UMUT SEFA YILDIZ/ İŞTE O:ZEKİ MÜREN

0

Warning: Illegal string offset 'limit' in /home/admin/web/dirensanat.com/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/shortcodes/td_block_big_grid_6.php on line 20

Ölümünün 20. yılında Zeki Müren bir saygı albümüyle anılıyor. Dile kolay tam yirmi yıl olmuş Sanat Güneşi’miz aramızdan ayrılalı. Oysa benim dün gibi aklımda. Yapımcılığını Murat Yıldırım’ın üstlendiği albüm çeşitli sanatçılar tarafından yorumlanan on dört Zeki Müren şarkısından oluşuyor.

  

Bu isimlerden bazıları Muazzez Abacı, Muazzez Ersoy, Kıraç, Nükhet Duru, Gökhan Tepe. Sürpriz isimler ise Halit Ergenç ve Enrico Macias. “Macias ne alaka?” derseniz onun seslendirdiği “Ne Me Quitte Pas” adlı şarkıya Zeki Müren, Türkçe söz yazıp 1972’de yorumlamıştı. Bu yüzden albümde ona da yer verilmiş. Öte yandan daha önce Şevval Sam’ın da bu şarkıda Macias ile düet yapacağı konuşuluyordu. Ancak bu nedendir bilinmez, bu gerçekleşmemiş. Bu şarkıda yalnızca Macias’ı duyuyoruz ki bu haliyle de havada kalmış. Albümün müzikal çeşitliliği de çok fazla geldi bana. Yani bazı şarkılarda alaturka düzenlemeler bazılarında modern yorumlar öne çıkmış. Bu, iyi mi kötü mü derseniz bütünlük açısından çok olumlu diyemeyeceğim.

1280x720-Gg5

Şarkıların büyük çoğunluğunun Zeki Müren’in bestesi olduğunu belirtmek gerek. Bu yüzden dinleyenler “falan şarkı niye yok, şu da olsa iyi olurdu” diye hayıflanmasınlar. Yoksa sanatçının yorumladığı ve daha popüler olmuş birçok eser var elbette. Albümün diğer bir sürprizi ise Zeki Müren’in iki şiirinin yer alması. Biri Engin Altan Düzyatan’ın seslendirdiği “Suları Taşladım” şiiri, diğeri de Müren’in Türkiye’nin ilk kadın tango sanatçılarından Zehra Eren’e yazdığı şiir. Bu şiiri seslendiren Erkan Özerman’a Murat Bardakçı tamburuyla eşlik ediyor. Zeki Müren, Türk müziğinin en büyük isimlerinden. Ben şahsen bu tarz çalışmaları sanatçıları bir süreliğine de olsa anmaya vesile oldukları için yararlı buluyorum. Sanat Güneşi’mizi tekrar saygıyla ve minnetle anıyorum.

UMUT SEFA YILDIZ

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.