5.Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri 5 – 9 Aralık tarihleri arasında AKBANK SANAT’ta izlenebilecek.

Bu yıl festival ilk defa, açılışı önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan Sinematek/Sinemaevi ile ortak bir gösterim düzenliyor.

Ana teması ‘teknoloji’ olarak belirlenen festivalde hem teknolojik bir yenilik olarak sinemanın doğuşu hem de günümüzde film alanında restorasyon, korumacılık ve dijitalleşme gibi konular gündeme getiriliyor. Her zaman olduğu gibi tüm filmler en son restorasyonlu kopyalarıyla gösterilirken, filmlere canlı müzik eşlik ediyor.

Türkiye’de sinemanın erken dönemine adanmış ilk ve tek film festivali olarak beşinci yılını kutlayan etkinlik; AKBANK SANAT’ın yanı sıra, Fransız Kültür Merkezi, Bomontiada ALT ve Kadıköy Sineması’nda seyirciyle buluşuyor.

Kino İstanbul tarafından organize edilen festival, Cineteca di Bologna ve Eye Filmmuseum’un kurumsal ortaklığında; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Goethe Institute, Fransız Kültür Merkezi, Polonya Başkonsolosluğu, İsviçre Başkonsolosluğu, Cinématheque Française, Filmoteka Narodowa ve Danimarka Film Enstitüsü’nün desteğiyle gerçekleşecek.

Panel: Dijital Teknoloji Çağında Sessiz Sinema 

San Francisco Sessiz Film Festivali direktörü ve aynı zamanda film restoratörü Robert Byrne ve Danimarka Film Enstitüsü küratörü Thomas Christensen’in katılımıyla günümüzde hızla gelişen dijital teknolojinin sessiz sinemanın saklanması, restorasyonu ve gösterimine olan etkisini tartışacağız.
Konuğumuz Robert Byrne’ün bu seneki festivalimizde gösterdiğimiz ‘Les Deux Timides’, ‘Der Hund Der Baskerville’ ve ‘Fragment Of An Empire’ gibi birçok filmin restorasyonunda imzası bulunuyor. Thomas Christensen ise uzun yıllardır çalıştığı Danimarka Film Enstitüsü’nde dijital teknolojinin benimsenme dönemine şahsen tanıklık etmesinin verdiği deneyimle dünya çapında arşivlere teknik danışmanlık hizmeti sunuyor.

Aşkın Alfabesi & Filmleri Primadonnası 

Yönetmen: Magnus Stifter Oyuncu: Asta Nielsen Yapım Yılı: 1916 Almanya Süre: 66’ Sunum: Karola Gramann & Heide Schlüpmann Müzisyenler: Stephen Horne-piyano, Frank Bockius-davul Nişanlısı Phillip’in gerçekten evlenmeye değer bir adam olup olmadığını test etmek isteyen Lis (Asta Nielsen) erkek kılığına girerek ona kadınların kalbini nasıl kazanabileceğini öğretir. Bu kılık değiştirmeli romantik komedi Nielsen’in çok yönlü oyunculuğunu gözler önüne seriyor. Filmden önce 1913 yapımı Die Filmprimadonna (Filmlerin Primadonnası) filminin günümüze kalan 16 dakikalık parçası gösterilecek.

Osman İmparatorluğu’ndan Görüntüler 1 

Yönetmen: Albert Samama Chikly Oyuncular: Haydee Samama Chikly Yapım Yılı: 1922-1924 Tunus Süre: 60’ Sunum: Mariann Lewinsky Müzisyen: Tuncer Duman-bağlama İlk dönem sinemacılardan, Tunuslu fotoğrafçı Albert Samama Chikly çok yönlü bir sanatçıydı. Ondan günümüze oluşan görüntüler, Akdeniz’in Arap coğrafyasını müthiş bir estetikle yansıtmaktadır: Balondan kaydedilen Tunus görüntüleri, kırsaldaki işçilerin gündelik uğraşları, balıkçıların emeği, ülkenin güneyindeki Bedevi toprakları… Bu görüntülerde Akdeniz, birçok toplumun, kültürün, düşüncenin ve medeniyetin bir araya geldiği hareketli bir coğrafya olarak belirir. Albert Samama Chikly’nin bu ayrıksı vizyonunda, kimi filmlerinde rol alan ve kimi filmlerin senaryosunu yazan kızı Haydee Samama Chikly’nin de payını anmak gerekir. Bu seçkide, Albert Samama Chikly’nin müthiş deneysellikle kaydettiği, yakın zamanda restore edilmiş görüntüleri bir araya getirdik. Endüstriyel modernitenin tüm teknolojik icatlarına merak ve hayranlıkla yaklaşmış Albert Samama Chikly’nin dönemin Tunus’una açtığı pencereden bakmaya davetlisiniz.

