RENGİN UZ:KEYİFLİ BİR SAYGI DURUŞU

0

Türkiye’de, Kabare Tiyatrosu’nun kurucusu Haldun Taner, 100. doğum yıldönümünde, Tiyatro 2000 tarafından sahnelenen, Prof. Zeliha Berksoy’un yönettiği ‘ Dün Bugün’ adlı müzikal kabare ile anılıyor.

 

 

RENGİN UZ
RENGİN UZ

Prof. Zeliha Berksoy, doğumunun 100.yılında Haldun Taner’i anmak, büyük ustaya saygı duruşunda bulunmak istemiş. Sahneye koyduğu ‘ Dün Bugün’, Keşanlı Ali Destanı, Vatan Kurtaran Şaban, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım ve Günün Adamı oyunlarından derlenmiş müzikal bir kabare. Her bölüm güncelliğini koruyor, hepsinin bugüne dair söyleyecekleri var.

Türkiye’de Kabare Tiyatrosu’nun kurucusu Haldun Taner ile Zeliha Berksoy’un tanışıklığı eskilere dayanıyor. Taner, Türk Tiyatrosu’nun ilk epik oyunu ‘Keşanlı Ali Destanı’ ndaki ‘ Şerif Abla’ karakterini yakın dostu Semiha Berksoy için yazmış ve 1964 yılındaki ilk sahnelenişte de Berksoy oynamış. Zeliha Berksoy’un 1987 yılında, Ferhan Şensoy yönetiminde oynadığı, Keşanlı Ali Destanı’nda canlandırdığı Zilha’yı ise artık hayatta olmadığı için ne yazık ki görememiş.

Zeliha Berksoy, oyunu ortaoyunu tarzında sahnelemiş. Haldun Taner’in yarım asır önce yazdıklarından bugüne denk gelmeyen hiçbir sahne yok. Yazar, dün yazdıklarıyla, bugünü çok açık bir biçimde eleştiriyor. O zeki ve keskin mizah anlayışıyla; Her devrin adamı, duruma göre her kalıba giren menfaati için en yakın arkadaşını satan Efruz, Tapu kadastro memurluğundan kültür müsteşarlığına kadar yükselen Şaban, Keşanlı Ali’nin oy toplayan muhtarları…Ne kadar da tanıdıklar! Üstelik de sayıları nasıl da giderek artıyor! Daha da yüzsüzleşerek! Aynı rol, değişik bölümlerde farklı oyuncular tarafından canlandırıyor. Böylece kadro daha kalabalıkmış gibi duruyor ama oyuncuların işi de zorlaşıyor. Oyun geçişleri, şarkılarla bağlanmış. Akıcı ve akılcı bir rejiyle karşı karşıyayız.

haldun-taner-kabare-dun-bugun-770x470

 

Kabare oyunculuğunda, hızlı olmak, esprileri yerinde yedirmek önemlidir (Gel de Devekuşu Kabare’de, Zeki-Metin’i anma…) ki tüm oyuncular bu konuda başarılı. Başta, canlandırdığı Efruz ve Şaban karakterleri olmak üzere, Erdem Akakçe, çok doğru bir seçim. Akakçe, Dostlar Tiyatrosu’nda tanıdığım, Yaşasın Savaş, Yarışma ve Fay Hattı gibi oyunlarda alkışladığım, sevdiğim bir aktör. Yüksek tempolu, enerjik oyunculuğu ile fark ediliyor. Kadrodaki genç oyuncular da ona ayak uyduruyor. Ancak Selin Zafertepe için bir parantez açmak istiyorum. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Ana Sanat Dalı mezunu bu genç oyuncunun yeteneğine sahne sempatisi ve doğallığı da eklenince ortaya seyrine doyum olmayan bir oyunculuk çıkıyor. ‘Dün Bugün’de bu iki oyuncu öne çıkıyor ama Alayça Öztürk, Utku Çorbacı, İpek Gülbir, Can Yılmaz ve Uğur Arda Başkan, rolden role, kılıktan kılığa girerek, tam bir ekip oyunu sergiliyorlar.

dun-bugun

Dün Bugün Kabare’nin en büyük artısı, oyuna canlı müziğin eşlik etmesi. İnsan o zaman müzikalin tadına varıyor. Zeliha Berksoy, işini iyi bilen müzik adamlarıyla çalışmış. Müzik direktörü İlteriş Sun. Onunla birlikte, Yalçın Tura ve Cem İdiz’in besteleri kullanılmış. Işık tasarımı Yakup Çartık, dekor tasarımı, Emrah Kürekçi, koreograf Nil Berkan. Hepsi dallarında iyi olan isimler. Tiyatro 2000 imzasını taşıyan, geçmişe gönderme yapan kostümlere ise sanki fazla özenilmemiş. Özellikle kahverengi dans kostümleri çok zevksiz…

Dün Bugün Haldun Taner ile Zeliha Berksoy, bir taşla iki kuş vuruyor. Büyük ustaya, 100.doğum yıldönümünde anlamlı bir armağan, seyirciye de keyifli bir kabare sunuyor. Türk Tiyatrosu’nun iyi ki Haldun Taner’i var. Ve iyi ki onun değerini bilenler…

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.