55. Ulusal Yarışma Başladı

0

 

  1. Antalya Film Festivali Ulusal Yarışmasına alternatif olarak başlatılan 55. Ulusal Yarışma bir grup sinemacı tarafından başlatıldı. 30 Eylül akşamı Beyoğlu sinemasında gerçekleşen açılış töreni ile başladı.

 

Antalya’ya bir gün ulusal yarışmanın döneceği ümidini taşıyan bu yarışma 4 Ekim tarihine kadar devam edecek. 55. Ulusal Yarışma’nın programında, film gösterimlerinin yanında Türkiye sinemasının farklı açılardan masaya yatırılacağı iki panel ve “Nasıl festivaller istiyoruz?” başlığı ile tartışılacak geniş kapsamlı bir forum da yer alıyor.

 

Açılış Töreni Beyoğlu Sineması’nda Keşanlı Ali Destanı ile yapılıyor.

 

30 Eylül akşamı Beyoğlu Sineması’nda gerçekleşecek törenle başlayacak olan 55. Ulusal Yarışma’nın açılış filmi, 2. Antalya Film Festivali’nde En İyi İkinci Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazanan “Keşanlı Ali Destanı” (1964). Haldun Taner‘in aynı adlı oyunundan uyarlanan, Atıf Yılmaz‘ın yönetmenliğini üstlendiği ve başrollerini Fikret Hakan ve Fatma Girik’in paylaştığı klasik saat 21:30’da gösterilecek. Ertem Göreç’in yönettiği, Vedat Türkali’nin senaryosunu yazdığı ve 2. Antalya Festivali’nde En İyi Üçüncü Film seçilen “Karanlıkta Uyananlar” ise 1 Ekim akşamı yönetmen Ertem Göreç’in de katılımıyla gerçekleşecek özel bir gösterimle sinemaseverlerle buluşacak.

 

1999’dan bu yana Antalya Film Festivali’nde Çağdaş Sinema Oyuncuları DerneğiÇASOD tarafından verilen Yıldırım Önal Anı Ödülü’ne geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ulusal Yarışma ev sahipliği yapıyor. Açılış töreninde takdim edilecek Yıldırım Önal Anı Ödülü’nün bu seneki sahibi; tiyatro ve sinema sanatçısı; roman, deneme, günlük, oyun ve senaryo yazarı Ferhan Şensoy.

 

Forum: Nasıl Festivaller İstiyoruz?

Meslek birliklerinin, festival temsilcilerinin, yönetmen, yapımcı ve oyuncuların geniş katılımıyla gerçekleşecek forumda sinemacılar Ulusal Yarışma’nın da başlamasına sebep olan festival sorunlarını ve film sahiplerinin ihtiyaçlarını konuşup, tartışacaklar. Forum, 1 Ekim Pazartesi günü saat 15:00’te Cezayir’de.

 

“Türkiye Sinemasının Değişen Yüzü” Paneli

Ceylan Özgün Özçelik (senarist-yönetmen), Kaan Müjdeci (senarist-yönetmen), Nadir Öperli (yapımcı) ve Melis Behlil’in (akademisyen-sinema yazarı) konuşmacı olarak katılacağı “Türkiye Sinemasının Değişen Yüzü” başlıklı panel, sinema yazarı Barış Saydam’ın moderatörlüğünde 2 Ekim Salı saat 15.00’te Cezayir’de gerçekleşecek. Panelde 1980’lerden başlayarak günümüz Türkiye sinemasının üretim, gösterim ve dağıtım sürecinde yaşadığı değişimleri konuşulacak. Yaşanan değişimlerin çekilen filmlerin içerik ve biçimlerine nasıl yansıdığı ele alınacak.

 

“Yetersiz Bakiye” Paneli

Yapımcılar Serkan Çakarer ve Yamaç Okur’un sinema endüstrisinin gündemini değerlendirdiği podcast “Yetersiz Bakiye”, 55. Ulusal Yarışma’da düzenlenecek bir panelle izleyicilerle buluşuyor. “Yetersiz Bakiye Sine-i Millet Özel Programı…” 3 Ekim Çarşamba günü saat 15:00’te Cezayir’de gerçekleşecek.

 

Biletler Satışta

Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek gösterimlerin biletleri Mobilet üzerinden ve sinema gişesinden satın alınabilir. Bilet fiyatları 10 TL.

