İSTANBUL HAZİRAN’DA KLASİK MÜZİĞE DOYACAK 44. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ 1 – 24 HAZİRAN’DA

0

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 44. İstanbul Müzik Festivali’nin programı açıklandı. 1 ile 24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek 44. İstanbul Müzik Festivali aralarında, İdil Biret, Murray Perahia, Gautier Capuçon, Angel Blue, Gérard Caussé, Herbert Schuch, Patricia Petibon, Alice Sara Ott, Maria João Pires, Antonio Meneses, Maxim Vengerov, Richard Galliano, Sylvain Luc gibi isimlerle dünyanın önde gelen topluluklarından Viyana Senfoni Orkestrası, Venedik Barok Orkestrası, Orchestra of the Swan, Artemis Quartet, Academy of St Martin in the Fields’i ve festivalin bu yılki yerleşik konuk orkestrası Varşova Filarmoni’nin de bulunduğu 600’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak. İki dünya prömiyeri ile bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festivalde senfoni ve oda orkestralarından, resitallere ve özel projelere 26 konser yer alıyor. Festival bu yıl 17 farklı mekânda dinleyicilerle buluşacak.

Festivalin bu yılki yeniliklerinden Müzik Rotası festival takipçilerini, ilk kez konser mekânı olarak kullanılacak Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi, Üç Horan Kilisesi, Sent Antuan Alt Kilisesi ile Hollanda Konsolosluğu Şapeli ve Kırım Anglikan Kilisesi’nde müzikal bir yolculuğa çıkaracak.  Festivalin artık gelenekselleşen ücretsiz Haftasonu Klasikleri bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Fenerbahçe Parkı ve Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek.

44. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü’ne Türk müziğinin ülkemizde ve dünyadaki konumuna gerek besteleriyle gerekse yetiştirdiği öğrencileriyle yaptığı katkıları nedeniyle besteci İlhan Baran değer bulundu. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde ders vermeye devam eden Baran’ın öğrencileri arasında Fazıl Say, Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz, Yeşim Alkaya, Burçin Büke, Oya Ünler ve Ayşe Deniz Gökçin gibi solistler yer alıyor. Piyano için yaptığı besteler konservatuar müfredatlarının bir parçası haline gelen Baran’a ödülü, 1 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak açılış töreninde takdim edilecek.

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise çağımızın efsane piyanistlerinden biri olan Murray Perahia’a verilecek. Dünyanın önde gelen festivallerinde ve salonlarında konserler veren, sayısız albüme imza atmış, çeşitli Gramophone ödüllerinin yanı sıra iki de Grammy sahibi Perahia ödülünü, dünyanın önde gelen oda orkestralarından Academy of St Martin in the Fields ile 6 Haziran Pazartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştireceği konserden önce alacak.

44. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ PROGRAMI

AÇILIŞ KONSERİ: BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI & DMITRY MASLEEV

1 Haziran Çarşamba – Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı – 19:00

Festival, dünyanın en önemli yarışmalarından kabul edilen Uluslararası Çaykovski Piyano Yarışması 2015 birincisi Dmitry Masleev’e Sacha Goetzel yönetimindeki festivalin yerleşik orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik ettiği, 1 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konserle başlıyor. Müzik eleştirmenlerinin yaratıcı karakterine ve doğal stiline özellikle dikkat çektiği Dmitry Masleev, Türkiye’deki bu ilk konserinde Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu’nu “parlak bir vitüözite” (The Financial Times) olarak tanımlanan yorumuyla müzikseverlerin karşısında olacak.  Shakespeare’in 400 yıllık kültürel mirasını kutlamak üzere ölümsüz yazarın “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” (On İkinci Gece) dizesi etrafında kurgulanan 44. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde ayrıca, Şostakoviç’in en başarılı film müziği olarak görülen Hamlet Süiti de seslendirilecek.  Konser öncesinde yapılacak ödül töreninde Türk çağdaş müzik bestecisi İlhan Baran’a 44. İstanbul Müzik Festivali’nin Onur Ödülü takdim edilecek.

biret1_Harold_Shapiro

İDİL BİRET: BİR VİRTÜÖZÜN PİYANO MARATONU

2 Haziran Perşembe – Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall – 20:00

5 Haziran Pazar – Süreyya Operası – 18:00

8 Haziran Çarşamba – Aya İrini Müzesi –  20:00

20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren klasik müziğe yorumculuğuyla damgasını vurmuş piyanistimiz İdil Biret, 75. yaşını 44. İstanbul Müzik Festivali’nde, barok dönemden 20. yüzyıl müziğine uzanan geniş repertuarlı bir maraton ile kutlayacak. Küçük yaşta müzik otoriterlerini kendisine hayran bırakarak Türkiye’de “Harika Çocuklar Kanunu”nun çıkarılmasına vesile olan Biret, yarım yüzyılı aşan müzik kariyerinde oluşturduğu kendine özgü tonu, yorumu ve tekniğiyle dünyanın büyük orkestraları ve şefleriyle beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi. Ayrıca sanat hayatına Fransa, İngiltere, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden aldığı sayısız ödül sığdıran Biret, ülkemizde 1971 yılında çıkan kanunla Devlet Sanatçısı unvanını alan ilk isimlerden biri oldu. Piyano repertuarının en zor eserlerindeki yetkinliğiyle bilinen Biret, 2 Haziran’da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da, 5 Haziran’da Süreyya Operası’nda ve 8 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde konserler verecek. Konsere Doğru etkinlikleri kapsamında 2 Haziran’da Aydın Büke, 5 Haziran’da Can Çakmur ve 8 Haziran’da Filiz Ali konserler öncesinde, İdil Biret ve program hakkında dinleyicilere bilgi verecekler.

