SANATÇILARIN PORTRE FOTOĞRAFLARI İLE PANDEMİYE DAİR KÜÇÜK BİR NOT

0

Ersin Şahin, Türkiye’de 2020’li yılların sanat atmosferini pandemi üzerinden anlattığı portre fotoğraflarından oluşan “AFAZİ” isimli projesi ile farklı disiplinlerdeki sanatçıların pandemi ve sanat dünyasına dair deneyimleriyle dönemin atmosferine dair küçük bir not bırakmak istiyor. Aralarında Buket Uzuner, Burhan Şeşen, Erkan Oğur gibi farklı disiplinlerdeki 39 sanatçının portre fotoğrafları bulunan proje, Project Kültür organizasyonuyla Saint-Michel Fransız Lisesi Jeanne D’arc Salonu’nda 13 Ocak Cumartesi günü sergilenmeye başlıyor. Ersin Şahin’in ilk kişisel sergisi “AFAZİ”nin kitabı da yayımlanırken, sergi 31 Ocak tarihine kadar devam edecek. 

Afazi, en basit ve edebi haliyle söz yitimi hastalığı olarak tanımlanabilir. Hasta, konuşma veya konuşulanı anlama yeteneğini yavaşça kaybeder. Ersin Şahin de bu tanımlamadan yola çıkarak pandemi dönemini anlamak ve döneme dair küçük bir not bırakmak adına salgının olumlu veya olumsuz şekilde etkilediği farklı disiplinlerdeki sanatçıları fotoğrafladı. Ersin Şahin, ilk kişisel sergisi “Afazi”yle pandemi döneminde sanatçıların dünyasına dair deneyimleriyle dönemin atmosferini anlatıyor. Project Kültür’ün kurucusu olan Can Erol ile beraber gerçekleştirilen projenin sergisi, 13 Ocak Cumartesi günü Saint-Michel Fransız Lisesi Jeanne D’arc Salonu’nda kapılarını açıyor. 31 Ocak tarihine kadar devam edecek sergide Buket Uzuner, Burhan Şeşen, Erkan Oğur gibi farklı disiplinlerdeki 39 sanatçının fotoğrafları yer alıyor. İlk kişisel sergisi hakkında bilgi veren Ersin Şahin, “Can Erol ile pandemi döneminin hikayesini hafızalarımızda tutmak adına 2021-2023 yılları arasında müzisyen, yazar, ressam, fotoğrafçı gibi farklı disiplinlerden olan 39 sanatçımızı fotoğrafladık. Amacımız pandemi döneminde en büyük sıkıntıyı çeken gruplardan biri olan sanatçılarımızın hem pandemi dönemini hem de Türkiye’de 2020’li yılların sanat atmosferini anlayarak döneme dair bir iz bırakmaktı. Objektif olmak gerekirse bu dönem tüm sanatçılar için aynı şekilde geçmedi; pandemide kendi içine dönen, kendini geliştiren, kendine yeni yollar açan sanatçı dostlarımız da muhakkak ki oldu ancak buna karşın resmi rakamlara göre intihar eden 103 müzisyen de oldu. Toplumun bu acı kayıpları yeteri kadar anlamadığını ve sanatçılarını yeteri kadar destekleyemediğini düşünüyorum. Böyle zamanlarda, yaşananları unutmamak adına en doğrusunun ileriye bir iz bırakmak olduğunu, fotoğrafı da tam olarak bu sebepten dolayı sevdiğimi düşünüyorum. Fotoğrafın belge niteliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bu yıllarda; fotoğrafı bir araç, bir bahane olarak kullanarak pandeminin en karanlık dönemini yaşayan bir grup sanatçının anlatımları ve tecrübeleri ile tarafsız bir şekilde dönemi belgelemek, en azından bu kitabı elinde bulunduranlar tarafından bir daha unutulmaması adına, ileriye kum zerresi kadar küçük bir not düşmek niyetindeyiz.” Serginin bir belge niteliği taşıması için “Afazi”nin kitabı da raflarda yerini aldı. A4 Ofset Yayınevi’nden çıkan “Afazi” kitabının sonunda pandemi döneminin hikayesini hafızalarda tutmak, neler olduğunu daha rahat hatırlamak için alınan tüm tedbir kararları da kronolojik olarak paylaşıldı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.