Delifişekler 

Yönetmen: Urban Gad Oyuncular: Asta Nielsen, Robert Dinesen Yapım Yılı: 1910 Danimarka Süresi: 37’ Meditasyon: Canan Balan Sunum: Karola Gramann & Heide Schlüpmann Müzisyenler: Stephen Horne-piyano, Frank Bockius-davul Hareketli imgelerin seyircide yarattığı anın farkındalığını ve şimdinin içerisine alıp zamanı genişleten ve bulunduğumuz mekanın ötesine geçiren etkisini sessizlikle yoğunlaştırmayı amaçlıyoruz. Perdede gördüklerimiz ve meditasyonun etkileşimi bizi bilincin derinliklerine ve inceliklerine doğru bir yolculuğa çıkartacak. Seyirciye halihazırda sesli filmlerden bambaşka bir deneyim imkanı sunan “sessiz” film seyirciliği şuurlu bir dalgınlığa ve filmlere eşlik eden müzikle imgelerin akışına kapılmaya çok müsait. Sessiz sinemanın görsel bir cazibeyle seyircide, seyrettiğinin farkındalığını yaratan medyuma yönelik referanslarını ve pürüzsüz bir akışa dayanan hareketliliğini meditasyonla daha fazla hissedebiliriz.

Sessiz Sinema ve Meditasyon/ Uçurum 

Yönetmen: Urban Gad Oyuncular: Asta Nielsen, Robert Dinesen Yapım Yılı: 1910 Danimarka Süresi: 37’ Meditasyon: Canan Balan Sunum: Karola Gramann & Heide Schlüpmann Müzisyen: Kutsal Bilgin, elektronik müzik Hareketli imgelerin seyircide yarattığı anın farkındalığını ve şimdinin içerisine alıp zamanı genişleten ve bulunduğumuz mekanın ötesine geçiren etkisini sessizlikle yoğunlaştırmayı amaçlıyoruz. Perdede gördüklerimiz ve meditasyonun etkileşimi bizi bilincin derinliklerine ve inceliklerine doğru bir yolculuğa çıkartacak. Seyirciye halihazırda sesli filmlerden bambaşka bir deneyim imkanı sunan “sessiz” film seyirciliği şuurlu bir dalgınlığa ve filmlere eşlik eden müzikle imgelerin akışına kapılmaya çok müsait. Sessiz sinemanın görsel bir cazibeyle seyircide, seyrettiğinin farkındalığını yaratan medyuma yönelik referanslarını ve pürüzsüz bir akışa dayanan hareketliliğini meditasyonla daha fazla hissedebiliriz.

Osman İmparatorluğu’ndan Görüntüler 2  Sıkıntılı Serüven 

Yönetmen: Jacob Protozanov Oyuncular: Ivan Mosjoukine, Valentine Dark, Nathalie Lissenko Yapım Yılı: 1920 Fransa Süresi: 84’ Sunum: Saadet Özen Müzisyenler: Stephen Horne-piyano, Frank Bockius-davul Tarihçi Saadet Özen, Kızılhaç arşivlerden derlenmiş bu programda Sovyet devriminin akabinde İstanbul’da yaşanan Beyaz Rus göçü dönemine dair seçtiği görüntüleri bizlerle paylaşacak. Bu seansta ayrıca ünlü oyuncu Ivan Mosjoukine’in İstanbul üzerinden Paris’e yaptığı yolculuk sırasında çekilen ‘Sıkıntılı Serüven’ isimli kurmaca film de yer alıyor.
Osman İmparatorluğu’ndan Görüntüler 3  İşkodra Kuşatmasının Ardından 

Yönetmen: Bilinmiyor Yapım Yılı: 1913 Süresi: 10’ Sunum: Elif RongenKaynakçı Müzisyenler: Stephen Horne-piyano, Frank Bockius-davul 1912’de başlayıp 23 Nisan 1913’e kadar süren İşkodra kuşatmasının hemen ardından çekilen bu belgesel kısa film geçtiğimiz sene Arnavutluk Arşivi tarafından bulunarak Karadağ Arşivi işbirliği ile restore edildi.