ORCHESTRA OF THE SWAN “BİR YAZ GECESİ RÜYASI”

3 Haziran Cuma – Aya İrini Müzesi – 20:00

Temasını Shakespeare’in “Eğer müzik aşkın gıdasıysa, durmadan çalınız” dizelerinden alan  44. İstanbul Müzik Festivali, ölümünün 400. yılında büyük yazarı Bir Yaz Gecesi Rüyası konseriyle anıyor. Shakespeare’in en renkli oyunlarından Bir Yaz Gecesi Rüyası için Mendelssohn’un bestelediği eserde Orchestra of the Swan ve 2015 Leyla Gencer Şan Yarışması Halk Ödülü sahibi soprano Ayşe Şenogul, tiyatro oyuncusu Tilbe Saran’la bir araya geliyor. Orchestra of the Swan ayrıca, Mendelssohn’un son büyük orkestra eseri olan Keman Konçertosu’nda ise genç İngiliz kemancı Tamsin Waley-Cohen’i konuk edecek. Konser, 3 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi’nde yapılacak. 

Tilbe Saran
Tilbe Saran

Shakespeare’in yaşadığı Stratford-upon-Avon merkezli Orchestra of the Swan, Birmingham Şehir Salonu’nun da Yerleşik Orkestrası. BBC Music dergisinin “mükemmel, heyecan dolu bir orkestra ve şef” olarak tanımladığı topluluk geçtiğimiz sezon İngiltere genelinde 60’tan fazla konser verdi ve Çin’e ilk turnesini başarıyla tamamladı. Orkestranın 2015/16 sezonu Yerleşik Sanatçısı olan genç kemancı Tamsin Waley-Cohen, Kraliyet Filarmoni, Londra Filarmoni, BBC Orkestraları ve Budapeşte Filarmoni gibi topluluklar eşliğinde konserler verdi. Shakespeare’nin Bir Yaz Gecesi Rüyası’na tekrar can veren Mendelssohn’un aynı adlı eseri, ünlü tiyatrocu Tilbe Saran’ın oyundan canlandıracağı bölümlerle daha da zenginleştirerek sunulacak. Konsere Doğru etkinlikleri kapsamında konser öncesinde Asuman Kafaoğlu Büke, Shakespeare ve Bir Yaz Gecesi Rüyası oyunu üzerine Aya İrini Müzesi ön avlusunda 19.00’da bir konuşma gerçekleştirecek. 

‘MÜZİK ROTASI’ KONSERLERİ

Festival, Müzik Rotası başlıklı yeni bir etkinliğe yer veriyor. Müzik Rotası etkinliği öncesinde  09:00 ile 10:30 arasında Cezayir Bahçe’de düzenlenecek kahvaltı sırasında Hristiyanlık tarihi ve arkeolojik turlar uzmanı Mert Taner dinleyicilere tarihi kiliseler hakkında bilgi verecek. Kahvaltı için sınırlı sayıda bilet satışı da yapılacak.  Kahvaltı sonrası Beyoğlu’nun tarihi mekânlarında gerçekleştirilecek konserler, Balıkpazarı’ndaki Üç Horan Kilisesi’nde, 2013 yılındaki festivalin Genç Solisti seçilen Cansın Kara’nın Bach yorumuyla başlayacak. İkinci durağında, üç genç müzisyenden oluşan Trio Pax, ilk kez bir konsere ev sahipliği yapacak Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi’nde dinleyicileri Fransız repertuarıyla buluşturacak. Sent Antuan Alt Kilisesi’nde gerçekleşecek üçüncü konserde, Viyanalı yaylı çalgılar dörtlüsü Auner Quartet, Schubert’in Rosamunde’sini yorumlayacak. Daria van den Bercken ise kendisine 2012 Amsterdam Ödülü’nü kazandıran Handel Piyanoda projesinden Klavsen Süitleri’ni Hollanda Konsolosluğu Şapeli’nde seslendirecek. Kırım Anglikan Kilisesi’ndeki son konserde, şef Hakan Şensoy yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası ile 2012 Festival Genç Solisti Emre Engin ve 2015 Süreyya Operası Ulusal Keman Yarışması birincisi Gamze Erengönül, Bach’ın keman konçertoları yorumlarıyla müzikseverlerle buluşacak. Müzik Rotası, 11.00 ve 12.00 olmak üzere iki seans halinde gerçekleştirilecek. 

