Umut Sefa Yıldız: Biraz Pop Biraz Sezen

0

“Sezen Aksu oldukça uzun bir aradan sonra albümünü beğenimize sundu. Albüm adından da anlaşılacağı gibi müzikal bir çeşitlilik arz ediyor. Yine söz ve bestelerin çoğunda Aksu’nun imzası var, ancak başta Şehrazat olmak üzere başka müzisyenlerden de şarkılara yer verilmiş.”

UMUT SEFA YILDIZ
UMUT SEFA YILDIZ

 

MOANA, BİR DISNEY MÜZİKALİ

Disney’in son animasyon filmi Moana sadece hikayesiyle değil, müzikleriyle de öne çıkıyor. Oğluma eşlik etmek için gittiğim sinemadan büyülenmiş bir şekilde çıktıktan sonra kendimi Spotify’ da filmin soundtrack albümünü listeme eklemiş bir vaziyette buldum. Gerçekten de filmin müzikleri olağanüstü. Bir kere Disney’in animasyon işinde bir numara olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak Disney’in bu başarısında prodüksiyon ile ilgili en küçük detayı hesaplamasının önemli bir payı var. Müzik elbette detay değil ama bu işi daha düşük bütçeli, çözümlerle geçiştirebilecekken firmanın işe titizlikle eğilmesi dikkate değer. “Karlar Ülkesi” filminin müzikleri hala kulaklarımızda. Moana’da da müzik, filmin kalitesine koşut bir şekilde hazırlanmış. Film zaten bir animasyon müzikal. Durum böyle olunca Broadway müzikallerinin önemli ismi Lin-Manuel Miranda imzalı harika bir çalışma çıkmış ortaya. Ben en çok You’re Welcome (Filmde “Canımsın” olarak söyleniyor) ve “We Know The Way” şarkısını beğendim. Diğer müzikler de şahane. Hikayenin geçtiği Polinezya yerlilerinin etnik müzikleri bizzat uzmanlarınca icra edilmiş filmde. Bu da Disney’in her defasında çıtayı daha da yükselttiğinin en açık kanıtı.

sezen-aksu

BİRAZ POP BİRAZ SEZEN

Sezen Aksu oldukça uzun bir aradan sonra albümünü beğenimize sundu. Albüm adından da anlaşılacağı gibi müzikal bir çeşitlilik arz ediyor. Yine söz ve bestelerin çoğunda Aksu’nun imzası var, ancak başta Şehrazat olmak üzere başka müzisyenlerden de şarkılara yer verilmiş. Düzenlemelerde ise Erdem Yörük, Volga Tamöz, Okay Barış gibi isimlerin imzaları var. 16 şarkıdan oluşan albümde Sezen Aksu standardında güzel şarkılar elbette var. Bana göre iyi şarkıların olduğu bölüm “Biraz Sezen” kısmı. Bu kategoride değerlendirebileceğimiz şarkılar Sezen’i ve konumunu daha çok yansıtıyor. Pop kategorisindeki şarkılar güzel belki ama Sezen’e ne kadar yakışıyor, tartışılır. Örneğin “Manifesto” genç bir popçuya daha iyi giderdi kanımca. “Ben Kedim Yatağım” şarkısı benim favorim. Bu şarkı bir müzikale ne de çok yakışır; sanat dozu çok yüksek. Onun yanına “Göç” ve biraz zorlasak “Kördüğüm” bu bölümün sağlam şarkıları. Türkçe popüler müziğin kurallarını baştan yazabilecek bir sanatçı Sezen Aksu. Bunu bu albümde yapmamış. Çok fazla şarkı da beni yordu açıkçası. Albüm şüphesiz kaliteli, ancak uzun zaman sonra hatırlanacak bir Sezen Aksu albümü olabilir mi, bunu zaman gösterecek.

ED SHEERAN’IN MATEMATİĞİ

ed_sheeranİngiliz pop yıldızı Ed Sheeran, mart başında yayınlayacağı “Divide” albümünden iki şarkıyı ““Shape of You” ve Castle on The Hill”i single olarak yayınladı ve kısa sürede listelerde en üst sıralara oturdu. Henüz 25 yaşında olmasına rağmen oldukça hatırı sayılır bir konuma erişen Sheeran bundan önceki iki albümde de dört işlem işaretlerini kullanmıştı. İlk olarak “+” albümü ile 2012’de adından söz ettirmeye başlayan Sheeran, Brit ödülleri başta olmak üzere birçok ödül aldı. Daha sonraki albümü “×” ile başarısını perçinleyen şarkıcı, ünlü Wembley konseriyle dünya turnesini tamamlamıştı. Ve şimdi de “÷” ile yola devam ediyor. Kendisinden beklenti giderek yükseliyor ve o da bunun farkında. Yayınladığı tekliler onun özgüvenini doğruluyor. Diğer on şarkı için sevenleri sabırsızlanıyor elbette. Albümden bu iki şarkıya eşdeğer başka şarkılar duyabilecek miyiz? Bunu herkes gibi biz de bekliyoruz. Marta kadar bu iki tekliye devam.

www.dirensanat.com

Müzik Yorumları

  • Sezen Aksu’dan Müzik dinletisi
  • Ed Sheeran Albüm Müziği
  • Film müzikleri
  • Müzik eleştirileri
  • Farklı müzik karşılaştırılmaları
  • Ed Sheeran Kimdir?
  • Sezen Aksu kimdir?
  • Moana film müzikleri
PAYLAŞIM
Önceki İçerikUmut Sefa Yıldız: MOANA, BİR DISNEY MÜZİKALİ
Sonraki İçerikHAKKARİ’DE BİR MEVSİM
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Yeditepe Üniversitesinde Karşılaştırmalı Edebiyat yüksek lisansı yaptı. Müziğe yönelik çalışmaları üniversite yıllarında başladı. Boğaziçi Üniversitesinde Gönül Paçacı’dan Türk Müziği dersleri, Modern Müzik Akademisinde gitarist ve udi Güç Başar Gülle’den armoni dersleri aldı. Yıldız Teknik Üniversitesinde doktora çalışmalarına devam etmektedir.Bu dönemde birlikte çalıştığı birçok grupta hem gitarist hem solist olarak görev aldı, daha sonra besteciliğe ağırlık verdi. Özgün müzikleri çeşitli projelerde yer aldı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.