Zabel: Bir Ermeni Kadının Bitmeyen Mücadelesi

1

    ” Zabel bu yılın en önemli tiyatro olaylarından biri, feminist tiyatronun çok başarılı bir örneği. Sakın kaçırmayın derim.”

Bir Ermeni Kadının Bitmeyen Mücadelesi

                                                 ZABEL

 

Yaşar İlksavaş
Twitter @Yasarilksavas

Ermeni sanatçıların Türk tiyatrosunun gelişiminde ne denli etkin oldukları, ne büyük katkılar sağladıkları hepimizin malûmu. Birkaç Ermeni sanatçının adının sayılması istendiğinde ilk aklımıza gelen tiyatrocular olur. Naum Efendi’yi, Mınakyan Efendi’yi, Güllü Agop’u, Tomas Fasulyeciyan’ı, Dikran Çuhacıyan’ı, bunların topluluklarını, Karakaşyan Kardeşler, Mari Nıvart, Siranuş, Elize Binemeciyan…gibi ünlenmiş Ermeni oyuncuları tiyatroyla ilgilenen herkes bilir. Yazar adı sorulduğunda da ilk akla gelen oyun yazarlarıdır, Tovmas Terziyan, Hagop Baronyan… gibi. Ama ne yazık ki Ermeni edebiyatına pek aşına değiliz. Benim, açıkcası, kulaktan dolma bildiğim tek isim Zabel Yesayan’dı. Bgst tiyatronun sahneye taşıdığı Zabel, ne yazık ki yakından tanımadığımız bu ünlü aktivist kadın yazarın yaşam öyküsünden yola çıkılarak yazılmış bir yapıt.

Rusya’da Stalin dönemi. Oyun, Zabel Yesayan’ın ömrünün son günlerinde, Sırbistan’daki hapisanede sorgulanmasıyla başlar. Hem Ermeni milliyetçiliği, hem de Fransa hesabına casusluk yapmakla suçlanmakta, suçunu itiraf edip pişmanlığını bildirmeye zorlanmaktadır… Sonra flachback’lerle yazarın doğumuna, çocukluğuna, ilk gençlik yıllarına, aile yaşamına döneriz. Kendisini etkileyen dönemin önemli Ermeni kadın yazarı Sırphui Düsap’ı tanırız. Erkek egemen toplumda Ermeni kadınının kimliğini sorgulayan, onu sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan ele alıp irdeleyen, ama ne yazık ki büyük eleştiriler karşısında pes eden, yazı hayatına son veren Sırphui Düsap. 19. yy. İstanbul’una, Ermeni halkının “Bağımsız Ermenistan” ülküsüne, 1919 Adana katliamına, 24 kasım 1915 tutuklamalarına… uzanırız. Zabel’in 1915 yılında aranan Ermeni aydınları listesinde yer almasına, İstanbul’dan Avrupa’ya, Fransa’ya kaçmayı başarmasına, oradan Kafkasya’ya geçmesine, oradan Sovyet Ermenistanı’na yerleşmesine tanıklık ederiz. Ne ki, Stalin’in “Büyük Temizlik Operasyonu”nda tutuklanır ve hapse atılır. Yıl 1937’dir. Ve yeniden sorgulama odasındayız…

Zabel (BGST-2017) Başta Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu olmak üzere tüm kadro, Elif Karaman, Meral Çankaya, Nihal Albayrak ve Zeynep Okan doğal ve doğru oyunculuğun en güzel örneğini vermekteler.

Zabel çok katmanlı bir oyun. Sahnede izlediğimiz yalnızca Zabel Yesayan’ın yaşam öyküsü değildir. Bu oyunda tarihsel gerçekliğin, hiç bozulmadan, sahne gerçekliğiyle bütünleştiğini görüyoruz. Osmanlı’da kadın olmak sorunsalının gündeme getirildiğini görüyoruz. Doğru bildiği hiçbir şeyden vazgeçmeyen, geri adım atmayan, hep doğruları için mücadele eden bir kadın profili görüyoruz. Kadınların her dönem söyleyecek sözü olduğunu, kadının başkaldırısını, direnmesini, politik görüşlerini savunmasını görüyoruz. Ve günümüzle büyük paralellikler kuruyoruz.