Doğu Dilleri Öğretmeni 
Yönetmen: Olga Rautenkranzova Yapım Yılı: 1918 Çekoslavakya Süresi: 43’ İstanbul’a büyükelçi atanan bir diplomat 6 ay içinde Türkçe öğrenmek için özel ders almaya başlar. Aynı zamanda kızının da öğretmenle tanıştığını, hatta ona aşık olduğunu bilmez. Kız sevgilisinden gizlice Türkçe öğrenir, babası ise ne yapsa bu zor dili öğrenemez. Filmin yönetmeni ilk çek kadın yönetmen Rautenkranzova aynı zamanda diplomatın kızı rolünü de üstlenmiş. Çek sinema tarihinde kadınların rolü hakkında ezber bozan bu film geçen sene Çek Film Arşivi tarafından keşfedilerek restore edildi.
 Filibus 

Yönetmen: Mario Roncoroni Oyuncular: Valeria Creti Yapım Yılı: 1917 İtalya Süresi: 79’ Sunum: Elif Rongen-Kaynakçı Müzisyenler: Stephen Horne-piyano, Frank Bockius-davul Bilimkurgu öğeleriyle harmanlanmış bir dedektif hikayesi olan Filibus, havacılık teknolojisine bir övgü. Olağanüstü becerikli hırsız Filibus’u filmde yetenekli aktris Valeria Creti canlandırıyor. Kimi zaman çekici bir barones kimi zamansa antikaya meraklı bir baron kılığına giren Filibus, bu sayede zengin partilere erişebiliyor hatta düşmanı Dedektif Kutt-Hendy’nin kız kardeşiyle flört bile ediyor. Burjuva kılık kıyafeti ona tüm kapıları açarken, ortadan kaybolması gerektiğinde ise teknolojik güçleri devreye giriyor! Filibus’un, emrine amade tayfasıyla tam donanımlı hava aracı, onu 2000 metre yükseklikten sürekli takip ediyor. Başı derde girdiğinde, hava aracının “gondol”una atlayıp göklere tırmanabiliyor Filibus ya da istediği noktaya inebiliyor. Sürükleyici bir kedi-fare oyunu Filibus, dönemin havacılık teknolojisine duyduğu hayranlığın izlerini taşıyor.

Charley Bowers Seçkisi 

Yönetmen ve Oyuncu: Charley Bowers Yapım Yılı: 1926-27 ABD Süresi: 60’ Soundpainting: Burcu Yılmaz Sunum: Elif Rongen-Kaynakçı Charley Bowers’ın mucizeler diyarını keşfetmeye hazır mısınız? Dallarından kedi toplayabileceğiniz bir ağaç, içinden araba çıkan yumurta, dans eden tavuskuşları… Sinema tarihinin tozlu raflarında, kapalı kapılar ardında, kilitli kutularda unutulmuş uçuk mucit Charley Bowers’ın filmleri, büyük perdeye geri dönüyor! En tuhaf icatların hayat bulduğu bu büyülü evrende her şey en absürt rüyalardan, en uçuk hayallerden fırlamış gibi. Siz de Charley Bowers’ın mucizeler diyarına adım atmak istiyorsanız, bu seçkiye davetlisiniz. 1920’lerde komedi şovlarını stop-motion animasyon tekniğiyle harmanlayan Charley Bowers’ın, dönemin avangard sanat akımından da esinlenerek çektiği sürrealist kısa komediler, uzun zamandır unutulmuştu. Şimdi yeni restorasyonlar sayesinde günümüz izleyicisiyle tekrardan buluşuyor. Bu seçkide, Charley Bowers’ın sürreal komedilerini izleyebilirsiniz

Buster Keaton ve Charlie Chaplin Kısaları 

Yönetmen ve oyuncu: Buster Keaton Yapım Yılı: 1920 ABD Yönetmen ve oyuncu: Charlie Chaplin Yapım Yılı: 1920 ABD Süresi: 80’ Sunum: Imogen Sarah Smith & Ehsan Khoshbakht Müzisyenler: Uninvited Jazz Band Her sene olduğu gibi bu sene de Cineteca di Bologna tarafından yeni restore edilmiş Buster Keaton ve Charlie Chaplin filmleriyle karşınızdayız.

