Prof .Dr.  Şahin  Yenişehirlioğlu’nun Spartacus Filminin ve Biyografik Romanın İç İçe İşlenmesi Üzerine Yazısı

0

Onu öyle bir ez ki, dağ taş inlesin, volkanlar patlasın, akar sular kurusun, hayvanlar bir daha ortaya çıkmasın. Kartallar onu leş diye bir daha yemesin. Dünya âlem titresin. Bütün köleler helâk olsun, Roma bir kez daha kükresin. Doğudan batıya, kuzeyden güneye herkes Roma’ya teslim olsun. Onun kellesini bana getir, bütün dünyaya nam olsun. Yer titresin, yer titresin. Roma neymiş görsün. Başkaldırmak neymiş herkes onu görsün. Görsün ki, köle olmak bir nimet, bir lütuf, Tanrı’nın bir lütfudur. Onu kılcal damarlarına kadar anlasın. Anlasın ki, isyan neymiş…

Prof. Dr. Şahin Yenişehirlioğlu
Prof. Dr. Şahin Yenişehirlioğlu

”Haydi Trakyalı, üzme beni! İnsan kendi adını bilemeyecek kadar aptal olamaz. Üstelik yarın senin katilin olacak kara derili dostuna sorsam, bülbül gibi öter! Yoksa adın çok mu komik?..”(1)  Capua Gladyatör Okulu sahibi ve yöneticisi Batiatus böyle pervasızca konuşuyordu Spartacus’a karşı. Çünkü Spartacus (Spartaküs) bir Trakyalı köleydi.

Çocukken köylerden toplanıp Isparta’ya getirilen kölelerden yalnızca biriydi o. Adı olan Spartacus da zaten eski Yunan Spartalı’sı (Ispartalı) demekti. O değerli bir mal, mülktü. Hem de çok değerli. Büyük paralar kazanma kaynağı, soylularla içli dışlı olma vasıtası, İmparatorların eğlence oyuncağıydı. Çünkü o insan değildi, sadece köle:  Gladyatör ve vahşi hayvanları öldürme makinesi. Romalı bir Terminatör: Ölüm Makinesi. Karanlık Güç: Yaşamak için yaşatmamak. Öldürülmemek için öldürmek.

Tek çıkış yolu: İsyan. Romalı kölelerin isyanı. Kadın kız, çoluk çocuk demeden. Özgürlük için başkaldırma. Oysa Roma İmparatorluk’u Devlet düzeni bunu anlamaz ve hepsini öldürüp çarmıha gererek Devlet egemenliğini, mutlak hükümranlığını bütün dünyaya gösterir, ilân eder: Burası Roma toprakları. Güneşin hem doğup hem battığı yer. Çiçekler bile Roma izin verdiği zaman açar.

Köleler, insandır onlar. Âşık olurlar. Varinya, kadın köle korkusuzca  Romalı General’e seslenir: “ Hiç heveslenme!” diye sesini yükseltti Varinya.” Ben Spartacus ile birlikte oldum. Onun kadınıyım ve ondan başka kimse bana el süremez!”. (2)

Bütün esir ve yaralı köleler tek tek bağırdılar Romalı hükümran Generalin sorusuna karşı: “Hanginiz Spartacus?…”. “ Hepimiz Spartacus…”.(3)

Bataklık Spartacus’u bağrına bastı. Toprak Roma’ya bir evrensel tarihsel ders verdi: Roma çökmeliydi. Roma çöktü tarihte.

spartacusİsyan et Köle,

İsyan et…

İnsan nedir…

Roma anlasın,

Dünya anlasın,

Aşk nedir,

Sevgi nedir,

İnsan nedir…

Tarih:  Köle. İsyan.

Ders:  Efendi-Köle  diyalektiği.

Spartacus:  Biyografik roman.

Kalem: Ahmet Mümtaz İdil. Dostluk,sevgi.

Ses: Geç kalmış bir yazı.

****************************

Artist:  Kirk Douglas.

Rejisör: Stanley Kubrick

Köle:  Jean Simmons. Kadın Köle.

Ordular :  Roma,  Köle.

Egemen  Güç :  Tanrı’lar,  Sezar’lar.

Müzik :  Shostakovich – Stalingrad  Kuşatması.  Nazi  Orduları.

Başroller:  Arenalar, arenalar, arenalar. Aslanlar –  Timsahlar.

Gladyatörler:  Tutsaklar, hayvanlar.

Doğa:  Po Ovası. İtalya. Roma.

Güneş:  Anatolia. Çorum Vadisi. Hitit. Sezar.

Ülke:  Trakya. Sparta.

Renk:  Koyu Kırmızı – Kan.

******************************************

Dedi  Derûn-î  ibn  Derûn-î.

¬¬Arogna,  Sıyam,  7102…

1) Ahmet Mümtaz İdil; ‘Spartacus’, Etkin Yay. Ankara. 1.Baskı. Ekim 2013. s.23.

2) a.g.y. s. 267.

3) a.g.y. s. 301-303.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.