erengonul1

Üç Horan Kilisesi  11:00 ve 12:00

Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi  12:00 ve 13:00

Sent Antuan Alt Kilisesi  12:50 ve 13:50

Hollanda Konsolosluğu Şapeli  14:00 ve 15:00

Kırım Anglikan Kilisesi  15:30 ve 16:30

YILDIZLAR BULUŞMASI – I: ANTONIO MENESES – MARIA JOÃO PIRES

4 Haziran Cumartesi – Süreyya Operası – 20:00

Photo_5_Credit_Felix_Broede_Deutsche_Grammophon

ANTONIO MENESES; MCR Studio; 10 December 2014; Publicity portraits; Credit: © CLIVE BARDA/ ArenaPAL;
ANTONIO MENESES;
MCR Studio;
10 December 2014;
Publicity portraits;
Credit: © CLIVE BARDA/ ArenaPAL;

Klasik müzik dünyasının efsanevi isimlerinden piyanist Maria João Pires, düzenli işbirliği yaptığı usta çellist Antonio Meneses Beethoven’in 4 numaralı Viyolonsel Sonatı ve Piyano Sonatı No.32’yi Brahms’ın 1 numaralı Viyolonsel Sonatı’nı ve Falla’nın Popüler İspanyol Süiti’ni seslendirecek. Piyanist Pires, 1948’de dört yaşındayken verdiği ilk konserinden bu yana müzikal yorumu ve sanatının kusursuz bütünlüğüyle dinleyicilerini büyülemeye devam ediyor. Pires, Berlin Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Boston Senfoni gibi orkestraların, Schleswig-Holstein, Schubertiade, Edinburgh, BBC Proms gibi festivallerin aranan konuğu olmasının yanı sıra Augustin Dumay ve Antonio Meneses ile de oda müziği konserleri veriyor. Viyolonselci Meneses ise 1977’de Münih ARD Yarışması ve 1982’de Moskova’da Çaykovski Yarışması’nda kazandığı birinciliklerle müzik dünyasındaki yerini alan, eleştirmenlerce en büyük virtüözler arasında sayılan ve dünyanın önde gelen orkestraları ve şefleriyle konserler veren bir virtüöz.

HAFTA SONU KLASİKLERİ

5 Haziran Pazar – Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi – 11:00

11 Haziran Cumartesi – Fenerbahçe Parkı – 11:00

19 Haziran Pazar – Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi – 11:00

 

Festival boyunca Cumartesi ya da Pazar günleri saat 11:00’de açık havada ücretsiz konserler düzenlenecek. 5 Haziran günü Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde Viyanalı yaylı çalgılar dörtlüsü Auner Quartet tarafından gerçekleştirilecek. Müziği doğallığı ve orijinalliği içinde aktarmanın ve yeni yorum olasılıklarının peşinde olan topluluk, Mozart’ın dörtlü biçiminin yaratıcısı olarak görülen Haydn’a ithaf ettiği 17 Numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nü yorumlayacak. Ayrıca, Schubert’in günümüze ulaşan nadir tiyatro müziklerinden, ruh halinin ve duyguların en güzel müzikal anlatımı olarak nitelendirilen 13 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ‘Rosamunde’yi de seslendirecek. Konser, mekân kapasitesi nedeniyle rezervasyon@iksv.orgadresinden alınacak rezervasyon onayıyla ücretsiz olarak takip edilebilecek.

ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELD - MURRAY PERAHIA
ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELD – MURRAY PERAHIA

11 Haziran’da Fenerbahçe Parkı’nda yapılacak Hafta Sonu Klasikleri’nin ikincisinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi bakır nefesli sanatçıları tarafından kurulan Brassolist, Ceren Gündoğdu’nun solistliğinde caz müziğinden türkülerimize uzanan geniş ve renkli bir repertuar sunacak.

19 Haziran günü Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi’nde gerçekleştirecek son konserde ise genç, yeni ve dinamik viyolonsel dörtlüsü 4Cellos, Villa-Lobos’tan Debussy’ye, viyolonselin derin ve yumuşak tınısını yansıtan birbirinden güzel parçalar seslendirecek. Max Bruch’un Kol Nidrei eserinde bol ödüllü genç viyolonselci Poyraz Baltacıgil de topluluğa katılırken, konserin bir de sürpriz konuğu olacak.

ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELD – MURRAY PERAHIA

6 Haziran Pazartesi – Aya İrini Müzesi – 20:00

7 Haziran Salı – Aya İrini Müzesi – 20:00

Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek olan, çağımızın efsane piyanistlerinden Murray Perahia ile günümüzün en iyi oda orkestralarından Academy of St Martin in the Fields iki konser verecek. Murray Perahia, 40 yılı aşan müzik hayatı boyunca dünyanın önde gelen orkestralarıyla, en prestijli festivallerinde ve salonlarında konserler verdi. Kazandığı Gramophone, BBC Music ödüllerinin yanı sıra iki de Grammy sahibi olan Perahia sayısız albüme imza attı. Perahia’nın Konuk Birinci Şefi olduğu Academy of St Martin in the Fields ise 500’ün üzerinde albüm içeren diskografisiyle dünyanın en çok kayıt yapmış oda orkestralarından biri. Perahia ile Academy of St Martin in the Fields birlikte de pek çok önemli kayıt, konser ile ABD, Avrupa, Japonya ve Asya’da turneler gerçekleştirdi.

