Tiyatroda Kavuk Tartışması

0
Dr. Stress’in 30 Mayıs tarihli Instagram ısınma turları programında Türkiye Tiyatrosu’nun uzun süredir içinde bulunduğu kavuk tartışması yer aldı. Araştırmacı Tekin Deniz, “Dümbüllü’nün kavuğunun hiç bir zaman verilmediğini, halen ailede bulunduğunu belirtti”, programa bağlanan Dümbüllü’nün torunu Ufuk Cingay da bu bilgiyi doğruladı ve 1968’de Münir Özkul’a bir moral gecesinde verilen takkenin kavuk olarak yansıtıldığını, Dümbüllü ailesinin bu konuda rahatsızlık duyduğunu dillendirdi.
Dümbüllü’nün kavuğu en son 1973’deki cenazesinde tabutu üzerinde yer almış ve aile kasasına kilitlenmişti.
Programın bir başka katılımcısı ise Behzat Uygur’du. Geleneksel Türk Tiyatrosu ve halk sanatçılığı konusunu gündeme getirerek, Dümbüllü ile ilk karşılaşmasının bir ada vapurunda olduğunu, büyük ustanın halkın içinde yer almak için o dönemin ikinci sınıf olarak adlandırılan peronunda yolculuk ettiğini ve buna çok şaşırdığını anlattı. Kavuk tartışmasının Dümbüllü’nün ruhunu zedelediğini söyledi. Muammer Karaca’nın yeğeni olan tiyatro sanatçısı Ulvi Alacakaptan’ın da katıldığı programda geleneksel tiyatronun muhalif kimliği konuşuldu.
 Nedim Saban ve Ezel Akay’ın İnstagram Canlı Yayını

Nedim Saban ise sözkonusu kavuk devrinin artık bir simgeye dönüştüğünü belirterek, bunun sıradan bir ödül değil, yaşam boyu başarı olarak bir taçlandırma olarak görülmesinin altını çizdi. Kavuğun bir kadına verilmesi kampanyasının ilk destekçilerinden Ezel Akay da, bu güçlü simgenin bir kadına verilmesinin çok önemli bir konuda ezber bozacağını söyledi. Programa yorumlarıyla katılanlar, kavuğun Yasemin Yalçın ve Demet Akbağ’a yakışacağını dile getirdiler.

/div>

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.