Moda Sahnesi yeni yılı yeni bir oyunla karşılıyor. 18. yüzyıl Fransız oyun yazarlarından Marivaux’un, sömürünün, sınıfsal farkların ortadan kalktığı, eşit ve özgür bir toplum ütopyası olan ‘Köleler Adası’…

Sabit Doğan

Asıl adı Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux’un olan Marivaux’un 37 yaşındayken 1725 yılında yazdığı ‘Köleler Adası’nın orijinal adı ‘Arlequin Poli Par L’amour’. Adından da anlaşılacağı gibi İtalyan geleneksel halk tiyatrosu Commedia dell’arte türü fantastik bir tiyatro oyunu. Marivaux (1688 – 1763) oyunlarında genel olarak aile içi (baba, oğullar, kızlar, hizmetçiler vb.) arası komik karmaşaları sahneye taşır. Bu tarz oyunlar daha sonra Fransızca’da ‘Marivaudage’ olarak anılmıştır. Aşk, entrika karmaşasında Commedia dell’arte karakterlerini kullanır, bu karakterlerin birbirleriyle rolleri değiştirmeleri ya da anlaşmazlıkları komediyi oluşturur. ‘Köleler Adası’nda köleler ile efendileri ıssız bir adaya düştüklerinde köleler efendi, efendiler de köle olsalardı neler olacağı grotesk bir tarzda anlatılır. Sınıflar arasındaki eşitsizliklere, sınıf farklılıklarına vurgu yapılan bu oyunun o yıllarda “aristokrat sınıfın çürümüşlüğünün ve yok olmakta olduğunun işaret fişeği” olduğu belirtilir. Bu oyun yazıldıktan 64 yıl sonra 1789 Fransız Devrimi gerçekleşecektir.

Köleler Adası’nı, Türkçe’ye Ezgi Coşkun çevirdi, Kemal Aydoğan’ın yönettiği oyunun sahne tasarımı Bengi Günay’a, ışık tasarımı İrfan Varlı’ya, müziği Berkay Yiğitaslan’a, koreografisi ise Yeşim Coşkun’a ait. Oyunda Alper Baytekin (Arlequin), Aslı İnandık (Cleanthis), Buse Kara (Euphrosine), Ekrem Yücelten (İphicrate), Trivelin (Sedat Küçükay) rol alıyor.

Ocak Perşembe akşamı sahnelenmeye başlayacak oyunun ilk haftasında (4-7 Ocak) biletler indirimli olarak 25 TL satılacak.

‘Köleler Adası’nın Ocak ayı programı:

4 ocak Perşembe 20.30

5 Ocak Cuma 20.30

6 Ocak Cumartesi. 16.00-20.30

7 Ocak Pazar 16.00

21 Ocak Pazar 16.00

28 Ocak Pazar 16.00

moda sahnesi ile ilgili aramalar

moda sahnesi en kısa gecenin rüyası

moda moda sahnesi sinema

bütün çılgınlar sever beni

oyun atolyesi

moda sahnesi konser

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.