4.ULUSLARARASI ÇANAKKALE BİENALİ'NE KATILACAK SANATÇILAR AÇIKLANDI

0

Kavramsal çerçevesi 1.Dünya Savaşı’nın 100.yılı üstüne yapılandırılan ve 27 Eylül – 2 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 4.Uluslararası Çanakkale Bienali’nin ana sergisine Almanya, İrlanda, Avusturya, Rusya, Romanya, Lübnan, İtalya, Ermenistan, Bosna Hersek, Filistin, Fransa, Slovenya, Sırbistan, Yunanistan ve Türkiye’den 37 sanatçı katılıyor.

Murat Gök_berfin

SANATÇILAR:

Gülçin Aksoy (İstanbul), Maja Bajevic (Paris–Saraybosna),

Nigol Bezjian (Beyrut), Bashir Borlakov (İstanbul),

Songül Boyraz (Viyana), Harold De Bree (Lahey),

Klaus vom Bruch (Berlin–Münih), Ergin Çavuşoğlu (Londra–İstanbul),

Ersan Deveci (İzmir), Nezaket Ekici (Berlin–İstanbul),

Reha Erdem (İstanbul), Ayşe Erkmen (Berlin–İstanbul),

Aladdin Garunov (Moskova), Douglas Gordon (Londra),

Murat Gök (Diyarbakır), T. Melih Görgün (İstanbul),

Güven İncirlioğlu (İzmir), IRWIN (Ljubljana), Khaled Jarrar (Ramallah),

Grigor Khachatryan (Erivan), Anne Kodura (Berlin),

Sıtkı Kösemen (İstanbul), Raziye Kubat (İstanbul),

Radenko Milak (Belgrad), Jehane Noujaim (Boston),

Pınar Öğrenci (İstanbul), Ahmet Öktem (İstanbul),

Marilena Preda Sanc (Bükreş), Antonio Riello (Milan–Londra–Asiago),

Anri Sala (Paris), Hans Schabus (Viyana), Tunca Subaşı (İstanbul),

Erdal Sezer (Çanakkale), Panos Tsagaris (New York–Atina),

Astrid Walsh (Dublin), Viron Vert (Berlin–Istanbul), Akram Zaatari (Beyrut)

 SAVAŞ-2

Bu yıl bienal, 20.yy başından bugüne en etkin düşünme ve eleştirme aracı olan görsel sanat ve kültür üretimleri aracılığıyla 1914’den günümüze değin sürmekte olan siyasal, toplumsal, kültürel olayları ve savaşların etkilerini yeniden değerlendirmeyi, irdelemeyi ve yorumlamayı amaçlıyor. Dünya tarihinde bir dönüm noktası olan 1. Dünya Savaşı’nı, bu trajedinin önemli bir boyutunun yaşandığı Çanakkale’nin tarihsel, kültürel ve doğal özelliklerine de bağlamayı öneriyor.

Bienale, özellikle bugüne değin ürettikleri yapıtlarıyla Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu ekseninde küresel savaş ve barış süreçlerini, savaşların ve savaş sonrası gelişmelerin siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel etkilerini ve yol açtıkları değişimleri değerlendiren, irdeleyen ve yorumlayan sanatçılar davet edilmiştir. Bu sanatçıların duyarlılık ve öngörü içeren yapıtları, ülkelerinin özgün koşullarına odaklanırken küresel boyuttaki olgulara da değinmekte, böylece dünya tarihine ve günümüze dair görsel bir bellek, bir imge birikimi oluşturmaktadır. Bienalde bir araya getirilerek sunulacak bu görsel imge birikiminin özellikle günümüzün genç kuşağı için önemli bir düşünsel-eleştirel temel sağlayacağını umut ediyoruz.

FESTİVAL MEKANLARI :

Doğtaş tarafından tahsis edilen kent merkezindeki 3 katlı mobilya mağazası, 4. Uluslararası Çanakkale SAVAŞ-1Bienali ana mekânı olarak işlev görecektir. Daha önceki bienallerde olduğu gibi Çanakkale’nin özgün yapı ve kamusal alanları ile Korfmann Kitaplığı, Eski Ermeni Kilisesi, Mahal Sanat ve civarındaki eski depolar gibi özgün mekânlar da Bienal sergi ve etkinliklerine ev sahipliği yapacaktır. Bienali katılan sanatçıların uluslararası sergilerde gösterilmiş resim, fotoğraf, video ve yerleştirmeleri yanında, bu bienal için üretilmiş yeni çalışmalar da bu mekanlarda ziyaretçilerle buluşturulacaktır.

ALT FESTİVALLER

Çanakkale Belediyesi tarafından desteklenen Uluslararası Çanakkale Bienali’nin ayrılmaz bir parçası olan Bienal Genç, Bienal Çocuk ve Bienal Engelsiz programları ile bunlara eklemlenen “Bienaldeyiz” Kadın Girişimi, Bienalin bu yıl oluşturacağı görsel ve kavramsal çerçeveden hareketle çalışmalarına başlamıştır. Bu çalışmalar hem bienalin ana sergisini besleyecek, hem de bienalin açık kalacağı 5 hafta süresince kentte farklı etkinlik ve çalışmalarla bienalin görsel ve düşünsel çıktılarını geniş kitlelerle buluşturacaktır.

SAVAŞ-3

Özel Proje: Shadow, Speak You Too [hester panim], Joseph Semah’ın “Plasenta & Sonsuzluk” (1995) serisinden baskılar eşliğinde, Eva Beierheimer & Miriam Laussegger yerleştirmesi. Küratör: A.S. Bruckstein Çoruh / Taswir projects

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.