20. TİYATRO FESTİVALİ’NİN YABANCI KONUKLARI

0

İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 19 ile 22 Mayıs tarihleri arasında festivalin yabancı profesyonel konuklarına yönelik belirli oyunların gösterimlerinin yapılacağı bir platform düzenlenecek. Bu platforma, uluslararası oyun yazarları ağı ‘The Fence’ ve tiyatro çevirmenleri ağı ‘Eurodram’dan ekipler de katılacak.

 

Festival programında Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İran, Kanada ve Portekiz’den 9 uluslararası yapım yer alıyor. Bu eserlerin 4’ü İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcılığında gerçekleştiriliyor.

Merhametliler / The Kindly Ones’ – Toneelgroep Amsterdam

The_Kindly_Ones_02

Ünlü yönetmen Guy Cassiers ve dramaturg Erwin Jans tarafından Jonathan Littell’in aynı adlı kitabından tiyatroya uyarlanan ‘Merhametliler / The Kindly Ones’, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımı, bir SS subayı olan Max Aue’nin gözünden anlatıyor. Dönemin Almanya’sının, sadece canavarlar ve sapkınlarla değil, aynı zamanda Nazizmin etrafında toplu bir deliliğe doğru ilerleyen sıradan insanlarla dolu olduğunu gösteren oyunda izleyici, failin düşünüş biçiminin içine sokuluyor ve onunla huzursuz edici bir empati kurması sağlanıyor. Reji ve dramaturjisiyle olduğu kadar, sahne, kostüm ve müzik tasarımıyla da oldukça dikkat çekecek bir yapım. 6 – 7 – 8 Mayıs Uniq Hall, Uniq İstanbul 

Orhan Pamuk Uyarlaması: ‘Gizli Yüz’

Orhan Pamuk’un aynı adlı film senaryosundan Mesut Arslan tarafından tiyatroya uyarlanan ‘Gizli Yüz / Secret Face’, kimlik üzerine kurulmuş, günümüzde geçen bir peri masalı.

Secret-Face_01

Oyun, genç bir fotoğrafçıyla hoş, esrarengiz bir kadının farklı şehirlerde düş ve gerçeğin sınırında dolanmasını anlatıyor. Erki De Vries’in yaratıcı ışık koreografisi, Mesut Arslan’ın güçlü uyarlaması ve yönetmenliğiyle birleşerek oyunda izleyiciye farklı bir deneyim sunuluyor. 6 – 7 – 8 Mayıs Moda Sahnesi.

‘Nefret Radyosu / Hate Radio’ – Milo Rau

Çalışmalarının tamamı Avrupa’daki birçok önemli ve büyük festivalde yer alan, son yılların dikkat çeken yönetmeni Milo Rau, ‘Nefret Radyosu / Hate Radio’ projesinde 1994’te Ruanda’da Tutsilere yönelik soykırımın kışkırtıcısı, ırkçı bir radyo kanalı olan RTLM’yi (Radio-Télévision Libre des Mille Collines) aslına sadık kalarak kurgulanmış bir arka planla tekrar yayına alıyor.

HateRadio_02

Oyun, aslına uygun olarak yapılan bir radyo stüdyosunda, seyirciyi ırkçı bir zihniyetin yol açabilecekleriyle yüzleştiriyor. 14 – 15 Mayıs Zorlu PSM Stüdyo.

‘Her Gün Biraz Daha / Ham Havayi’

Ham_havai_01

İranlı kadınlardan çarpıcı bir oyun. Yazar Mahin Sadri ve yönetmen Afsaneh Mahian, daracık bir mutfakta günlük angaryalarıyla meşgul üç kadının ıstırap dolu öyküleri aracılığıyla İran’ın 1981’den (İran devriminden iki yıl sonra) 2013’e uzanan tarihinden bir kesit sunuyor. İran ve Fransa’da büyük beğeni toplayan oyun, ‘En İyi Özgün Metin’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ve ‘En İyi Yönetmen’ ödüllerine değer bulundu. 17 – 18 Mayıs Uniq Hall, Uniq İstanbul.

