YAŞAR İLKSAVAŞ’DAN ‘ÇILGIN DÜNYA’ YA BAKIŞ

1

ÇILGIN DÜNYA

 

YAŞAR İLKSAVAŞ
YAŞAR İLKSAVAŞ

İspanyol tiyatrosunun kurucusu sayılan Lope de Vega, İspanyol edebiyatının “altın çağı”nın en önemli yazarlarından biri. Hattâ Cervantes’ten sonra en önemli yazarı olduğu söylenir. Biyografisine baktığımızda, kimi kaynaklara göre 1500, kimi kaynaklara göre 1800 oyun yazmış. Ülkemizde başka oyunları da oynandı mı, bilmiyorum, ama ben Lope de Vega’yı yalnızca Çılgın Dünya oyunuyla tanıdım. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda ve İstanbul Devyet Tiyatroları’nda defalarca izledim. Sözkonusu oyun her defasında bana fazla uzun geldi; komedi olarak yazılmış ama beni pek güldürmeyi başaramadı. Zaman zaman sıkıldığımı bile itiraf etmem gerek. Bu nedenle de Tiyatro İstanbul’da sahnelenen Çılgın Dünya’ya gitmeyi sürekli erteledim. Bir yandan da, yönetmeni Barış Erdenk olduğu için, Erdenk’in elinden nasıl bir Çılgın Dünya çıkabileceğini de için için merak ediyordum. Barış Erdenk’i Sadri Alışık Tiyatrosu’nda sahneye koyduğu “Kafkas Tebeşir Dairesi” ve “Küçük Adam Ne Oldu Sana” oyunlarındaki rejisiyle tanımış, rejilerini yaratıcı ve zekice bulmuştum. Sonunda oyunu on gün kadar önce gördüm.

cılgin-dunya

Oyunda, Don Floriano bir prensi öldürdüğünü düşünür. İşlediği bu cinayet yüzünden öldürülme korkusu içindedir. Ne yapacağını, nereye kaçacağını, nereye saklanacağını bilemez. Sonunda, arkadaşının parlak fikrine uyarak, bir akılhastanesine sığınır; deli taklidi yaparak delilerin arasına karışacaktır. Deli olmadan akılhastanesine girmiş bir de kontes vardır. Akıllılarla deliler arasında ilginç dialoglar geçerken hemen tüm kadınların Don Floriano’ya aşık olduklarını görürüz. Bu aşk mücadelesinde sahnede birbirini izleyen gülünç olaylara tanıklık ederiz. Ve kendimizi kimin deli, kimin akıllı olduğu anlaşılmayan bir dünyada buluruz.

ÇILGIN DÜNYA (GÖZDE OKUR, BURAK ALTAY, E.UTKU ÖLMEZ)

Barış Erdenk bu oyunda da yaratıcılığını konuşturmuş. İki perdelik oyunu tek perdeye indirmiş, fazlalıkları, tekrarları silip atmış. Bunu yaparken de oyunun özünden hiçbir şey kaybetmemesine özen göstermiş. Oyuncularının tümünü sahnedeki amfitiyatroya oturtmuş. Sırası gelen oyuncu oradan kalkıp oyuna katılıyor. Böylece oyuna bir hız, bir canlılık, bir renk gelmiş. Çok başarılı bir yönetmen-dekoratör işbirliğinin ürününü görüyoruz sahnede.Araya serpiştirilmiş danslar da oyunun en büyük destekçisi. Oyunla bütünleşiyor, oyuna ayrı bir dinamizm katıyor. Flamenko danslardaki dans düzeni ve ritm seyirciyi hemen avucunun içine alıyor. Sibel Erdenk’i yürekten kutluyorum.

İçinde iki tane şarkı olan, bırakın iki tane şarkıyı, içinde tam bir şarkı bile olmayan, seyircinin ilgisini çeker diye düşünüldüğü için olacak, elli dakikalık tek kişilik bir oyunun bile müzikal diye yutturulmaya çalışıldığı günümüzde, Tiyatro İstanbul’un oyunun afişine “müzikli, danslı komedi” diye yazmış olması çok etik bir davranış. Seyircisine olan saygının ve ucuzluklara bel bağlamamasının bir göstergesi.

Oyunculara gelince, Burak Altay’la Gözde Okur bir adım öne çıksalar da, oyunda büyük bir birliktelik sağlanmış. Her oyuncu neyi niçin oynadığını çok iyi biliyor. Bir an bile düşmeyen bir tempoyla rollerini kusursuz yorumluyorlar. Hiç abartıya kaçmadan oyunun komedisinin seyirciye rahatlıkla geçmesini sağlıyorlar. Genç oyuncuların sahnede çok güzel bir enerjileri var ve bu enerji seyirciye de geçiyor.

Çılgın Dünya’yı ilk kez hiç sıkılmadan, büyük bir keyifle izlediğimi söylemeliyim. Emeği geçen herkesin emeğine, yüreğine sağlık.

YAŞAR İLKSAVAŞ

www.dirensanat.com

PAYLAŞIM
Önceki İçerikİSTANBUL ŞEHİR TİYATROLARI’NDA ŞUBAT- 2016 OYUNLARI
Sonraki İçerik28. ENKA KÜLTÜR SANAT TİYATRO BULUŞMALARI BAŞLADI!
YAZAR VE ÇEVİRMEN 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi, Galatasaray İktisadî ve Ticarî Bilimler Akademisi'ni bitirdi. İşletme İktisadı Enstitüsü'nde master yaptı. Kom Tekstil ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.'de 29 yıl idarî ve malî işler müdürlüğü ve genel müdür muavinliği yaparak üst düzey görevlerde çalıştı ve aynı fabrikadan emekli oldu. Yaşamının uzunca bir döneminde İhsaniye Altsokak'ta, ailesiyle oturdu. Üniversite yıllarında tiyatro ve kitap eleştirileriyle denemeler yazmaya başladı. Sonra yalnızca tiyatro eleştirileri yazmayı sürdürdü. Yine üniversite yıllarında başladığı çevirmenliği de hiç bırakmadı ve 2000 yılında emekli olduktan sonra çeviriye ağırlık verdi. Yeni Gazete, Hürriyet, Dünya, Hürgün, Yeni Ortam, Gazette 13, Son Saat gazetelerinde tiyatro ve kitap eleştirileri, Cumhuriyet gazetesinde derleme ve derleme çevirileri yayınlandı. Hürriyet Gösteri, Tempo, Papirüs, Yeni Dergi, Yeni Ufuklar, Oluşum, Yeni İş Dünyası, Çağdaş Sanat, Aylık, Best, Downtown dergilerinde 1970'den bu yana tiyatro eleştirileri ve diğer yazıları yayınlandı. De Yayınevi, Can Yayınları, Gelişim Yayınları, Bilgi Kitabevi, Kelebek yayınları, Altın Kitaplar, Doğan Kitap, Everest ve Oğlak yayınlarında elliye yakın çevirisi çıktı.

1 YORUM

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.