 

Yarışma Filmleri Açıklandı

 

  1. Ulusal Yarışma’da, geçen sene olduğu gibi bu yıl da belgesel ve kurmaca filmler bir arada yer alıyor. Genç yönetmenlerin dünya prömiyerini uluslararası festivallerde yapan filmlerinden usta isimlerin merakla beklenen son işlerine, Türkiye sinemasında farklı yönelimleri temsil eden 7 film bu yılın Ulusal Yarışma seçkisini oluşturuyor.55. Ulusal Yarışma’da; Hüseyin Karabey’in Melih Cevdet Anday’ın aynı adlı tiyatro oyunundan uyarladığı “İçerdekiler”, Tayfun Pirselimoğlu’nun alegorik distopya hikâyesi “Yol Kenarı”, geçtiğimiz yıl Gênco filmiyle programda yer alan Ali Kemal Çınar’ın ne Kürtçe’yi ne de Türkçe’yi konuşup anlayabilen Osman’ın öyküsünü anlattığı “Di Navberê De / Arada”, Mehmet Ali Konar’ın 90’lı yılların karanlık politik atmosferinde büyüyen Mirza’nın hikâyesini takip ettiği “Hewno Bêreng / Renksiz Rüya”, çocuk yaşta bulduğu ölü atı hatırlayan Hay’ın, adım adım madde ile canlının uyumuna, ruhun doğadaki yerine tanık olduğu yolculuğunu anlatan, Tarık Aktaş’ın ilk filmi “Nebula”, Rojda Akbayır’ın ailesi ile yüzleşmek ve babasıyla hesaplaşmak için çıktığı yolculuğu ele alan belgeseli “Parçalar”, yaşadığı köyün yakınlarında bir ormanda saklanmakta olan Ali’yle karşılaşan 25 yaşındaki dilsiz Sibel’in öyküsünü anlatan Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti imzalı “Sibel” yer alıyor.

Jüri üyeleri Duygu Sağıroğlu, Fatma Girik, Gülsün Karamustafa, Murathan Mungan, Hazar Ergüçlü, Onur Saylak ve Uğur Vardan; En İyi Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu, Kadın Oyuncu ve Senaryo dallarında kazananları belirleyecek. Kazanan filmler, Türkiye’nin önde gelen sanatçılarına ait eserlerle ödüllendirilecek. Senem Aytaç, Ali Ercivan ve Senem Erdine’nin yer aldığı Sinema Yazarları Derneği Jürisi ise SİYAD En İyi Film ödülünü belirleyecek. 55. Ulusal Yarışma ödül töreni 4 Ekim akşamı Cahide Müzikhol’de gerçekleşecek.

 

PROGRAM

 

30 EYLÜL PAZAR

Açılış Filmi / 21.30 / Keşanlı Ali Destanı 83′

 

1 EKİM PAZARTESİ

15:00 / Nasıl Festivaller İstiyoruz? (Forum)

19.30 / Arada 65′ (Yarışma Filmi)

21.00 / Karanlıkta Uyananlar 104′ (Özel Gösterim)

 

2 EKİM SALI

15:00 / Türkiye Sinemasının Değişen Yüzü (Panel)

19.30 / Yol Kenarı 119′ (Yarışma Filmi)

 

3 EKİM ÇARŞAMBA

15:00 / Yetersiz Bakiye (Panel)

19.30 / Parçalar 81′ (Yarışma Filmi)

21.30 / Renksiz Rüya 78′ (Yarışma Filmi)

 

4 EKİM PERŞEMBE

Kapanış Töreni / Cahide Müzikhol

20:30 / Kırmızı Halı

21:30 / Ödül Töreni

 

  1. ULUSAL YARIŞMA FİLM LİSTESİ

 

AÇILIŞ FİLMİ / Keşanlı Ali Destanı (Yönetmen: Atıf Yılmaz)

ÖZEL GÖSTERİM / Karanlıkta Uyananlar (Yönetmen: Ertem Göreç)

YARIŞMA FİLMLERİ

  1. Arada / Di Navberê De (Yönetmen: Ali Kemal Çınar)
  2. İçerdekiler (Yönetmen: Hüseyin Karabey)
  3. Nebula (Yönetmen: Tarık Aktaş)
  4. Parçalar (Yönetmen: Rojda Akbayır)
  5. Renksiz Rüya / Hewno Bêreng (Yönetmen: Mehmet Ali Konar)

 

  1. Sibel (Yönetmen: Çağla Zencirci, Guillaume Giovanetti)
  2. Yol Kenarı (Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu)