Murray Perahia, 6 Haziran’daki konserde Mozart’ın 9 numaralı Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. Mendelssohn’un 13 numaralı Yaylı Çalgılar Senfonisi ile Schumann’ın 2. Senfonisi’nde orkestrayı yönetecek olan Murray Perahia’ya konser öncesinde Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek.  7 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirecekleri ikinci konserde ise İngiliz besteci Benjamin Britten’in kişisel hayranlığını kazanan Perahia, Britten’in Frank Bridge’in Teması Üzerine Çeşitlemeler’i ve Schubert’in Bitmemiş Senfoni adıyla da bilinen 8. Senfonisi’ni yönetirken, Beethoven’ın 4 numaralı Piyano Konçertosu’nda piyano başına geçecek. 

YEHUDI MENUHIN 100 YAŞINDA:MENUHIN AKADEMİSİ SOLİSTLERİ & MAXIM VENGEROV

9 Haziran Perşembe – Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı – 20:00

20. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olan kemancı Yehudi Menuhin’in doğumunun 100. yılı sanatçının mirasına sahip çıkan genç müzisyenlerin vereceği bir konserle kutlanıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın ilk festivali 1. İstanbul Festivali’nin de konuğu olan Yehudi Menuhin tarafından kurulan Uluslararası Menuhin Müzik Akademisi, günümüzün en iyi keman virtüözlerinden olan Maxim Vengerov ile festivalde olacak. Avrupa müzik mirasının sonraki nesillere aktarılabilmesi için müzisyenler ve öğrenciler arasında dolaysız bir bağlantı kurmak misyonuyla Yehudi Menuhin tarafından 1977 yılında kurulan Uluslararası Menuhin Müzik Akademisi, genç müzisyenlere Nadia Boulanger, Benjamin Britten, Pablo Casals, Gaspar Cassado, George Enescu, Arturo Toscanini gibi isimlerle çalışma şansı tanırken, bünyesinde oluşturduğu Menuhin Akademisi Solistleri topluluğu ile de dünya sahnelerinde tecrübe kazandırıyor.

YEHUDI MENUHIN 100 YAŞINDA:MENUHIN AKADEMİSİ SOLİSTLERİ & MAXIM VENGEROV
YEHUDI MENUHIN 100 YAŞINDA:MENUHIN AKADEMİSİ SOLİSTLERİ & MAXIM VENGEROV

2011 yılında akademinin müzik direktörlüğüne getirilen kemancı Maxim Vengerov günümüzde klasik müzik sahnelerinin en aranan solistlerinden biri olmasının yanı sıra şefliğiyle de göz dolduruyor. Grammy, Gramophone, Echo, Edison ödülleri sahibi Vengerov hem şef hem de solist olarak yer alacağı, 9 Haziran’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek bu konserde yaylı çalgılar repertuarının en sevilen örneklerinden bazılarını yorumlayacak.

ALEXEI VOLODIN :“EĞER MÜZİK AŞKIN GIDASIYSA, DURMADAN ÇALINIZ”

10 Haziran Cuma – Sent Antuan Alt Kilisesi – 20.00

Alexey Volodin photo:Marco Borggreve
Alexey Volodin
photo:Marco Borggreve

44. İstanbul Müzik Festivali’nin teması ile aynı adı taşıyan bu özel proje, gücünü Shakespeare’in ölümsüz eserlerinden, Rus piyano okulunun yeni temsilcilerinden Alexei Volodin’in müzikal hassasiyetinden ve usta tiyatrocular Mert Fırat ile Tilbe Saran’ın etkileyici oyunculuklarından alıyor. Alexei Volodin, 2003 yılında Geza Anda Yarışması’nda kazandığı birincilik ile adım attığı kariyerinde, New York Filarmoni, Leipzig Gewandhaus ve Londra Senfoni gibi dünyanın önde gelen orkestralarıyla konserler veriyor. Geçtiğimiz sezon Mariinsky Tiyatrosu’nun yerleşik sanatçısı olan Volodin, Beethoven Piyano Konçertoları Maratonu ve Prokofiev’in tüm konçertolarını seslendirdiği konserleriyle dünya basınında övgü dolu yorumlarla yer aldı. Piyanistin Shakespeare’in Romeo ve Juliet, Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Kral Lear eserlerinden esinlenmiş büyük bestecilerin eserlerini seslendireceği gecede, Türk tiyatrosunun usta isimi Tilbe Saran ile genç kuşağın yetenekli oyuncularından Mert Fırat bu oyunlardan sahneler canlandıracak.

