TUNCEL KURTIZ’Ī KAYBETTĪK

0

20130927-165944.jpg

HALİL ERGÜN:
“Edebiyat üstüne sanat üstüne sadece bir oyuncu değildi. Aynı zamanda derinliği olan sanat kütüphanesiydi. Bütün sanatçılar erken gider bence, erken kaybettik. Ruhu şad olsun. Canavar gibi bir aktördü. Yokluğunu hissedeceğiz. Hepimizin başı sağ olsun.”

Sanat dunyasi TuncelKurtiz’i aniden kaybetti. Sabah her seyi normaldi. Günlük yurusunu yaptiktan sonra eve gelip ogleye dogru aniden dusup kafasini çarpmasi sonucu Ölümü herkesi ûzdû. Yakın dostları ölümünden duyduğu üzüntülerini şöyle dile getirdiler:

TARIK AKAN:

“Kendimi hiç iyi hissetmiyorum. Böyle bir acı olmaz. Büyük bir üzüntü yaşıyorum.”

METİN AKPINAR:

“Rahmetli Tuncel’i… dilediğini yapmış isteğini yapmış zaman zaman agresif zaman zaman dingin ama istediği gibi yaşamış, İnsanlarla mutlu olmuş. İnsana kızmış ama kızdıysa da sevdiği için kızmış büyük bir ustayı kaybettik. Tuncel bir rol modeldir. Geçen sonbahardan beri dökülüyoruz”

EDİZ HUN:

“Birdenbire şok etkisi yarattı. Çok güçlü bir sanatçı dostumuzdu. Son zamanlarda çok sık görüşmedik ama 1960’lı yılların ikinci yarısında birçok filmde birlikte oynadık. Oyun gücünü sesiyle süsleyerek unutulmazlar arasına girdi. Gelecek hafta Antalya Film Festivalinde olacağız ve orada da Tuncel’in anacağız. Büyük bir ustayı kaybettik. Başımız sağ olsun.”

HÜLYA KOÇ YİĞİT:

“Hepimizin başı sağ olsun Türk Sanat Dünyası çok güçlü bir aktörü kaybetti. Çok ani oldu. Bildiğimiz bir hastalığı yoktu.” Şok halindeyim. Sözlerimi toparlayamıyorum. Gerçekten çok güçlü çok özel bir ses. Onu tiyatroda hep izleyebilsek keşke… Konulmakta zorlanıyorum.Bütün Türkiye onun değerli bir aktör olduğunu biliyor. Yakınları ve onu seveneler için çok zor. Yeri dolmayacak kadar önemli. Çok uzun yıllar Tuncel Kurtiz Avrupa’da sahne aldı.İsrail filminde oynadığı için Berlin Film Festivali’nde en iyi aktör seçildi. O sınırları aşan bir aktördü. Her ölüm erkendir. Bu da öyle. Başımız sağ olsun. Artık dizileri ve filmleriyle karşımızda olacak. Hayata sımsıkı ne olursa olsun yıkılmaz bir güç ve iradeyle yapışmasını bilmiş bir insandı. Baş başa anımız yok belki ama sosyal yaşamda ya da sinemada işaret edebileceğimiz birçok konuda bir araya gelmişizdir. Çok değerli bir dosttur. Ondan alınacak çok ders vardı… Bir bir terk ediyoruz, azalmaya başladık ama Türk halkı gerçekten sevdiği sanatçıları çok ayrı bir yere koyuyor. Ailesinden biri gibi görüyor. Hepimizin başı sağ olsun.

KENAN IŞIK:

“Uzun yıllar yurtdışında yaşamak zorunda kaldı. Erken bir gidiş oldu. Yaşı olmayan bir sanatçıydı. Gerçekten şaşırdım. Artık onun olamayacağı duygusu beni sarstı. Mekanı cennet olsun.”

KADİR İNANIR:

“İnsan yaşamını biriktire biriktire sonunda bu dünyandan göçüp giderse geride biriktirdikleriniz kalır. Bugün çok önemli bir arkadaşım aramızdan ayrıldı. Bizim için o ölmedi ki. Hergün canlı bir biçimde filimlerini izleyeceğiz. Sonuçta işimizin kutsallığı ve büyüklüğü buradan kaynaklanıyor. Bizler yaşayan insanlara bir hayal dünyası kuruyoruz”.