FİLM BİLGİLERİ

Arada / Di Navberê De

Türkiye, 2018, DCP, Renkli, 65’ Türkçe, Kürtçe

 

Yönetmen – Senaryo: Ali Kemal Çınar

Oyuncular: Osman Çınar, Fatma Yıldız, İhsan Şakar, Gulbîn Bozan

Yapımcı: Ali Kemal Çınar, Çekdar Erkıran

Yapım Şirketi: Layen Film

 

  1. Ulusal Yarışma’ya katıldığı “Gênco” filmiyle 28. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazanan Ali Kemal Çınar’ın dördüncü uzun metraj filmi “Di Navberê De/Arada”, kitlesel fonlamayla tamamlandı. Osman ana dili Kürtçeyi anlayıp konuşamayan, ikinci dili Türkçeyi de konuşup anlamayan biridir. Bu yüzden insanlarla iletişim kurmakta zorluk çeker, zaman içinde iki işi aynı anda yapamaz hale gelir. Oto tamiri işinde çalışan Osman, çalışırken müşterilere cevap veremediği gibi biriyle kahve içerken aynı anda konuşmayı da beceremez. Evlenmek istemesine rağmen görüştüğü kadınlarla kalıcı bir ilişki kuramaz. En son görüştüğü ve hoşlandığı Fatoş da bu takıntısı yüzünden onu terk eder. Osman’ın hayatı bir müşterisinin onu bu takıntıdan kurtarabileceğini söylemesiyle değişmeye başlar.

İçerdekiler

Türkiye, 2018, DCP, Renkli,116’, Türkçe

 

Yönetmen – Senaryo: Hüseyin Karabey

Oyuncular: Caner Cindoruk, Settar Tanrıöğen, Gizem Erman Soysaldı

Görüntü Yönetmeni: Ulaş Zeybek

Kurgu: Sercan Subaşı

Müzik: Kıvanç Sarıkuş

Yapımcı: Hüseyin Karabey

Yapım Şirketi: Asi Film Şirketi

 

Hüseyin Karabey’in beşinci uzun metraj filmi “İçerdekiler”in senaryosu, Melih Cevdet Anday’ın aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlandı. Bir öğretmen, darbe döneminde mevcut iktidarın söylemine karşı bir bildiri dağıttığı gerekçesiyle gözaltına alınır ve tutuklama kararı olmaksızın siyasi şube başkomiseri tarafından 185 gün boyunca baskı altında sorgulanır. Komiser, sebepsiz yere gözaltında tuttukları öğretmeni açık görüş yasak olmasına rağmen karısıyla buluşturacağını söyler. Başta buna inanmayan tutuklu, komiserin bu iyiliği neden yaptığını sorgular. Tutuklu, karısıyla komiserin odasında yalnız kalacağı anı beklerken, içeri gelen konuğu ile bambaşka bir sorunla yüzleşmek zorunda kalır.

Nebula

Türkiye, 2018, DCP, Renkli, 90’, Türkçe

 

Yönetmen – Senaryo: Tarık Aktaş

Oyuncular: Barış Mert Bilgi, Ömer Bora, Serkan Aydın, Ali Yavuz Ilman, Dilara Topuklular, Hasan Türker, Mümin Süren

Görüntü Yönetmeni: Necmettin Akdeniz

Kurgu: Osman Bayraktaroğlu

Müzik: Hayvanlar Alemi

Yapımcı: Güneş Şekeroğlu

 

  1. Locarno Film Festivali’nde En İyi Çıkış Yapan Yönetmen Ödülü kazanan “Nebula”, Tarık Aktaş’ın ilk uzun metraj filmi. Hay, yedi yaşındayken açık arazide ölü bir at bulur. Büyüleyici keşfi başında yaptığı gözlemler, yetişkinlerin gözünde bir at leşine dönüşen bu sorundan kurtulmak için verilen çaba onu yetişkinliğinde bile etkileyecek bir anıya, uyanışa dönüşür. Yirmilerine geldiğinde kurban bayramında, koyunun boğazını keserken yanlışlıkla kendi bacağını keser. Bu olay, bir şekilde geçmişinde yaşadığı çocukluk anısının yeniden ortaya çıkmasını sağlar. Koyun ve kendisi arasındaki bağın farkına varmasıyla birlikte, Hay, kendisi ve köyün etrafında gerçekleşen olaylar arasında bir ilişki olduğunu gözlemlemeye başlar. Böylece, adım adım, madde ile canlının uyumuna, ruhun doğadaki yerine tanık olduğu kaçınılmaz bir yolculuğa çıkar.