Fernando Pessoa’nın hikayesi: ‘Zululuzu’

Zululuzu_01

Portekiz edebiyatının önde gelen isimlerinden Fernando Pessoa’nın yaşamı ve yapıtlarından esinlenilerek yazılan ‘Zululuzu’nun dünya prömiyeri Festivalda gerçekleştiriliyor. Pessoa’nın Güney Afrika yıllarıyla ilgili, spekülatif bir öykü kurmayı amaçlayan ‘Zululuzu’, André e. Teodósio, Cláudia Jardim, José Maria Vieira Mendes, Pedro Zegre Penimtarafından yazılıp yönetiliyor. 19 – 20 Mayıs Cevahir Sahnesi.

Spymonkey Topluluğu, ‘Shakespeare’in Bütün Ölümleri /The Complete Deaths’

The_complete_deaths-_03

Shakespeare oyunlarında, sahne üzerinde  gerçekleşen yetmiş beş ölüm İngiltere’nin ‘en yetenekli dört clown’u olanSpymonkey Topluluğu tarafından canlandırılıyor. Oyuncular, “bütün ölümleri” bazen uzatarak, bazen altını üstüne getirerek, bazen dokunaklı, bazen müzikal ve her daim deli dolu bir şekilde aktarıyor. Ölümünün 400. yılında Shakespeare’e ağırbaşlı, kasvetli ve hayli komik bir saygı duruşu niteliğindeki oyunu Tim Crouch yönetiyor.  24 – 25 – 26 Mayıs Moda Sahnesi.

Christian Rizzo, ‘Gerçek Hayattan Alınmıştır / d’après une histoire vraie’

D_apres_une_02

Christian Rizzo’nun 2004 yılında İstanbul’da bir festivalde izlediği bir halk dansının anılarından esinlenerek yarattığı ‘Gerçek Hayattan Alınmıştır / d’après une histoire vraie’,  eril Türk halk danslarının kendisinde uyandırdığı duygular üzerine kuruluyor. Rizzo, dansın toplumlarla nasıl bir ilişki kurduğunu ve hareketlerin insanları birbirine nasıl bağladığını inceliyor. Canlı müzik eşliğinde sekiz erkek dansçının yer aldığı gösteride Kerem Gelebek de yer alıyor. 26 – 27 Mayıs Zorlu PSM Drama Sahnesi. 

Robert Lepage, ’Needles and Opium’

 

Yönetmen, oyun yazarı ve oyuncu Robert Lepage, bir yanılsama gösterisini andıran çarpıcı bir görsellikle yarattığı ‘Needles and Opium’u ilk sahnelenişinden yirmi yıl sonra yeniden ele alıyor. Yeni bir sahne tasarımı, özgün görüntüler ve sahnedeki akrobat Cocteau’nun sözlerini, Marc Labrèche’in duyarlık dolu ve dâhiyane performansı tamamlıyor. Sonuçta ortaya adeta hipnotize edici efektlerle dolu bir yapım, bizi büyüleyen ve ışığa doğru götüren bir gece çıkıyor.Jean Cocteau ve Miles Davis’i merkezine alan hikâyesi ve müzikleri ile festival izleyicisinin unutulmazları arasında yerini alacak. 27 – 28 Mayıs Uniq Hall, Uniq İstanbul.

Valérie Mréjen, ‘Üç Yeşil Adam / Trois Hommes Verts’

Yazar, video sanatçısı ve yönetmen Valérie Mréjen, bilimkurgu havasında bir aile masalı anlatıyor ‘Üç Yeşil Adam /Trois Hommes Verts’de. Bir çocugun düşlerinin fantastik bir öyküye dönüştüğü oyunda, çocuğun hayalindeki karakterler basit malzemelerin çıkardığı seslerle canlanıyor. Hem büyüklerin hem de beş yaş ve üzerindeki tüm çocukların izleyebileceği bu sözsüz oyun. 28 Mayıs Cevahir Sahnesi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.