Dünyanın ünlü piyanistlerinden Türkmenistanlı Rustam Rahmedov Mersin Müzik Festivali’nde verilen gala konserine şeflik yaptı. Bizde bu konser aracılığı ile biraraya geldik. Müziğini ve konserde seslendirilen eserlerin kökenini konuştuk. Müzik sadece farklı kültür ve coğrafyadaki insanları değil, bunların yanında farklı zamanları da birleştirdi. Ünlü sanatçı kendisini çok şanslı hissettiğini söyledi. Çünkü Sovyetler birliği zamanında birçok eserleri yasaklanmış. Uzun bir süre seslendirilmemiş.  Kurumuş dondurulmuş bir ağacı yeniden canlandırmış olmanın sevincini yaşıyordu. O zamandan gelen eserleri gerek günümüze gerekse de dünya müziğine uyarlaması onu farklı kıldı. Bu başarısının yanına Türkmenistan müzik kültürü ile Türk müziğini de birleştirmeyi ihmal etmedi. Bu güzel eserleri dünya müziğine kazandıran  sanatçı ile yaptığım röportajdan çok şey öğrendim. Dilerim sizlerde beğenirsiniz.

 Rustem Rahmadov Konserde,  Danatar Ovezov ile Yuliy Meytus’un Leyli ve Mecnun operasından Uvertür, Ulvi Cemal Erkin’in Köçekçe, Kara Karaev’in Keman ve Orkestra İçin Konçerto, Ferit Tüzün’ün Esintiler eserleri seslendirildi. Ganiyeva, Keman Konçertosu’nun ardından 100 doğum yılı anısına Arjantinli Besteci Astor Piazzolla’nın Oblivion eserini bis olarak seslendirdi.

Konseri izleyenler  etkisinden uzun bir süre sıyrılamadı. Alışkın olduğumuz hikayeler canlandı gözümüzde. Karşımızda hem bize ait hemde dünyaya ait bir müzik şöleni vardı. Bizim hikayelerimiz, Türkmenistan hikayeleri aynı duyguları ve hisleri taşıyordu. Sonuçta insan özünde aynı değil miydi. Ortak dil ise müzikti.

Rustem Rahmedov Kimdir?

Türkmenistan Aşkabat’ta müzisyen bir ailede dünyaya geldi. Danatar Ovezov Devlet Müzik Kolejinden birincilikle mezun oldu, Türkmen Ulusal Konservatuvarı’na onur öğrencisi olarak kabul edildi. Kısa süre sonra aynı okula piyano ve oda müziği öğretmeni olarak atanan sanatçı, solistlik kariyerini art arda iki prestijli piyano yarışmasında aldığı birincilik ödülleri ile pekiştirdi: Frédéric Chopin Yarışması ve Başkanlık Sanat Yarışması “Altın Çağ” birincilik ödülleri aldı. Ronald Reagan Kültür Merkezi, Tatar Devlet Opera ve Balesi, Kiev Ulusal Opera Evi, Erivan Operası Salonu, Tel-Aviv Opera Evi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Bilkent Konser Salonu, Süreyya Operası, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı gibi önemli salonlarda konserler verdi. Dünyanın önde gelen müzisyenleri ile birlikte çalıştı. Türkmen Filarmoni Orkestrası, Türkmen Gençlik Oda Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Bilkent Solistleri, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ile solist ve şef olarak pek çok konser verdi. Klasik, caz piyanistliği ve klavsen yorumculuğunun yanı sıra aranjör ve orkestra şefi olan; her yıl İsrail’de gerçekleştirilen Keshet Eilon Uluslararası Yaylı Çalgılar Ustalık Sınıflarına günümüzün değerli sanatçıları ile birlikte davet edilen; Keshet Eilon Ustalık Sınıflarının 2018 ABD turnesi kapsamında Los Angeles, Miami ve New York’ta sahnesinde yer aldı. 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.