‘DENİZ KÜSTÜ’NÜN DÜNYA PRÖMİYERİ

11 Haziran Cumartesi – Süreyya Operası – 14:00 ve 20:00

hezarfen1Yaşar Kemal’in 1978 tarihli romanından Michael Ellison’ın uyarladığı müzik tiyatrosu Deniz Küstü’nün dünya prömiyeri… Yaşar Kemal’in öngörülü, çevreci romanını ele alan bu güçlü müzik tiyatrosunun bestecisi Michael Ellison, 2012’de İstanbul Müzik Festivali ve Rotterdam Operadagen ortak siparişi üzerine bestelediği Söyle Ben Senim-Mevlana’daki gibi yine Türk geleneksel çalgılarını çoksesli müziğin içine işleyerek, eserin Boğaz’a özgü eşsiz ses dünyasını yaratıyor. İstanbul’un manzaraları ile karakterlerinin hayallerini anlatırken kimi zaman bir tekneye kimi zaman bir şehir labirentine dönüşen sahnenin fonundaki video skenografisiyle Beyoğlu ve Kadıköy’ün karanlık köşeleri de fantastik deniz manzaralarına, hayal dünyalarına dönüşüyor. Deniz Küstü, Michael Ellison’un müzikleri,  Simon Jones’un librettosu ve rejisi, Zeynep Tanbay’ın koreografisi ve NohLab tarafından tasarlanan video skenografisiyle sahneye taşınacak. Deniz Küstü, 11 Haziran’da Süreyya Operası’nda matine ve suare olmak üzere iki seansta izleyicilerle buluşacak. Konsere Doğru etkinlikleri kapsamında Cevat Çapan’ın Yaşar Kemal ve Deniz Küstü romanı üzerine konuşması konser öncesinde 19.00’da gerçekleştirilecek.

CADI İLE MAESTRO

12 Haziran Pazar – Uniq Hall İstanbul – 12:00 ve 14:00

BERGUZAR_KAPAK3iksv
BERGÜZAR KOREL

 

44. İstanbul Müzik Festivali müziğin büyülü dünyasını bu kez çocuklara açıyor. İngiliz şef Howard Griffiths’in yazdığı, Fabian Künzli’nin bestelediği müzikal masal Cadı ile Maestro, çocuklara klasik müziği eğlenceli bir dille sunuyor. Minik bir köyün tuhaf sakinleri, kapkara bir ormanda kedisiyle yaşayan küçük cadı ve cesur Maestro’nun hikâyesini anlatan Cadı ile Maestro, Brandenburg Devlet Orkestrası’nın yorumu ve oynadığı filmler ve dizilerle pek çok kez En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazanan ünlü tiyatrocu Bergüzar Korel’in anlatımıyla hayat bulacak. Alman Çocuk Edebiyatı Orkestrası Ödüllerine de aday olan Cadı ile Maestro, 4 yaş ve üzeri çocuklara tavsiye ediliyor. Bu özel proje 12 Haziran tarihinde Uniq Hall İstanbul’da iki seans halinde gerçekleştirilecek.

YILDIZLAR BULUŞMASI – II: ARTEMIS QUARTET – GAUTIER CAPUÇON

13 Haziran Pazartesi – Süreyya Operası – 20:00

capucon1_Jean_Baptiste_Millot
GAUTIER CAPUÇON

Dünyanın en saygın dörtlülerinden biri Artemis Quartet ve “çellonun yıldızı” olarak nitelendirilen Gautier Capuçon uluslararası çapta övgü toplayan işbirliklerini festivale taşıyor. Gramophone, Diapason d’Or ve Echo ödülleri sahibi Artemis Quartet, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Japonya ve Avustralya’daki belli başlı müzik merkezlerine ve festivallere konuk olmasının yanı sıra 2011 yılında Viyana Konzerthaus’un Yerleşik Topluluğu ilan edildi. Özellikle Beethoven’ın eserlerini yorumlamadaki ustalıkları nedeniyle Beethoven Evi Onur Üyeliği’ne kabul edilen topluluk, hem bestecinin müziğine olan bağını hem de 20. yıldönümünü kutlamak üzere 2009’da başlayan ve iki sezon süren Avrupa turnesinde Beethoven’ın tüm yaylı dörtlülerini seslendirdi. Çellonun yıldızı Capuçon ise dünyanın önde gelen orkestralarına solist olmasının yanı sıra resitaller ve oda müziği konserleriyle Avrupa’nın önemli salonlarına ve festivallerine konuk oluyor; Martha Argerich, Daniel Barenboim, Mikhail Pletnev, Yuja Wang, Yuri Bashmet, Angelika Kirchschlager, Ebéne Kuartet gibi solist ve topluluklarla çalıyor.

BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI – ANGEL BLUE

14 Haziran Salı – Aya irini Müzesi – 20:00

#Angel_Blue_2_-_Credit_Sonya_Garza
ANGEL BLUE

İstanbul Müzik Festivali Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), Sacha Goetzel yönetiminde, The Financial Times’ın “jenerasyonunun en olağanüstü seslerinden biri” olarak tanımladığı Angel Blue ile buluşacak. Dünyanın en önemli şan yarışmalarından Placido Domingo’nun Operalia’sında 2009 yılında kazandığı ödüller ve 2010 yılında katıldığı Verbier Festivali’ndeki başarılı performansıyla uluslararası kariyerine adım atarak son beş yılda 30 ülkede sahneye çıkan Blue, aynı zamanda eski güzellik kraliçesi. Özellikle parlak tizleri ve “dumanlı” orta tonları, zarafeti ve teatral yeteneği ile opera repertuarının en önemli kadın rollerinin aranan isimlerinden biri haline gelen Blue, bu sezon başında da La Scala Tiyatrosu’nda Musetta rolüyle övgüler topladı. Yeteneğinin çok yönlülüğü popüler müzik dünyasında da karşılık bulan Blue, Donna Summer, Chaka Khan, Jewel gibi sanatçılarla da sahneyi paylaştı.