Güzel Gözleriniz için Savaş Şoku ve Avangard 

Sunum: Emilie Cauquy Müzisyen: Özün Usta-vurmalı çalgılar “Görmek için gözleri var ama görmüyorlar” der Evanjile. Bu yüzden onlar için objektifler ve her türlü cam ve kristal nesneler icat ettik. Ve kafalar, soruşturma hakimlerinden önce deforme edilmiş, uzatılmış, büyütülmüş ya da azalmıştı.” Henri Langlois, “Images du cinéma français” (Musée des Beaux-Arts de Lozan, Eylül-Ekim 1945) sergisinin patronu, optik cihazların özel efektleri ve La Folie du Docteur Tube’un bir fotoğrafının düzenlendiği bir pencereyle ilgili bilgilerden alıntı. Birinci Dünya Savaşı öncesinde ve sonrasında, kendi gözüyle tanık olmak deneyimini, teknolojinin de yardımıyla bedenlerin nasıl temsil edildiğine dair bir seçki.

Kameralı Adam 

Yönetmen: Dziga Vertov Oyuncular: Mikhail Kaufman, Elizaveta Svilova Yapım Yılı: 1929 SSCB Süresi: 68’ Müzisyenler: Stephen Horne-piyano, Frank Bockius-davul Sunum: Elif Rongen-Kaynakçı & Nagehan Uskan Kameranın dünyayı izleme ve olduğu gibi kaydetme kabiliyetini son derece etkileyici bulan Dziga Vertov, kardeşi Mikhail Kaufman ile büyük bir şehrin sokaklarını, madenlerini, fabrikalarını, atölyelerini, sinemalarını dolanıyor. Tipik bir Sovyet gününü yansıtan gündelik yaşam sahneleri kaydediyor. Çöpçü, evsiz, madenci, burjuva, emekçi… Hepsi bir bir giriyor kadraja. Kurgucu Elizaveta Svilova, belli temaları öne çıkaracak şekilde birleştiriyor görüntüleri: şehir uyuyor, uyanıyor, çalışıyor. Tüm kenti proletarya ayakta tutuyor. Vertov bu filmi için, görsel bir manifesto diyor. Sinema üretimi perdeye taşımalı ve proletaryayı, gündelik yaşamı, kolektifliği esas konusu yapmalı. Hollanda Film Müzesi Eye tarafından restore edilen Kameralı Adam, büyük perdede izleme şansı nadir yakalanan ve kaçırılmaması gereken muhteşem bir klasik.

Akbank Sanat 5. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri Programı

Tarih  Saat  Film – Panel  
6 Aralık 2018 , Perşembe  11:00  Panel: Dijital Teknoloji Çağında Sessiz Sinema 
  13:00  Aşkın Alfabesi & Filmleri Primadonnası 
  16:00  Osman İmparatorluğu’ndan Görüntüler 1 
  19:00  Delifişekler 
7 Aralık 2018 , Cuma  11:00  Sessiz Sinema ve Meditasyon/ Uçurum 
  13:00  Osman İmparatorluğu’ndan Görüntüler 2 

Sıkıntılı Serüven 

 

  16:00  Osman İmparatorluğu’ndan Görüntüler 3 

İşkodra Kuşatmasının Ardından 

 

  19:00  Filibus 
8 Aralık 2018, Cumartesi  11:00  Charley Bowers Seçkisi 
  13:00  Buster Keaton ve Charlie Chaplin Kısaları 
  16:00  Güzel Gözleriniz için Savaş Şoku ve Avangard 
  19:00  Kameralı Adam 

Biletlere Biletix’ten ve gösterim günü mekanlardan ulaşılabilir.
Tam: 20 TL / Öğrenci: 15 TL / Çocuk Programı (Çocuk+Ebeveyn): 10 TL

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.