Parçalar

Türkiye, 2018, DCP, Renkli, 81’ Türkçe, Fransızca – Türkçe altyazılı

 

Yönetmen – Senaryo: Rojda Akbayır

Görüntü Yönetmeni: Koray Kesik

Kurgu: Natalin Solakoğlu, Yaşar Buğra Dedeoğlu

Müzik: Arda Ertürk

Yapımcı: Ender Yeşildağ

Yapım Şirketi: ESR Film

 

“Ben 80 darbesinin açıklanan bilançosunda, 33 bin siyasi mülteciden sadece biri olan babamın peşinden gittim. Bu ülkede ne yazık ki tarihin tekerrürü bir ömre bir kaç kez sığabiliyor. İlerlemek için kendi etrafımda dönüyorum. Hafızamı yeniden inşa etmek için.” Rojda Akbayır’ın ikinci uzun metraj belgeseli “Parçalar”, yönetmenin kişisel tarihine ait parçalarını tamamlamak, ailesi ile yüzleşmek ve babasıyla hesaplaşmak için çıktığı bir yol ve yolculuğun hikâyesi. 37. İstanbul Uluslararası Film Festivali, Ulusal Belgesel Yarışması, En İyi Film Ödülü sahibi film, aile, göç, yerinden olma, yüzleşme kavramlarını irdeliyor. Bu duygusal yolculukta yönetmen, sadece kendi geçmişiyle değil aynı zamanda Türkiye’nin yakın tarihiyle de yüzleşiyor.

Renksiz Rüya / Hewno Bêreng

Türkiye, 2017, DCP, Renkli, 78’, Kürtçe – Türkçe altyazılı

 

Yönetmen – Senaryo: Mehmet Ali Konar

Oyuncular: Cıvan Güven Tunç, Bilal Bulut, Orhan Alici, Cuma Karaaslan, Midas Muhammed, Sevgi Yusufoğlu

Görüntü Yönetmeni: Yağız Yavru

Kurgu: Naim Kanat

Müzik: Mehmud Berazi, Xebat Aşmi

Yapımcı: Mehmet Ali Konar

Yapım Şirketi: Zerr Film

 

Mehmet Ali Konar’ın ilk uzun metraj filmi olan ”Hewno Bêreng / Renksiz Rüya”, 29. Ankara Film Festivali’nden En İyi Film Ödülü’yle döndü. 90’lı yılların karanlık politik olaylarının ortasında kalan Mirza, bu uğursuz, süreğen durumun mağduru olmaktan kurtulamamıştır. Annesinin ölümünün ardından iyice içine kapanıp gördüğü kötü rüyalarla savaşmaya çalışan Mirza’nın hayatı, Mir Ahmed’in bir süreliğine evlerine misafir gelmesiyle değişir. “Renksiz Rüya”, kuşatılmış bir zaman aralığında çocukluk, matem ve hayallerin hikâyesini, bir çocuğun yaşam ritmi ve farkındalığı üzerinden anlatıyor.

Sibel

Almanya-Fransa-Lüksemburg-Türkiye, 2018, DCP, Renkli, 95’, Türkçe

 

Yönetmen: Çağla Zencirci, Guillaume Giovanetti

Senaryo: Çağla Zencirci, Ramata Sy, Guillaume Giovanetti

Oyuncular: Damla Sönmez, Erkan Kolçak Köstendil, Emin Gürsoy, Elit İşcan, Meral Çetinkaya

Görüntü Yönetmeni: Eric Devin

Kurgu: Véronique Lange

Yapımcılar: Marie LeGrand, Rani Massalha

Yapımcı Şirket: Les Films du Tambour

 

Dünya prömiyerini 71. Locarno Film Festivali’nde yapan “Sibel”, Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin üçüncü uzun metraj kurmaca filmi. Türkiye’nin kuzeyinde küçük bir köy olan Kuşköy’de köylüler, atalarından miras aldıkları bir ıslık diliyle uzak mesafeler arasında iletişim kurmaktadır. Çocukluğundan beri dilsiz olan 25 yaşındaki Sibel, çevresiyle ancak bu dille iletişim kurabilmesine rağmen yine de kendini yalnız ve dışlanmış hissetmektedir. Bir gün köyün yakınlarında bir ormanda saklanmakta olan Ali’yle karşılaşan Sibel, içinde ilk kez farkına vardığı yeni bir gücün uyandığını hisseder.

