Mask-Kara Tiyatrosu 25 Yaşında!

 Tiyatro dediğin, yarattığı topluluklardır biraz da… İşte o topluluklardan bir tanesi de Mask-Kara Tiyatrosu’dur. Perdelerini ilk kez 1994 yılında açan Mask-Kara Tiyatrosu, çeyrek asırdır oyunlarını sahnelemeye devam ediyor. Her yıl yepyeni üretimlerle seyircilerini selamlayan tiyatro, 25. Yılını Şenay Tanrıvermiş’in kaleme aldığı, Hülya Karakaş’ın yönettiği “Ev Yapımı” isimli oyunla kutladı.

Hep olayların içindeki kişileri değil olayların kenarlarındaki sessiz kalan kişilerin hayatını anlattığı için ‘Ev Yapımı Eylem’ oyunu seyircilerden büyük ilgi gördü. Hülya Karakaş böyle anlamlı bir çalışmaya imza atarak; hem cumartesi annelerini anlattı, hemde sessiz kalan insanlarında vicdanlarının sesini sahnelere taşımış oldu. Mask Kara tiyatrosu’nun yöneticisi Nazif Uslu Tiyatrolarının 25. yılını  sahnelerine yakışır bir oyunla kutlamalarından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Oyun başlamadan önce davetlilere Maskla Kara’nın geçmişine bir yolculuk  yapılarak emek verenler bir kez daha anıldı.

Maskla Kara Tiyatro’dan Kimler Geldi Kimler Geçti

Nazif Uslu, Cengiz Çakıcı, Gökhan Bulut ve Gülşah Kıray tarafından 1994 yılında kurulan Mask-Kara Tiyatrosu, Dairo Fo’nun ünlü oyunu “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü” ile başladığı zorlu yolculukta, çocuk oyunları da dahil olmak üzere yaklaşık elli yapımı sahneye taşıdı, yüzlerce tiyatro sevdalısı ve oyuncusunu yetiştirdi, onlarca akademisyene yol açtı, başta Yılmaz Onay, Tamer Levent, Gülşah Özdemir Koryürek, Haşmet Zeybek, Orhan Kurtuldu, Halit Karaata, Renan Bilek, Belit Özükan, Dinçer Sümer, Memet Baydur, Yüksel Aymaz, Mehmet Ulay,  Recep Yener, Özlem Menligil, Hülya Karakaş olmak üzere birbirinden değerli insanlarla çalıştı, İstanbul ve Anadolu’da binlerce tiyatro ve sanat tutkununa temas etti. Mask-Kara Tiyatrosu’nu özel kılan en önemli şeylerden biri de tiyatro anlayışı oldu; yerli yazarlara önem vererek, gündeme dair söyleyecek sözleri olan oyunları sahneye taşımayı düstur haline getirdi. Kuruluşunda sahneye taşıdığı “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü”, mafya-çıkar ilişkilerini anlatan Memet Baydur’un kaleme aldığı “Yeşil Papağan Limited”, Uğur Mumcu’nun “Sakıncalı Piyade” adlı eseri, Dinçer Sümer’in Mübadele yıllarında yaşanan olayları sahneye taşıdığı “Sandalım Kıyıya Bağlı” oyunu, Tuncer Cücenoğlu’nun “Öğretmen” ve “Çıkmaz Sokak” oyunlarını, Yılmaz Güney’in “Salpa”sı, Cem Düzova’nın “Kadın Ölüleri” ve Şenay Tanrıvermiş’in “Ev Yapımı” bu oyunlardan sadece birkaçıdır. Genel Sanat Yönetmenliğini Nurhan Uslu’nın yaptığı Mask-Kara Tiyatrosu, oyunlarını İstanbul’da farklı sahnelerde sergiledi ve Anadolu illerine yoğun turneler gerçekleştirdi. Adana Altın Koza ve Antalya Altın Portakal Film Festivalleri’nde gösteriler yaptı, Uluslararası Akdeniz Tiyatro Festivali’ne ve Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali, kısaca ulusal ve uluslararası birçok Festivale katıldı.

