Ressam Akın Ekici, ‘Yolcudan, Yolcuya Hikâyeler’Segisi THY Sponsorluğunda Moğolistan’da

0

Ressam Akın Ekici, altıncı kişisel sergisi ‘Yolcudan, Yolcuya Hikâyeler’i Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da açmaya hazırlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti ile Moğolistan arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yılı münasebetiyle düzenlenen sergi, 5 – 11 Haziran 2019 tarihlerinde başkent Ulan Batur’daki National Art Gallery’de sanat severlerle buluşacak. 

‘50 yıla 50 eser’ konseptiyle hazırlanan sergi Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ulan Batur Büyükelçiliği’nin himayelerinde gerçekleşecek. Serginin sponsorluğunu ise Türk Hava Yolları (THY) üstleniyor.

Eserlerini yurt dışındaki sanat severler ile paylaşmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Ressam Akın Ekici, iki ülke arasındaki ilişkinin sanat ile daha da güzelleşip, derinleşeceğine dikkat çekti. Yaşamdaki en önemli yolculuğun insanın kendi içine yaptığı yolculuk olduğunu ifade eden Ressam Akın Ekici; varlığı anlama, hayatının gayesini bulma, kendini tanıma ve olgunlaşma yolculuğu olarak tanımladığı bu süreci ve sergisini şöyle anlattı:

“Doğumundan ölümüne kadar bir yolculuk içindedir insan. Ölümle başlayan yeni bir doğum ise sonsuzluğa uzanan gizemli bir başka yolculuğun kapısını aralar. İnsanın içsel yolculuğunda elde ettiği kazanımlar fiziksel yolculuklarının zenginlikleri ile de harmanlandığında her insanın kimliğini yansıtan hikâyesi oluşmaya başlar. Her insan bir yolcudur bu hayatta, gören, duyan, konuşan, düşünen, hisseden, algılayan, farkına varan ve biriktiren bir yolcu. Her yolculuk albüme eklenecek yeni bir hikâyenin, her hikâye de yeni yolculukların habercisidir.

Her yolcunun hikâyesi kendisine özeldir. Belki diğer yolcuların hikâyeleri ile ortak yönler benzerlikler bulunabilir bu hikâyelerde. Ancak, her yolcunun hikâyesini anlatış tarzı o kadar özneldir ki tıpa tıp aynı hikâye anlatılıyormuş gibi görünse de anlatan yolcunun genetik aktarımları, ruhsal gelişiminin mertebesi, duygu durumu, yetiştiği çevre ve birikimleri bir hikâyenin diğerinden ayrıştırılabilmesine kolayca imkân sağlar. İşiten kulaklardan ziyade dinleyen gönüller için elbette ki. En güzeli de nedir biliyor musunuz? Anlattığınız hikâyenizin başka kişilerde yeni hikâyelere dönüşebilmesi, sizin hikâyenizde yer alan malzemelerin başkalarının kendi hikâyelerini anlamalarını veya onları keşfetmesini sağlamasıdır.

Bu aktarım ile yeni algılama ve dönüşümlerin sağlanmasının en iyi yolu bence sanattır. Ben kendi sanatımda yani yaptığım resimlerde hikâyelerimi bilinçli veya bilinçsiz olarak tuvallerime aktarırım. Buradaki en büyük keyfim ise eserlerimi görenlerin kendi hikâyelerini fark etmeleri, keşfetmeleri veya yaratmaları oldu. Bir yolcunun hikâyesi diğer yolcuların kendi hikâyelerini anlatmasına vesile oldu.

Şimdi ben, ailem ve eserlerim yeni ve uzun bir yolculuğa çıkıyoruz. Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’a. Mevcut hikâyelerimi başka coğrafyalardaki yolculara aktarmak, yenilerine zemin hazırlamak, malzeme toplamak için.

Türkiye Cumhuriyeti ile Moğolistan arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yılı münasebetiyle, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Ulan Batur Büyükelçiliği’nin himayelerinde gerçekleştirilecek “Yolcudan Yolcuya Hikayeler” isimli, her bir yıla atfedilmiş 50 eserimden oluşan bu kişisel sergimin plânlanması, organize edilmesi ve gerçekleştirilmesini sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Moğolistan Büyükelçisi Sayın M. Ahmet Yazal ile Muhterem Hanımefendi Sayın Dr. Kadire Zeynep Sayım Yazal’a, onların nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na, sergi sponsorlarımıza, Türk Hava Yolları’na (THY) ve sergiye ev sahipliği yapan Ulan Batur National Art Gallery’e sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.”


Akın Ekici Kimdir? 

1967 yılında Kayseri’de doğan Akın Ekici, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yine yüksel lisans eğitimini tamamladı. 1992-2009 yılları arasında Bankacılık sektöründe Avukat, Hukuk Müşaviri ve Hukuk Baş Müşaviri olarak görev yaptı. 2009 yılından bu yana serbest avukat olarak çalışmaktadır. Ortaokul ve lise yıllarında resme olan yeteneğini fark eden ressam- öğretmenlerden özel resim dersleri aldı. Bergama ve İzmir’de düzenlenen çeşitli resim yarışmalarında dereceler aldı. 2009 yılında, Beyoğlu Akademililer Sanat Merkezi’ne katıldı. Burada Ressam Resul Aytemür ile birlikte önce figüratif çalışmalar yaptı, zaman içerisinde soyutlamalar ve soyut resim alanına yöneldi. Devrim Erbil Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı’ndaki çalışmaları sırasında Ressam Prof. Devrim Erbil’in öneri ve değerlendirmeleri doğrultusunda sanatını geliştirdi. 02. 04. 2013 – 20.06.2013 tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde Prof. Dr. Kemal İskender’den Resim Okuma ve Modern Üslup Tarihi dersleri aldı. Kendine özgü olarak geliştirdiği spatula tekniği ile yapmış olduğu soyutlama tarzındaki eserlerinde özgür ve çarpıcı renk kullanımı ile doğal formlara farklı yorumlar getirmeye çalıştı. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok grup ve karma sergide ve sanat fuarlarında yer alan sanatçı Haziran 2016’da İstanbul’da, Kasım 2016’da İzmir’de, Mayıs 2017, Nisan 2018’ de İstanbul’da ve Nisan 2019’da Ankara’da olmak üzere beş ayrı kişisel sergi gerçekleştirmiştir. Ayrıca birçok sosyal sorumluluk projesinde çocuklar ve yetişkinlerin yer aldığı workshoplarda yer almıştır. Halen Beyoğlu Akademililer Sanat Merkezi’nde ve İstanbul’daki kendi atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.