FESTİVAL BULUŞMASI: TRIO ARTE – GERARD CAUSSE

15 Haziran Çarşamba – Sent Antuan Alt Kilisesi – 20:00

 

YUNUS TUNCALI / VERIKO TCHUMBURIDZADE / DORUKHAN DORUK / FOTOGRAF MUHSIN AKGUN
YUNUS TUNCALI / VERIKO TCHUMBURIDZADE / DORUKHAN DORUK / FOTOGRAF MUHSIN AKGUN

İstanbul Müzik Festivali’nin daha önce birlikte müzik yapmamış sanatçıları festival kapsamında ilk kez bir araya getirdiği, Festival Buluşmaları serisinde bu yıl üç genç virtüözden kurulu Trio Arte, ünlü viyolacı Gérard Caussé ile buluşuyor. Konserde Özkan Manav’ın İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine yazdığı yeni bestesi Ludus Modalis’in de dünya prömiyeri yapılacak. Güher-Süher Pekinel’in ‘Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler’ projesi kapsamında desteklediği, genç yaşlarında büyük başarılara imza atmış üç müzisyenden 19 yaşındaki Veriko Tchumburidze, 2012 yılında 7. Çaykovski Genç Müzisyenler Yarışması’nda kazandığı birincilikle uluslararası çapta dikkat çekti ve 41. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri’nde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile birlikte sahne aldı. 2011 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Çıkış Yapan Genç Müzisyeni seçilen Dorukhan Doruk, Witold Lutoslawski Uluslararası Viyolonsel Yarışması’nda ikincilik kazandı. Doruk, Viyana Konzerthaus, Zürih Tonhalle gibi Avrupa’nın tanınmış salonlarına ve Bodensee, Verbier, Schleswig-Holstein Festivalleri’ne konuk oldu ve 42. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri’ni gerçekleştirdi. Solistliği ile olduğu kadar oda müzisyenliğiyle de uluslararası alanda kendini gösteren 23 yaşındaki Yunus Tuncalı ise Musica Mundi Yaz Oda Müziği Festivali ve Pablo Casals Oda Müziği Festivali dâhil, çeşitli uluslararası festivaller ve müzik merkezlerinde konser verdi. Bu üç genç virtüöz, en büyük viyola virtüözlerden biri Gérard Caussé ile birlikte aynı sahneyi paylaşacak. Charles Cros Akademisi Büyük Ödülü, Gabriel Fauré Ödülü ve SACEM Ödülü ile taçlandırılmış 40’ı aşkın albümü kapsayan bir diskografiye sahip olan Caussé, Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Frank Peter Zimmermann, Renaud ve Gautier Capuçon ile sık sık bir araya geliyor.

secili_2

ISABELLE VAN KEULEN TOPLULUĞU – “TANGO NUEVO”

16 Haziran Perşembe – Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı – 21:00

Keman ve viyola sanatçısı Isabelle van Keulen ve topluluğu, Arjantinli besteci Astor Piazzolla’nın geleneksel tango melodileri ile klasik müzik formlarını ve caz unsurlarını ustaca sentezleyerek yarattığı Nuevo Tango ile 44. İstanbul Müzik Festivali’ne geliyor. Klasik müzik sahnelerinde hem kemancı hem viyolacı olarak saygın bir yere sahip; önemli orkestralara solist olarak konuk olmasının yanı sıra oda müziği projeleriyle de sık sık gündeme gelen Isabelle van Keulen’in 2011 yılında kurduğu topluluğu, her biri kuşağının önde gelen icracılarından olan bandeneoncu Christian Gerber, kontrbasçı Rüdiger Ludwig ve piyanist Ulrike Payer’den oluşuyor. İlk konserlerinden itibaren sadık bir hayran kitlesi kazanan topluluk, Rheingau Müzik Festivali, Schleswig-Holstein Müzik Festivali ve Delft Festivali gibi festivallerde verdiği konserlerle çok konuşuldu. 20. yüzyılın modern ve hızlı dünyasına tekrar romantik bir soluk getiren Nuevo Tango, Isabelle van Keulen Topluluğu tarafından 16 Haziran’da Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı’nın koruluğunda seslendirilecek.

VARŞOVA FİLARMONİ ORKESTRASI – HERBERT SCHUCH

17 Haziran Cuma – İş Sanat Konser Salonu – 20:00

İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Yerleşik Konuk Orkestrası Varşova Filarmoni Orkestrası, iki konser verecek. Varşova Filarmoni Orkestrası’nın ilk konserinin solisti günümüz klasik müzik dünyasında heyecan uyandıran piyanistlerden Herbert Schuch olacak. Konserde son yılların en önemli müzikal keşfi Polonyalı besteci Weinberg’in 4. Senfonisi’nin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. İki yıl üst üste Echo Klassik ödülü kazanan Schuch, Londra Filarmoni’den Tokyo NHK Senfoni’ye, Camerata Salzburg’dan Danimarka Radyo Senfoni’ye pek çok orkestra ile Pierre Boulez, David Foster, Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev gibi şefler yönetiminde çalıyor. Avrupa’nın köklü orkestralarından Varşova Filarmoni Orkestrası ağırladığı Edvard Grieg, Vladimir Horowitz, Otto Klemperer, Sergei Prokofiev, Sergei Rachmaninov, Richard Strauss, Anne-Sophie Mutter, Gidon Kremer, Martha Argerich ve Simon Rattle gibi günümüzün büyük şef ve solistleriyle 20. yüzyıl müziğinin canlı tanığı.