DOĞAN HIZLAN

“Tuncel Kurtiz önce çok eski ve iyi bir dostumdu. Elbette tiyatro dünyasının da sinema dünyasının da bilinçli ve bilgili bir temsilcisiydi. Çünkü okuyan, okuduğunu sindiren ve bunu da oyununa yansıtan biriydi. Nazım Hikmet’i okuyuşu, burada onu temsil edişi Sultanahmet’te çok özel yeteneklerin çok özel kimselerin yapabileceği işlerdir. Gerçekten üzüldüm. İyi bir dost daha yok artık. Hayatını da bildiğim için söylediklerimin gerekçesi her zaman onun yaptıklarıdır ve yazdıklarıdır.”
HALİL ERGÜN
“Edebiyat üstüne sanat üstüne sadece bir oyuncu değildi. Aynı zamanda derinliği olan sanat kütüphanesiydi. Bütün sanatçılar erken gider bence, erken kaybettik. Ruhu şad olsun. Canavar gibi bir aktördü. Yokluğunu hissedeceğiz. Hepimizin başı sağ olsun.”

 GENCO ERKAL:

“Şimdi öğrendim. Ağzım dilim tutuldu. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Çok çok değerli bir arkadaşımdı. Hem tiyatrocu hem sinemacı olarak Türkiye’nin büyük bir değeriydi. Uluslararası alanda da ödüller aldı. Çok büyük bir kayıp…”

Kendi dilinden hayatı:

Tuncel Kurtiz (1936-2013) tiyatro ve sinema oyuncusu. 50 yılı aşkın sanat hayatında birçok önemli yapımda yer alan Kurtiz, siyasi kimliğiyle de ön plana çıkıyordu.

Hayati:
Tuncel Kurtiz 1 Şubat 1936’da Bilecik’te doğdu. Annesi öğretmen, babası kaymakamdı. Babasının işi nedeniyle çocukluğu Türkiye’nin birçok farklı şehrinde ve Amerika’da geçti. Daha sonra Balıkesir’in Edremit ilçesine taşındılar. Liseyi Balıkesir ve Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. İlk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu’nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, kısa sürede birçok oyunda yer aldı. Bir yandan da İETT’de elektrikçi olarak çalışıyordu. 50 yıldan uzun sürecek olan sinema kariyeri ise 1964’te başladı. Bu yıllarda üniversiteden arkadaşı olan Yılmaz Güney’in oynadığı filmlerle sinemaya adım attı. “Üçünüzü de Mıhlarım”, “Ben Öldükçe Yaşarım”, “Çirkin Kral”, “Silahların Kanunu” gibi filmlerde rol aldı. Daha sonra yurtdışına çıkarak tiyatro kariyerini burada sürdürdü.
Tunç Okan’ın 1974’te İsveç’te çektiği Otobüs filminde rol alan Kurtiz, daha sonra yakın dostu Yılmaz Güney’in cezaevinde senaryosunu hazırladığı ve Zeki Ökten’in yönettiği Sürü filmiyle zirveye çıktı. Yılmaz Güney’in son filmi Duvar’da da Gardiyan Tonton Ali rolüyle akıllara kazındı. 12 Eylül darbesinin ardından Türk pasaportu almasına izin verilmeyen Kurtiz, 1991 yılına dek Türkiye’ye dönemedi. O yıllarda İsveç ve Almanya’da tiyatro ve sinema çalışmalarına aralık vermeden devam etti. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Kanatlarımın Altında, Tabutta Rövaşata gibi filmlerde oynadı. 1980’de oynadığı, ancak hükumet tarafından yasaklanan Erden Kıral’ın Bereketli Topraklar Üzerinde filmi, ancak 2008’de gösterime girebildi.
2000’li yıllarla birlikte daha çok televizyon dizilerinde görünen Kurtiz, Asi’deki Cemal Ağa ve özellikle Ezel’deki Ramiz Dayı rolüyle izleyicilerin gönlünde taht kurdu. Son olarak Muhteşem Yüzyıl dizisinde Ebu Suud rolünde rol aldı.
Doğayla içiçe yaşamayı çok seven, halktan kopmayan kimliğiyle herkesin beğenisini kazanan usta aktör Tuncel Kurtiz, 27 Eylül 2013’te vefat etti. Kurtiz’in İstanbul Etiler’deki evinde düşerek kafasını vurduğu, evinde ölü bulunduğu bildirildi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.