Köksal Ekinci ile tarihsel döngülere ve müzikal bilinç yolculuğumuza yıldızlı şarkılar ışık tutuyor  

0

Köksal Ekinci ile tarihsel döngülere ve müzikal bilinç yolculuğumuza yıldızlı şarkılar ışık tutuyor  

Orpheus’un Aşkı albümü müzikseverlerle buluştu

 Söz yazarı ve müzisyen Köksal Ekinci,  Orpheus’un Aşkı adlı yeni albümünü çıkarttı. Albüm Kurtulamam (Nunki), Uyanış (Fomalhaut), Duy Beni (Kullat Nunu), Yok (Hypatia), Uyanış (Al Risha), Kâr Etmiyor (Khambalia) adlı toplamda altı eserden oluşuyor
 

Söz yazarı ve müzisyen Köksal Ekinci’nin Orpheus’un Aşkı adlı yeni albümü sanatseverlerle buluştu. Altı şarkıdan oluşan yeni albümde Ekinci’nin antik çağlardan beri insanlara rehberlik yapan, yol gösterip ışık tutan kadim yıldızların eşliğinde  söylenmiş şarkıları yer aldı.

Sanatçıya şarkılarında Endülüs esintileri, Flemenk gitarlar, Anadolu’nun yürek dağlayan bağlama, kaval ve ney sesleri hep beraber eşlik ediyor. Ekinci, ana tema olarak insanlığın yol aldığı tarihsel döngüleri de yansıtmayı hedefleyen, müzikal bir bilinç yolculuğunu belirledi.

Albümdeki 5 şarkının prodüktörlüğünü ve aranjörlüğünü, İlkay Dinsever yaptı. 1 şarkının düzenlemesi ise Ersen Kutluk’a ait. Mastering Evren Arkman tarafından gerçekleştirildi.

Albümün ilk videosu ‘’Uyanış (Fomalhaut)’’ şarkısı için, sanat yönetmeni Anıl Çezik tarafından tasarlandı ve yine çok yaratıcı ve çok sade bir anlatım tarzıyla müzikseverle buluştu.

Orpheus mitolojik kahramanlar arasında, ölümsüz ve ilahi bir aşkı temsil ettiği için sanatçının en çok etkilendiği karakterlerden birisi. Aşkını ve ayrılık acısını dışa vuruş yolu da müzik, bu yönüyle Köksal Ekinci’yi ve müzikal yolculuğunu çok etkileyen bir hikaye. Sanatçı, albümün ismini niye Orpheus’un Aşkı olarak belirlediğini şu cümlelerle anlattı:

“Orpheus söylediği ve çaldığı ezgilerle, onu dinleyen tüm hayvanları ve hatta yer altı tanrısı Hades’i dahi ikna edebilecek kadar çok etkileyen, ağlatan bir müzisyen. Aşkı uğruna, ölülerin yer aldığı yer altı dünyasına inmeyi göze alabilen, cesur bir ozan… Bütün bu anlatımlar, kendisini ifade yolu olarak seçtiği en etkili aracın müzik olması beni de çok derin şekilde etkilediği için, bu albüm onun ölümsüz aşkına çok yakışan şarkılarla oluşturuldu.”

Albüm, Kurtulamam (Nunki), Uyanış (Fomalhaut), Duy Beni (Kullat Nunu), Yok (Hypatia), Uyanış (Al Risha), Kâr Etmiyor (Khambalia) adlı eserlerden oluşuyor.

Köksal Ekinci, eserlerin yaratım sürecini şöyle anlattı:

Kurtulamam (Nunki) : Ölümsüz bir aşkın, tarihin derinliklerinde kaybolmadan yaşayabileceğini anlatan sözleriyle, yurtdışı seyahatlerimden birinde, şarkıma ismini veren yıldızın sesiyle yazılmıştı.

Uyanış (Fomalhaut): Kişiye hiçbir  güzellik katmayan ve çözümsüz bir alışkanlık halini alan, yıpratan, yerinde sayan, sevgi veya aşk sandığımız o durumların, aslında kişisel gelişimimize ve hayat yolculuğumuza çok büyük bir engel olduğunu hissettiğim, hüzünlü bir hayat hikayesine eşlik ettiğim günlerde yine bir anda yazdığım, Gökyüzünde güneyin koruyucusu olarak bilinen kraliyet yıldızlarından , daima rehberliğini, ışığını benimle paylaşan Fomalhaut’un bana hediyesidir bu şarkım.

Duy Beni (Kullat Nunu): ‘’Yağmurlar geçerken gözümün renginden’’ dizeleriyle, kalbinin sesini duyamayan bir sevgiliye, ilişkilerimizde en önemli iletişim aracının, kalpten hissedilen ve duyulan sözler olduğunu hatırlatıyor.

 

Yok (Hypatia): Büyük bir aşkın ve sonunda yaşanan büyük bir yıkımın dile gelişidir. Tarihteki ilk kadın matematikçi, filozof ve astronom Hypatia’nın adını alan asteroidin temsil ettiği kavramları ve hayat görüşlerini yansıtan, modern altyapı üzerinde ney haykırışlarıyla yazılan bir ağıttır.

Uyanış (Al Risha):  Uyanış şarkımın sözleriyle hayat bulan bu versiyon, Balık takım yıldızının kesişim noktasında, iki farklı yöne giden iki balığın birleşim noktasında yer alan, önemli sabit yıldızlardan Al Risha yıldızının yansımasıdır. Farklı kavramları biraraya getirerek, daha geniş bir bakış açısı geliştirmek ve bu yolda toplumu aydınlatan, öncü bir yıldızın kendini anlatma yoludur.

Kâr Etmiyor (Khambalia): Anadolu’nun yakıcı ezgilerinin, bağlama ve kaval eşliğinde hayat bulduğu, modern bir türküdür. Her kalbin, içinde yaşadığı veya özlemle beklediği bir gurbet temasını anlatıyorum bu şarkımda ve o derin dönüşümlere, çoğu zaman büyük acılara sebep olan durumların haykırışı olarak, yine çok önemli bir sabit yıldız olan rehberlerimden Khambalia’nın bana armağanlarından biridir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.