Warsaw_Phil_Orchestra_and_Choir_Copyright_Dominik_Skurzak

Beş kıtada 140’a yakın turne gerçekleştirmiş olan Varşova Filarmoni Orkestrası, 50’den fazla albüm içeren diskografisiyle Grammy dâhil pek çok ödül sahibi.Jacek Kaspszyk yönetimindeki Varşova Filarmoni Orkestrası’nın Rachmaninov’un Paganini’nin bir Teması Üzerine Rapsodi’sinde Herbert Schuch’a eşlik edeceği konserde, orkestra gerçekleştireceği Türkiye prömiyerinin yanı sıra festivalin “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız”  temasına gönderme yapmak üzere Çaykovski’nin ilk başyapıtı sayılan, Shakespeare’in Romeo ve Juliet’inden ilham alarak bestelediği Fantezi Uvertürü’nü de seslendirecek.  Konsere Doğru etkinliği kapsamında konser öncesinde 19.00’da Aydın Büke program hakkında bilgiler verecek ve Weinberg’i tanıtacak.

VARŞOVA FİLARMONİ ORKESTRASI – GAUTIER CAPUÇON

18 Haziran Cumartesi – İş Sanat Konser Salonu – 20:00

Varşova Filarmoni Orkestrası, ikinci konserinde yıldız viyolonselci Gautier Capuçon ile 19. yüzyıl Avrupa’sının büyük bestecilerinin sevilen eserlerini seslendirmesinin yanı sıra Shakespeare’den ilham almış iki başyapıtla festival temasına gönderme yapacak. Jacek Kaspszyk yönetimindeki Varşova Filarmoni Orkestrası, pek çok müzisyenin gösterişli bir viyolonsel konçertosu olarak nitelendirdiği Saint-Saëns’ın 1 numaralı Viyolonsel Konçertosu (ile Massenet’nin Meditasyon’unda, kuşağının önde gelen viyolonselcilerinden Gautier Capuçon’a eşlik edecek. BBC Music dergisinin “zarafet ve gösteri sanatının ideal bileşimi” olarak tarif ettiği Capuçon, Berlin Filarmoni’den New York Filarmoni’ye, Amsterdam Concertgebouw’dan Tokyo NHK Senfoni’ye dünyanın dört bir yanında önemli orkestralara düzenli konuk oluyor. Bol ödüllü sanatçı viyolonsel repertuarının başyapıtlarını içeren geniş diskografisiyle de dikkat çekiyor. Dikmen Gürün’ün Shakespeare üzerine konuşacağı Konsere Doğru etkinliği de 19:00’da.

‘DOLUNAYA ŞARKILAR’

19 Haziran Pazar – Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs – 20:00

Teona_Dvali
Teona Dvali

Festival, Tekfen Filarmoni Orkestrası ile birlikte klasik müziği ay ışığı altında açık havaya taşıdığı yeni bir seri başlatıyor. Dolunayın aydınlattığı bir gecede Boğaziçi Üniversitesi’nin yeşillikleri içinde gerçekleşecek Dolunaya Şarkılar başlıklı konserin solistleri soprano Teona Dvali ve tenor Andrej Dunaev, Dvořák’ın popüler Aya Şarkı aryasından Puccini’nin şefkatli O mio babbino caro’suna uzanan bir seçki seslendirirken Özbekistanlı şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası Carmen Süitleri’ni de yorumlayacak. Henüz 21 yaşında Mahler Şeflik Yarışması’nda kazandığı ödül ile klasik müzik dünyasında yankı uyandıran Shokhakimov, Avrupa’dan Amerika’ya verdiği konserler ve opera temsillerinde Londra Filarmoni, Dresden Staatskapelle, Fenice Tiyatrosu Filarmoni Orkestrası gibi pek çok önemli orkestrayı yönetti ve 2015 yılında Deutsche Oper am Rhein’ın şefliğine getirildi. 2010 yılında kazandığı Uluslararası Arturo Toscanini Şan Yarışması Özel Ödülü ve Uluslararası Rolanda Nicolosi Yarışması birinciliğiyle kariyerine adım atan soprano Teona Dvali, halen Mariinsky Operası solisti olduğu gibi La Scala Tiyatrosu, Ravenna Operası dâhil pek çok önemli operada konuk solist olarak sahneye çıkıyor. Bolşoy Tiyatrosu’nun yeni prodüksiyonu Eugene Onegin’deki Lensky karakteri ile övgüler alan deneyimli tenor Dunaev ise BBC Proms, Glyndebourne Festivali, Deutsche Oper, Semperoper Dresden ve Los Angeles Operası gibi pek çok önemli opera evi ve festivalin konukları arasında yer alıyor.