İlklere imza atan tiyatro

“Mask-Kara Tiyatrosu, kuruluşundaki güçlü Dairo Fo ruhunu hiç kaybetmeden, ona eş ve ikiz büyük isimlerle kendi yolunda yürümüş,  bazen maddi kaynak sıkıntılarıyla tökezlemiş, her defasında yeniden dirilmiş, yeniden diriltmiştir,” diyor Nazif Uslu, tiyatrosunu tanımlarken. “Bununla birlikte ülke tiyatrosuna ‘Tiyatro Gazetesi’ gibi çok önemli bir yayını kazandırmış, İstanbul seyircisi için 240 koltuk kapasiteli Su Gösteri Sanatları Sahnesini, Nurhan Uslu ile birlikte yoktan var etmiş, Oyuncular Sendikası’nın kurulmasına öncülük etmiş ve birçok sivil toplum örgütüne destek vermiştir. Dramatik Yayınları’nı hayata geçirmiş, bir ilke imza atarak Anadolu Tiyatro Ödüllerini hayata geçirmiş, bununla birlikte İstanbul çocuklarına ve gençlerine “Küçük Harfler Büyük Düşler” adında Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali’ni armağan etmiş bir tiyatro topluluğudur.”

Tiyatro Gazetesi

Birçok alanda ilkleri yaratmayı başaran Mask-Kara Tiyatrosu, bünyesinde hazırlayıp basımını üstlendiği Tiyatro Gazetesi’nin 10 yıldır okurlarıyla buluşturuyor. “Nerede tiyatro yapılıyorsa, Tiyatro Gazetesi oradadır,” felsefesini benimseyen gazete, bütün Anadolu’da ve ülkenin en ücra köşelerinde tiyatro yapanları görünür kılma gayretini sürdürerek, yerel ve ulusal tiyatro haberlerini yayımlıyor. Türkiye genelinde kırka yakın temsilcilik ve aylık beş bin baskı sayısıyla ülke tiyatrosuna katkı sunan Tiyatro Gazetesi, Anadolu tiyatrosunun sesi, soluğu olmaya devam ediyor.

Anadolu Tiyatro Ödülleri

Tiyatro Gazetesi, on yılı aşan yayın hayatında Anadolu Tiyatro Ödülleriyle, Türkiye’de bir ilke imza atıyor. Bugüne kadar verilen pek çok saygın ödülün İstanbul merkezli olduğunun altını çizen Tiyatro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nurhan Uslu, “Herkesin bildiği gibi, kurumlar daha çok İstanbul merkezli değerlendirmeler yapıyor ve ödüller de yine İstanbul merkezli olarak sahiplerini buluyor,” diyor. “Oysa tiyatro yalnızca İstanbul’da ya da büyükşehirlerde yapılmıyor. Ülkemizin hemen her yerinde tiyatrolar başarılı oyunlar sergiliyor. Tercihler ya da imkânsızlıklar İstanbul’un dışındaki tiyatroların emeklerini taçlandırmaya yetmiyor. Anadolu Tiyatro Ödülleri ülke bazında verilen tek ödül kurumu olma özelliğine sahip ve bu ödülleri İstanbul da düzenlediği ödül töreninde tiyatro sanat emekçilerine veriyor.”

Yine Bir İlk.   Bu Yıl Tüm Ödüllerimiz Kadınlara…

Anadolu Tiyatro Ödülleri kapsamında, yıl boyunca gerçekleşen tüm tiyatro hareketleri seçici kurul tarafından değerlendiriliyor ve seçilen “en etkili”  tiyatro hareketleri ve eserleri ödüllendiriyor. Bu bağlamda 5. Anadolu Tiyatro Ödül Töreni, 26 Kasım’da Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Çeşitli kategorilerde verilen ödüller, bu yıl, ülkenin farklı bölgelerinde tiyatroya emek vermiş kadın tiyatro sanatçılarına takdim edilecek.

“ Küçük Harfler Büyük Düşler” Uluslar arası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali

İstanbul Tarihi Yarımada Güzel Sanatlar ve Kültür Derneği ve Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nin yürütücülüğünde “İstanbul Uluslararası Küçük Harfler Büyük Düşler Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Festivali”, başladığı günden bu yana İstanbul’da Çocuk ve Gençlik Tiyatroları alanında gerçekleştirilen tek festival olma özelliğini sahip. Bugüne kadar Polonya, Hollanda, Almanya, Azerbaycan, İran, Çin, Singapur, Sırbistan başta olmak pek çok ülkenin çocuk ve gençlik tiyatrolarının katılımıyla gerçekleşen festival, sokak gösterileri, atölyeler, dinletiler ve panellerle İstanbul’da minik ve genç seyircilere unutulmaz anlar yaşatarak, farklı kültürlerden tiyatro gruplarının birbirlerinden beslenebilecekleri paylaşım ortamları yarattı.