Yol Kenarı

Türkiye-Yunanistan, 2018, DCP, Siyah-Beyaz, 119’, Türkçe

 

Yönetmen – Senaryo: Tayfun Pirselimoğlu

Oyuncular: Tansu Biçer, Nalan Kuruçim, Ercan Kesal, Taner Birsel, Rıza Akın, HAydar Şişman, Birol Engeler, Emrah Topal, Müfit Kayacan, İsrafil Köse

Görüntü Yönetmeni: Andreas Sinanos

Kurgu: Ali Aga

Yapımcı: Kurmaca Film

 

  1. Ulusal Yarışma’da jüri üyeliğini üstlenen Tayfun Pirselimoğlu, yedinci uzun metraj filmi “Yol Kenarı” ile bu senenin yarışma seçkisinde. Pirselimoğlu’na 37. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma En İyi Yönetmen Ödülü kazandıran “Yol Kenarı”, uzaklarda, adı belirsiz bir kıyıda yaşanan, tanıdık bir delirme halini anlatıyor. Fırtınalı deniz ile gür ormanlar arasına sıkışıp kalmış bir kasabaya kıyamet, korkutucu işaretleriyle yaklaşmaktadır. Çözümlenemeyen ölümler ve gizemli doğa olayları, Deccal’ın gelişinin işaretidir. Genç bir adam, cinnetin eşiğindeki kasabaya gelir ve kasabanın kahvesinde çalışmaya başlar. Genç adamın tutulduğu hemşire bir gün, adamın sırtındaki lekeyi görür. Dedikodu hızla yayılır; Deccal’in dolaştığı aşikârken, Mehdi sırtında malum işareti taşıyan bu genç adam mıdır?

ÖZEL GÖSTERİM / Karanlıkta Uyananlar

 

Yönetmen: Ertem Göreç

Senaryo: Vedat Türkali

Oyuncular: Fikret Hakan, Beklan Algan, Ayla Algan, Tülin Elgin

Görüntü Yönetmeni: Mahmut Demir, Turgut Ören

Yapımcı: Beklan Algan

 

  1. Antalya Festivali’nde En İyi Senaryo ve En İyi Üçüncü Film ödüllerini kazanan “Karanlıkta Uyananlar”, grev konusunu işleyen ilk filmdir. Ekrem boya fabrikasında işçidir, en yakın dostu Turgut ise fabrikanın sahibi Şeref Bey’in oğludur. İşçilerin çalışma koşullarından şikâyetçi olduğu fabrikada işten çıkarmalar da başlayınca, işçi sendikası grev kararı alır. Fakat Şeref Bey’in beklenmedik ölümüyle grev kesintiye uğrar. Fabrikanın başına oğlu Turgut geçer. İşçilerin çalışma koşullarında yine değişiklik olmayınca ve verilen sözler tutulmayınca işçiler ikinci kez grev kararı alır. Haklarını arayan işçileri pek çok engel beklemektedir.

AÇILIŞ FİLMİ / Keşanlı Ali Destanı

 

Yönetmen – Senaryo: Atıf Yılmaz

Oyuncular: Fikret Hakan, Fatma Girik, Danyal Topatan, Aydemir Akbaş, Mualla Sürer

Kurgu: Özdemir Arıtan

Görüntü Yönetmeni: Çetin Gürtop

Yapımcı: Memduh Ün

 

Haldun Taner’in aynı isimli oyunundan uyarlanan “Keşanlı Ali Destanı”, 2. Antalya Festivali’nde En İyi Yönetmen, Erkek ve Kadın Oyuncu ile birlikte En İyi İkinci Film ödüllerini kazandı. Bir gecekondu semti olan Sineklidağ’da yaşayan Ali, mahallenin haraç toplayan kabadayısının yeğeni Zilha’yı sevmektedir. Zilha’nın amcası öldürülünce, suç Ali’nin üzerine atılır. Ali suçsuzluğunu ispat edemez ve hapse girer; ancak mahallenin en sevilmeyen adamı öldürmesi, ona büyük bir şöhret kazandırmıştır. Hapisten çıkan Ali’yi muhteşem bir karşılama töreni beklemektedir. Zilha’yla yeniden karşılaştığındaysa bir tercih yapması gerekecektir: Aşk mı, destan mı?

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.