VENEDİK BAROK ORKESTASI –PATRICIA PETIBON

20 Haziran Pazartesi – Aya İrini Müzesi – 20:00

-PATRICIA PETIBON
-PATRICIA PETIBON

Fransa opera dünyasının en parlak yıldızlarından Patricia Petibon ve alanının önde gelen topluluklarından Venedik Barok Orkestrası Barok müziğin altın çağını yansıtan Handel’in operalarından seçilmiş aryalardan oluşan bir programla, müzikseverleri 17. yüzyılda müzikal bir yolculuğa çıkaracak… Victoires de la Musique Classique’te iki kez En İyi Opera Sanatçısı ödülü ve En İyi Opera Albümü dalında 2009 BBC Müzik Ödülü kazanan Petibon, Paris, Rennes, Bastille, Bavyera, Zürih, Viyana Operaları ile Salzburg ve Aix-en-Provence Festivalleri dâhil, dünyanın dört bir yanında önde gelen opera evleri ve festivallerde pek çok farklı rolde sahneye çıkıyor. Erken dönem müziği üzerine en beğenilen müzisyenlerden biri olduğu gibi Barok, Klasik ve erken Romantik dönem eserlerinin de önde gelen bir yorumcusu olarak tanınan Andrea Marcon yönetiminde Venedik Barok Orkestrası, Diaposon d’Or, Echo ve Edison gibi önemli ödüllerle de başarısını kanıtlamış bir topluluk. Orkestra, 17 ve 18. yüzyıl başyapıtlarının tekrar keşfedilmesi için yaptığı çalışmalarla pek çok operanın çağdaş prömiyerlerini gerçekleştirirken, Philippe Jaroussky, Magdalena Kožená, Gautier Capuçon, Nicola Benedetti, Avi Avital gibi seçkin solistlerle işbirliği yapıyor.

EDITH PIAF’A SAYGI: RICHARD GALLIANO – SYLVAIN LUC

22 Haziran Çarşamba – Fransız Sarayı Bahçesi – 21:00

luc1_PH._LEVY-STAB

20. yüzyılın en güzel aşk şarkılarını yorumlayan Fransa’nın ikonik sesi, Edith Piaf özel bir konserle anılıyor. Klasik müzikten caza uzanan besteci kimliği ile günümüzün en büyük akordeoncularından Richard Galliano ve caz gitaristi Sylvain Luc, Piaf’ın 2015’teki 100. doğum yılı onuruna unutulmaz şansonlarını yorumlayacaklar.

VİYANA SENFONİ ORKESTRASI – PABLO HERAS – CASADO – ALICE SARA OTT

24 Haziran Cuma – Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı – 20:00

 

Festival, Avrupa’nın en saygın topluluklarından biri kabul edilen Viyana Senfoni Orkestrası’nı, Musical America’nın 2014’te Yılın Şefi seçtiği Pablo Heras-Casado’un yöneteceği, solistliğini ise The Guardian tarafından “müzik dünyasında bir efsane olacak potansiyele sahip” olarak görülen Alice Sara Ott’un üstleneceği konserle sona erecek. Alice Sara Ott, Chopin Valsleri’nin tamamını yorumladığı kaydı ile 25 ülkede liste başı olurken Echo ödülünü de kazandı. 1900 yılında kurulduğundan bu yana geleneksel Viyana tınısına sahip çıkan Viyana Senfoni Orkestrası klasik müziğin efsane olarak nitelendirilen şefleriyle çalıştı. Bugün orkestra repertuarının temel taşları haline gelmiş birçok eserin ilk seslendirilişleri de Viyana Senfoni Orkestrası imzasını taşıyor. Viyana Senfoni Orkestrası’nın, The Times tarafından “paha biçilmez” olarak tanımlanan yorumuyla, festival temasına gönderme yapan Çaykovski’nin Orkestra için Fantezi Uvertürü ‘Fırtına’yı ve Dvorak’ın 7. Senfonisi’ni, piyanist Alice Sara Ott ise Liszt’in 2 Numaralı Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. Konser öncesi Konsere Doğru etkinliğinde Sevin Okyay 19:00’da bir konuşma yapacak.

FESTİVAL BİLETLERİ

Festival konserlerinin biletleri 13 Şubat Cumartesi günü saat 10:00’dan itibaren:

Biletix satış noktaları,

Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00),

Biletix web sitesi (www.biletix.com),

Ana gişe İKSV (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, 14 Şubat hariç Pazar günleri kapalıdır.)

Festival süresince Aya İrini Müzesi’nde yer alan gişeden alınabilecek.

Konservatuarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da İstanbul Müzik Festivali konserlerine ücretsiz girebilecek. Öğrencilerin katılmak istedikleri konserden 1 gün önce rezervasyon@iksv.org adresine isim, soyisim, öğrenci belgelerini mail atarak rezervasyon onayı almaları gerekiyor.

44. İstanbul Müzik Festivali program kitapçığı İKSV’den (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilecek.

SOSYAL MEDYA

facebook.com/istanbulmuzikfestivali

twitter.com/muzikfestivali

instagram.com/istanulmuzikfestivali

youtube.com/iksvistanbul

www.instagram.com/istanbulmuzikfestivali

www.youtube.com/user/iksvistanbul

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.