

 

22- Oyun yazarlığınıza değinelim: Türkiye de oyun yazarları var mı? Ya tutarsa, Niçin Tiyatro, Toplu Oyunlar-1, Benki Abdulcanbaz Efruz Bey? Tamer Levent-

 

23- Bugün  Yayınlanan anılardan öğrendiğimize gore daha önceki kuşakların tiyatrocuları kültür açısından çok zengin bir eğitimden geçiyorlar. Kendileri de farklı dallarda okumalar yapıyorlardı. Bugün genç kuşakta var mı? Bu açıdan sizin gözleminiz nedir?

 

24- Garip dizide devam edecek mi? Ayrılıyor mu?

 

25- Hangi müziği dinliyorsunuz?

 

 

26- En Beğendiğiniz filmler?

 

 

27- Yurt dışında hangi tiyatroları izlediniz?

 

 

28- Örnek aldığınız Dünya yıldızı var mı?

 

 

29- Rol aldığınız size etkileyen filmler nelerdir?

 

30- Sanatta 50. Yılınız…. Yeni oyunculara tavsiyeleriniz nelerdir?

 

31- Oynamak istediğiniz oyuncular kimler?

32- Aslı Enver ile aranız nasıl? ,,

 

33- İstanbullu gelinle aranızın en çok iyi olduğu oyuncu kim?

34- Cesur ve güzel şu anda ispanyol televizyononunda yayına girdi. Ispanyol televizyonunda yayına girdi. Biraz onan bahsedermisiniz. Kolimbiya, Amerika,

 

Drama bilmek benim oyunculuğumu geliştirmeye çok büyük bir katkısı oluyor.

 

Develet Tiyatroların yerel yönetimlere devredilmesi hakkında özlük hakları konusunda bir tanım yok. Kanunun birinci maddesi Tiyatro Kültürünü topluma tanıtmak ve yaşatmaktır. Kültür kavramı büyük bir kavramdır. DT 40 yıldır Tiyatro kültürü’ne katkı sağlıyor. Tiyatroyu yapan insanlar kimdir, necidir? Hakkı hukuk nedir? Meslek tanımı nedir? Bunlar hakkında hiçbir tanımı yok. Tanımı olmayınca Devlet memurları ile birleştirmişler.

 

Sanat Filmi mülkiyet hakkıdır. 657 sayılı yasa düşüncenizi kısıtlamayı sağlıyor. Bir sanatçının üretebilmesi için fikri mülkiyet hakkının kullanılması gerekiyor.

 

Kadro kanumu ve özlük hakları olmadığı için eksik kalıyor.

 

Ben tiyatronun günlük siyasi tartışmaların içersinde olmasını doğru bulmuyorum. Yerel yönetimlere katılmasını ise bilmiyorum.

 

Garip Bey pozitif bir adam bence. Dizideki Esma Hanım gergin bir hanım. 16 Bölüme Esma Hanım son derece otorite bir hanımdı. Garip onun çok eski aşkı idi. O yaş grubunda da insanların birbirine özenle gösterilebileceğini anlattığı için o yaş gurubuna çok sıcak geldi. Esmada giderek yumuşadı ve sakinleşti. Karakterlerde değişebilir. Başka dizilerde Karakterler hep aynı çizgide devam ediyor. Oysa zaman içersinde karakterlerde değişebiliyor.

 

İstanbullu Gelin’de insanlar sakinliği tercih ediyorlar. Seyirci artık gergin filmler izlemekten sıkıldı.

 

Televizyon dizilerinde çok farklı yaş grupları ve eğitim seviyeleri farklı oyuncularla çalışıyorsunuz.

 

Bu oyuncuların kendi kişisel oyunlarının farkına varması ile ilgili. Oyuncu insan bilimcidir. Oyuncu insanı tanıyan, sosyal dünyanın farkında olan biridir. Oyuncu sadece anlık duygularını yansıtan biri olmamalıdır. Bazen oyunculuk üsluplarından farklılıklar olabiliyor. Bazen ekip kendi kendine akort ediyor. Birbirini destekliyor. İzleyicininde gerlişmesi gerekiyor. Bazen oyuncuun kötü oyunculukları olan işleri de izlediği oldu.

 

Şimdi oyunculuk yöntemleri de gelişti. Eskiden film yönetmenleri mimikleri oynatmayın derken şimdi oyuncu daha inandırıcı oynuyor. Oyuncu rolü anlayarak oynamalı. Bu tür oyunculuğun önemini toplum anlayıp yaygınlaştırırsa bu tarz bir oyunculukta tutmuş ve yaygınlaşmış oluyor.

 

Günümüz Tiyatrolarının sorunları nedir? Diye sorulduğunda Özel tiyatrolar büyük prodiksiyon yapamıyorlar. Çünkü ekonmik koşulları iyi değil. Ama tiyatronun temel sorunu kültür sorunudur. Ben toplumun gelişmesini istemeyi bir vatansaverlik olarak görüyorum. Tükiye Cumhuriyeti insanın düşüncesi kapasitesi ne kadar iyi gelişirse dünya çapında TC’de ona göre yer edinmiş olur. Temel konu tiyatronun toplumun gelişmesine katkıda bulunacak bir yapı olmalı.

 

Dil,din,ırk ayrımı yapamadan ülkesinin kültürel olarak gelişmesini istemek benim için bir vatanseverliktir.

 

Bunca yıl oynadığım oyunlar, filmler, yaptığım çalışmalarla tanınmadım da sadece en son oynadığım Garip karakteri ile tanınmak biraz beni üzüyor. Ankara sanki farklı bir ülke gibi. Oysa Ankara’da çok ses getiren tiyatro oyunlarını izledim. Uluslararası bir çok ödül aldım. Bu demek ki bu olay bir kültür haline gelmedi. Yaratıcılığını geliştirmek isteyen toplumların neden geliştiremediğini araştırması gerekiyor. Herkes Ainstain’in MC’ kare formülünü bulduğunu bilir ama bunu nasıl bulduğunu oraya kadar nasıl geldiğini bilemez. İşte bu yüzden garip benim için bir MC karedir.

 

Türkiye’de oyunculuğun okulu olduğunu bilmeyenler bile var. Oyunculuk ciddi bir okul bitirme eğitimidir. Kıvanç Tatlıtuğ Özcan’ın rolünü oynamaz Özcan Deniz Kıvanç Tatlıtuğ’un rolünü oynayamaz.

 

 

Attan düşenin derdinden attan düşen anlar. Bu yüzden tiyatro ile sorunlar çözülürken tiyatroculara sorulması gerekiyor. Örneğin Atom enerjisi merkezi kurarken Atom Mühendisine sormak gerekiyor. Kalıcı politikalarla kültür oluşturmalıyız. Kültür Bakanlığı tek kuruluş gibi gözüküyor. Kültür Bakanlığı’da her seçimde değişirse ne olacak? Sanat Kültürü oluşturuyorsun ama sanat insanlarına bir şey sormuyorsunuz. Politikacıların sanat insanlarından çekinmelerine gerek yok. Bu alanda yaratıcılığı ve geliştirmeyi özendirmek gerekiyor. O zaman özlük hakları da çözülür. Biz boşuna mı sanataevet diyoruz.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.