Dramatik Sahne Sanatları

Dramatik Sahne Sanatları’nın kuruluşu olan Dramatik Yayınları, tiyatro, sinema ve yazın dünyasının değerli yazarlarını ve eserlerini okurlarla buluşturuyor. Birçok yazarın tiyatro oyun metinlerini kitap olarak yayımlayan Dramatik Yayınları, kurulduğu günden bu yana yerli yazarların metinlerini sanat dünyasına kazandırmayı sürdürüyor. Bu eserler arasında  Yrd.Doç.Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler’in “Dejavu & Düşen Maskeler & Hesaplaşma”, Tamer Levent’in “İnsanlığı Nasıl Bir Gelecek Bekliyor?”, Taylan Koryürek’in “Bizim Orman”, Nazif Uslu’nun  “Hakikat Erleri Börklüce Mustafa” , İsyanın Ruhu Şeyh Bedreddin”, “Fırtına”, Cem Düzova’nın “Kadın Ölüleri”, Cihan Çakan’ın “Çember”, Berat Beyoğlu’nun “Siyabend”,Halit Karaata’nın “Kubrick’in Şifreleri”,”Şanslı Köpek”, Hülya Karakaş’ın “Shakespeare’in Kerimeleri”, Serkan Fırtına’nın “Süper Tutsaklık,Virüs Gezegeni”, Yusuf Dündar’ın “Gün Işığına Mektuplar, Göç Dalgası” M. Ümit Görgülü’nün “Cebimizdeki Cinnet,Ölümcül Bilmece”, M. Gökhan Bulut’un “Bir Evlenme Teşebbüsü”,  Şenay Tanrıvermiş’in “Ev Yapımı Eylem”, Prof. Dr. Ünal Akpınar’ın tüm külliyatı ve diğerler yayınlar  yer alıyor.

Ve Mask-Kara Tiyatro 25 Yaşında!

Mask-Kara Tiyatrosu 25. Yılını Şenay Tanrıvermiş’in kaleme aldığı, Hülya Karakaş’ın yönettiği “Ev Yapımı” isimli oyunun galasıyla kutluyor. “Annelik” ve “aile” kavramlarını ve ‘öteki’ anneleri sorgulayan oyun, Cumartesi Anneleri’nin kayıp çocuklarından, kadın cinayetlerinden, emekçi kadının sömürüsünden ve bunlara sessiz kalmaktan gizli bir utanç duyan milyonların temsilcisi olan üç kadına odaklanıyor.

’Ben bugünden yarına, daha güzel bir dünya düşü kurarım. Kurduğum düşü gerçekleştirmek için önüme hedefler koyar ve yola koyulurum. Kurduğumuz Düşleri seyircilerimizle paylaşırız. Mask-Kara Tiyatrosu düş kurmaktan asla vazgeçmeyenlerin tiyatrosudur,” diyor Nazif Uslu ve ekliyor,  “Tiyatro dediğin düşünme yetisini geliştirmek için düşünen, hareket eden ve her daim sonuca ulaşan, demokrasi kavramını ete kemiğe büründüren, özgürlük dediğimiz şeyin tanımını kutsayan, adaleti hayatlarımıza yerleştiren toplum sağlığının koruyucusudur. Mask-Kara Tiyatrosu ise, devinimiyle çevresini besleyen, temas eden herkese yeni değerler katan, kavramları konuştuğu kadar da yaşayan-yaşatan, enerjisi ile yepyeni kapılar açan-açtıran, üretimleri ile tarihe not düşen, kızdıran, üzen, düşündüren yani insanlaştıran bir tiyatrodur. İşte bu yüzden tiyatro dediğin böyle bir ‘şey’dir ve tiyatro dediğin biraz da Mask-Kara’dır. 25. yaşımız kutlu olsun!”

Ebru Üstüntaş, Makbule Meyzinoğlu, Hülya Karakaş, Ayşenur Nuhoğlu ve Mert İşcan’ın rol aldığı oyunun Galası 8 Ekim Pazartesi günü Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde gerçekleşecek.

Saat 20:30

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.