Zabel, metninden rejisine oyuncularından dekor kostümüne, ışık tasarımına, efekt tasarımına, müziğine, afiş tasarımına… kadar kadınlardan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilmiş. Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu , Zabel Esayan’ın romanlarından, anılarından, makalelerinden ve mektuplarından yola çıkarak yazmışlar oyunu. Aralarını kendi düş güçleriyle, olayların gerçekliğini bozmadan tamamlamışlar. Çok melodramatik bir oyun ortaya çıkabilecekken, bu açmaza düşmeyip, çok dozunda güldürü ögeleri de katmışlar araya. Çok başarılı bir dramatürji çalışması yapıldığı apaçık ortada. Kendilerini yürekten kutlarım.

Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu, Sevilay Saral su gibi akan bir reji gerçekleştirmiş. Çok dozunda kullandıkları gölge oyunuyla oyunu zenginleştirmişler. Dekor parçacıklarını oyunun içinde yer değiştirterek en küçük bir black out’a gereksinim duymamışlar. Rengârent fon perdesiyle sorgulama odasındaki soğukluğun tezatını çok başarıyla vermişler. Oyuncular arasında hiç bozulmayan bir oyun birlikteliği sağlamayı başarmışlar. Müziklerin de çok güzel olduğunu ve çok yerinde kullanıldığını da ayrıca söylemek isterim.

Başta Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu olmak üzere tüm kadro, Elif Karaman, Maral Çankaya, Nihal Albayrak ve Zeynep Okan doğal ve doğru oyunculuğun en güzel örneğini vermekteler. Kullandıkları kusursuz diyalekt için de kendilerini ayrıca kutlarım.

Zabel bu yılın en önemli tiyatro olaylarından biri, feminist tiyatronun çok başarılı bir örneği. Sakın kaçırmayın derim.

Yaşar İlksavaş

www.dirensanat.com

PAYLAŞIM
Önceki İçerik44. Pantene Altın Kelebek Ödülleri Sahiplerini Buldu!
Sonraki İçerikHayal Mi Gerçek Mi: Enes Batur’un İlk Filmi
YAZAR VE ÇEVİRMEN 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi, Galatasaray İktisadî ve Ticarî Bilimler Akademisi'ni bitirdi. İşletme İktisadı Enstitüsü'nde master yaptı. Kom Tekstil ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.'de 29 yıl idarî ve malî işler müdürlüğü ve genel müdür muavinliği yaparak üst düzey görevlerde çalıştı ve aynı fabrikadan emekli oldu. Yaşamının uzunca bir döneminde İhsaniye Altsokak'ta, ailesiyle oturdu. Üniversite yıllarında tiyatro ve kitap eleştirileriyle denemeler yazmaya başladı. Sonra yalnızca tiyatro eleştirileri yazmayı sürdürdü. Yine üniversite yıllarında başladığı çevirmenliği de hiç bırakmadı ve 2000 yılında emekli olduktan sonra çeviriye ağırlık verdi. Yeni Gazete, Hürriyet, Dünya, Hürgün, Yeni Ortam, Gazette 13, Son Saat gazetelerinde tiyatro ve kitap eleştirileri, Cumhuriyet gazetesinde derleme ve derleme çevirileri yayınlandı. Hürriyet Gösteri, Tempo, Papirüs, Yeni Dergi, Yeni Ufuklar, Oluşum, Yeni İş Dünyası, Çağdaş Sanat, Aylık, Best, Downtown dergilerinde 1970'den bu yana tiyatro eleştirileri ve diğer yazıları yayınlandı. De Yayınevi, Can Yayınları, Gelişim Yayınları, Bilgi Kitabevi, Kelebek yayınları, Altın Kitaplar, Doğan Kitap, Everest ve Oğlak yayınlarında elliye yakın çevirisi çıktı.

1 YORUM

  1. Zabel bencede BGST’in en iyi oyunlarından birisi. Ve uzun zaman bu çıtasını yükseltecek. Aynı zamanda Tiyatronun kolay bir iş olmadığını gösteren ender oyunlarından birisi. bende izledim. çok beğendim. herkese tavsiye ediyorum. ayselle duygu bir harikaydı. kutluyorum. iyi ki izlemişim.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.