UMUT SEFA YILDIZ: FİLARMONİ ORKESTRASI EŞLİĞİNDE SEZEN AKSU ŞARKILARI

0

İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası’nın Sezen Aksu parçalarını yorumladığı albüm kısa bir süre önce yayınlandı. Albüm, aralık ayında Zorlu PSM’de gerçekleştirilen konser kaydından oluşuyor.

susfy
UMUT SEFA YILDIZ

Bu çalışmada sanatçının “Masum Değiliz”, İkinci Bahar”, “Küçüğüm”, “Kaybolan Yıllar” gibi birçok popüler şarkısı daha önce hiç duymadığınız bir şekilde Batılı altyapılarla yeniden hayat buluyor. Popüler ve kariyerli isimlerin eserlerine yönelik bu tarz filarmonik çalışmalar dünyada da epey yaygın. Bu sanatçı için bir tür prestij unsuru elbette. Geçmişte bizde de Zülfü Livaneli şarkıları böyle bir çalışmada yer almıştı ve sanırım bunun ilk örneklerindendi. Sezen Aksu da böyle bir değeri en çok hak edenlerden biri kuşkusuz. Türk müziğinin böyle Batılı enstrümanlarla yorumlandığı albümler çoğu zaman sanat yapma ya da eseri çok sesli hale getirmek uğruna keyifsiz, tatsız tuzsuz çabalara dönüşüyor. Ancak bu albüm öyle değil, yani sırf Batılı enstrüman ve yapıda çalacağız diye şarkıların ana melodilerinden çok da uzaklaşılmamış.

sezen-aksu-2

Ayrıca hemen her şarkıda yerel enstrüman ve ritimlerden de yararlanılmış. Bazı şarkılarda bu uyum yakalanamamışsa da albümün genelindeki deneysellik kanımca sonuç vermiş. Kolay bir iş değil tabi, bu uçsuz bucaksız deniz. Bu anlamıyla da bir yılı aşkın bir süredir bu albümle yatıp kalkan değerli müzisyen Erdal Kızılçay da büyük bir övgüyü hak ediyor. Her şeyden önce böyle dünyaca ünlü bir orkestra ile çalışması başlı başına bir olay zaten. Son noktada, dediğim gibi bu tarz albümler belki tekrar tekrar dinleme arzusu uyandırmayabilir ancak bildiğimiz şarkıların filarmonik olarak nasıl bir lezzetle sunulduğuna dair merakı gidermek adına dinlenesi bir çalışma. Koleksiyoner iseniz de arşivinizde olması gereken bir albüm.

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.