HER YILBAŞI YENİ BİR UMUT MUDUR? / GÖÇ DALGASI

0

                            

  Yusuf Dündar’ın basılmış üç, aynı anda sahnelenmekte olan iki oyunundan biri Göç Dalgası. Belli bir zaman ve mekânda geçen diğer oyunu Günışığına Mektup’ta mülteci sorununu ele alan, mülteci sorununa farklı bir açıdan yaklaşan, suç, ceza ve adalet kavramlarını eni boyu irdeleyen, günceli ve evrenseli çok iyi yakalayan yazarın Göç Dalgası oyunuysa zamansız ve mekânsız bir oyun.

Yaşar İlksavaş
Twitter @Yasarilksavas
info@dirensanat.com

HER YILBAŞI YENİ BİR UMUT MUDUR?

                                         GÖÇ DALGASI

 

 

 

Yusuf Dündar’ın basılmış üç, aynı anda sahnelenmekte olan iki oyunundan biri Göç Dalgası. Belli bir zaman ve mekânda geçen diğer oyunu Günışığına Mektup’ta mülteci sorununu ele alan, mülteci sorununa farklı bir açıdan yaklaşan, suç, ceza ve adalet kavramlarını eni boyu irdeleyen, günceli ve evrenseli çok iyi yakalayan yazarın Göç Dalgası oyunuysa zamansız ve mekânsız bir oyun.

Bir yılbaşı akşamı. Aileler yılbaşı kutlamaları için hazırlanmakta hiç kuşkusuz. Aileler bir araya gelecek, eğlenceler düzenlenecek, eski yıl tüm zorluklarıyla, acılarıyla, kötülükleriyle geride bırakılacak, yeniyıla bir sürü umutla girilecektir. Gerçekten de, her yılbaşı yeni bir umut mudur acaba? Aslında bir tiyatro sahnesidir dünya. Hepimiz bize verilen bir rolü oynuyor, bu rolü oynadıkça kendimizi güvende hissediyor, evlerimizin dört duvarını bir sığınak gibi görüyoruz. Gerçekten öyle mi?

Yılbaşı gecesi yaklaşırken zaman bir yokoluşa doğru ilerlemektedir. Saat tam geceyarısını gösterinken radyolardan kısa bir sinyal yayınlanacak, “Göç Dalgası” adı verilen bir projeyi hayata geçirecek bu sinyal, seçilmiş bir azınlığın dışındaki, tüm insanları robotlaştıracak, “mankurt”laştıracaktır. Bu sinyal için nerede tutulduğu belli olmayan bir radyo spikeri olan Deniz basacaktır düğmeye. Ona da sözkonusu azınlığın içinde yer alması vadedilmiştir. Peki, Deniz o düğmeye basabilecek midir? Deniz basmazsa o düğmeye basacak başka insanlar düşünülmemiş midir? Bir radyo dalgasıyla her denileni yapacak köleler yaratmak mümkün müdür? Bu bir “insanları ötekileştirme” projesi midir? Yoksa “Göç Dalgası” projesi çoktan hayata geçirilmiş midir?….

     Göç Dalgası her ne kadar belirsiz bir gelecekte gerçekleşecek gibi görünse de, çağına tanıklık eden bir yapıt. Seyircisini koltuğunda tedirgin eden, düşünmeye, kendi kendine sorular sormaya yönlendiren distopik bir oyun. Yalnızca oyun sırasında değil, oyun çıkışında da düşünecek, kafanızda oluşacak bir sürü soruya yanıt bulmaya çalışacaksınız.

Göç Dalgası bir demir bilye gibi. Oynanması da, yorumlanması da, yönetilmesi de oldukço zor bir oyun. Metni okuduğumda oyunu sahneye koymanın çok zor olduğunu, seyircinin dikkatinin nasıl çekilebileceğini düşünmüştüm. Burcu Salihoğlu tüm güçlüklerin üstesinden gelmeyi bilmiş, metni en anlaşılır biçimde sahneye getirmiş, dikkati çekmek istediği satırların altını ince çizgilerle çizerek oyunun mesajının seyirciye daha kolay ulaşmasını sağlamış. Tomris Kuzu’nun dekor, Cem Yılmazer’in ışık tasarımı yönetmenin yorumunu güçlendiren, oyuncuya hareket olanağı tanıyan çalışmalar. Bu başarılı rejide Nuri karadeniz göz dolduran bir oyunculuk sergiliyor. Abartıdan uzak, yalın ve etkileyici bir oyunculuk. Ses kullanımındaki başarısı da ayrıca dikkat çekici.

Sağlam kurgusuyla genç bir oyun yazarını işaret eden, reji ve oyunculuğuyla dikkati çeken Göç Dalgası seyirciyi tedirgin eden, gerçeklerle yüzleşmeye zorlayan, üzerinde düşünülmesi, tartışılması gereken bir oyun

PAYLAŞIM
Önceki İçerikŞUBAT’TA SANAT ve EĞLENCENİN KALBİ DasDas’TA ATMAYA DEVAM EDİYOR!
Sonraki İçerikYücel Kültür Vakfı Sanat Etkinlikleri
YAZAR VE ÇEVİRMEN 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi, Galatasaray İktisadî ve Ticarî Bilimler Akademisi'ni bitirdi. İşletme İktisadı Enstitüsü'nde master yaptı. Kom Tekstil ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.'de 29 yıl idarî ve malî işler müdürlüğü ve genel müdür muavinliği yaparak üst düzey görevlerde çalıştı ve aynı fabrikadan emekli oldu. Yaşamının uzunca bir döneminde İhsaniye Altsokak'ta, ailesiyle oturdu. Üniversite yıllarında tiyatro ve kitap eleştirileriyle denemeler yazmaya başladı. Sonra yalnızca tiyatro eleştirileri yazmayı sürdürdü. Yine üniversite yıllarında başladığı çevirmenliği de hiç bırakmadı ve 2000 yılında emekli olduktan sonra çeviriye ağırlık verdi. Yeni Gazete, Hürriyet, Dünya, Hürgün, Yeni Ortam, Gazette 13, Son Saat gazetelerinde tiyatro ve kitap eleştirileri, Cumhuriyet gazetesinde derleme ve derleme çevirileri yayınlandı. Hürriyet Gösteri, Tempo, Papirüs, Yeni Dergi, Yeni Ufuklar, Oluşum, Yeni İş Dünyası, Çağdaş Sanat, Aylık, Best, Downtown dergilerinde 1970'den bu yana tiyatro eleştirileri ve diğer yazıları yayınlandı. De Yayınevi, Can Yayınları, Gelişim Yayınları, Bilgi Kitabevi, Kelebek yayınları, Altın Kitaplar, Doğan Kitap, Everest ve Oğlak yayınlarında elliye yakın çevirisi çıktı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.