Koç Üniversitesi KARMA Gerçeklik Laboratuvarı 2019 Kapanış Sergisi ve Etkinlikleri

0

17-18-19 Ocak 2020

İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı, Şişhane, İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan KARMA Gerçeklik Laboratuvarı, Türkiye’deki “artırılmış ve sanal gerçeklik (genişletilmiş gerçeklik) ekosistemine” dair edindiği deneyimi 17-18-19 Ocak 2020 tarihlerinde, Şişhane’deki İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nda düzenlediği sergi ve etkinlikler dizisi kapsamında ziyaretçiler ile paylaştı. 

Geçtiğimiz yıl Kolektif İnovasyon ve Tasarım Derneği ve Koç Üniversitesi KWORKS Kuluçka Merkezi işbirliği ile genişletilmiş gerçeklik alanında birçok konuşma ve etkinlik düzenleyerek, ulusal ve uluslararası konferanslara katılım sağlayan KARMA Gerçeklik Laboratuvarı’nın düzenlediği sergide, 2019 yılında başlangıç seviyesi eğitim programına kabul edilen katılımcıların hazırladığı projelere yer verildi. HTC Vive Türkiye ve Monster Notebook tarafından desteklenen etkinlikte, ziyaretçiler 3 gün boyunca Gökkuşağı Köprüsü, Ahıska, İnİn, Reliefs of Sebasteion, Post Cube Sanal Sanat Galerisi, Bafa Gölü gibi genişletilmiş gerçeklik projelerini deneyimleme ve projelerin perde arkasını dinleme fırsatı yakaladı. Ayrıca Enes Beşinci, Seher Kış ve Meltem Şahin gibi sanatçılar Tilt Brush ve Medium gibi 3 boyutlu çizim programlarında canlı çizim performansları gerçekleşti. 

Serginin ilk gününde gerçekleştirilen ve açılış konuşmasını İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin’in yaptığı panele genişletilmiş gerçeklik alanında Türkiye’den öncü isimler davet edildi. KARMA Lab kurucu ekibinden Ivon Bensason ve Asım Evren Yantaç tarafından yürütülen panelde, Bahçeşehir BUG Lab’den Güven Çatak, Galatasaray Üniversitesi’nden Kerem Rızvanoğlu, HTC Vive Türkiye Direktörü Batuhan Basal, Garage Atlas kurucuları Burçin Gürbüz ve Pınar Öncü, MuseVR’ın kurucu ortaklarından Talat Alkan, Timelooper’ın kurucusu Alper Özyurtlu, Anima Prodüksiyon Şirketi yönetici ortağı İlhan Poyraz, Türkiye’de alanın bugün geldiği noktayı tartışarak ileriye dönük ihtiyaç ve fırsatlar ile ilgili paylaşımlarda bulundu.

Dr. Fatih Pişkin: “Türkiye’de karma gerçeklik ekosistemini oluşturmamız önem arz ediyor.” 

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Kalkınma Ajansı İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin, Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojilerinin eğitim başta olmak üzere sağlık, endüstri ve eğlence sektörü gibi alanlarda günlük hayatta yaygın olarak kullanılmaya başlandığını belirtti. “Dünyada büyük teknoloji şirketleri hızla bu alana yatırım yapıyor. Bizim de yarının teknolojilerinden biri olan VR ve AR alanındaki gelişmeleri yakından takip etmemiz Türkiye’de karma gerçeklik ekosistemini oluşturmamız önem arz ediyor.


Koç Üniversitesi KARMA Gerçeklik Laboratuvarı projesini de ülkemizde bu alanda çalışan akademisyenler, uzmanlar ve profesyonelleri tek bir çatı altında buluşturarak, disiplinler arası çalışmalar yürütmeleri ve nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için desteklemiş bulunuyoruz. Bu merkezimizin Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik teknolojileri alanında yürütülen çalışmalar için önemli bir adım teşkil edeceğine, İstanbul’da kamu-üniversite-sanayi iş birliği ile öncü çalışmalara imza atılacağına yürekten inanıyoruz.” dedi. 

KARMA LAB hakkında

Koç Üniversitesi KARMA Gerçeklik Laboratuvarı, 2019 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile yeni nesil etkileşimli medya teknolojileri (AR/VR/MR=XR) alanında sosyal fayda yaratmak misyonu ile kurulmuştur. KARMA Lab çatısı altında grafik ve anlatı sanatçıları, XR geliştiricileri, psikoloji ve nörobilim uzmanları, mühendisler ve bilgisayar bilimcilerinden oluşan çok disiplinli ekipler bir araya gelmektedir. XR ile fark yaratmak amacıyla araştırma yapılan ve özel çözümler tasarlanan alanlar arasında; kapsayıcı deneyimler üzerinden yaparak öğrenme yöntemleri, veri ve bilgi görselleştirme teknikleri ile akıl, beden ve ruh sağlığı farkındalık uygulamaları yer almaktadır. Bu uygulamalar sağlık, kültürel miras, eğitim ve endüstri alanlarında sıçrama ve çarpan etki yaratma amacı taşımaktadır. KARMA Lab’ın çalışma alanı içerisinde; yaratıcı endüstrilerde faaliyet gösteren bireyler, karar verici ve politika yapıcılar, veya çeşitli endüstrilerde faal tasarımcı ve geliştiricilerin farklı ihtiyaçları göz önüne alınarak, özel olarak geliştirilmiş eğitim programları açmak, XR projeleri için tasarım, geliştirme danışmanlığı ve geliştirme hizmeti sağlamak ve geleceğin özgün XR deneyimleri için araştırma faaliyetleri yürütmek yer alır.


Koç Üniversitesi Hakkında

1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye’ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi’nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde 68’i burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi’nde öğrenim gören 7.421 öğrenci bulunuyor. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne değin 15.000’den fazla öğrenci mezun oldu. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye’deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer alır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.