TİYATRO PERA 16 yıldır temsiller verdiği mekanından ayrıldı!

0

SIRASELVİLER CD. NO: 26’ya VEDA!

Tiyatro Pera 16 yıldır temsiller verdiği mekanından ayrıldı!

 

Sevgili Tiyatro Pera izleyicisi,

Sevgili Tiyatro Pera dostları!

 

Şubat ayının sonunda Sıraselviler Cad. No: 26’daki 16 yıllık mekanımızdan ayrılmak zorunda kaldık.

16 yılda 22 oyunun izleyicisiyle buluştuğu mekanımız, Cihat Burak’ın vaktiyle dediği gibi, Beyoğlu’nda esen “fena kokulu bir rüzgar”a, çarpık ve vahşi kapitalizme yenik düştü.

 

2001 yılında Pera Güzel Sanatlar Okulu’nun alt katında, eskiden altılı ganyan bayii olan bir mekandan, Nesrin Kazankaya’nın fikriyle bir tiyatro salonu oluşturulmuştu. 16 yıldır, ikisi çocuk oyunu olmak üzere 22 oyun sahnelenen, hiç ara vermeden haftada üç temsil verilen; kent içi, yurt içi ve yurt dışı turneler yapan ve önemli festivallere konuk olan oyunları üreten, sanat etkinlikleri yapılan, kendi okulundan yetiştirdiği oyuncuları ve konuk oyuncularla binlerce kez, binlerce izleyiciye ulaşılan bu mekan da, Taksim/Beyoğlu’ndaki diğer kültür mekanlarının akıbetinden kurtulamadı.

Oyunlarıyla İstanbul kültür yaşamına katkıda bulunan, modern bir mimariyle değişken bir yapı içeren, bazı oyunlarda izleyicinin oyuncularla iç içe oyun izlediği 100 kişilik bu salon artık yok.

 

16 yıl boyunca klasiklerden çağdaşlara oyunlar sahneledik, yeni düşünceler ve estetik arayışlar peşine düştük; kendi okulumuzdan mezun öğrencilerimizden oyuncular yetiştirip, insana yatırım yaptık. Kendi izleyicimizi oluşturduk. Sahip olduğumuz dünya görüşü, akademik eğitime verdiğimiz önem ve repertuvar politikamız, kimliğimizi belirledi. Bu sözler bir veda değil kuşkusuz, yeni bir mekan bulup, kaldığımız yerden devam edeceğiz. Pes etmek yok! Yalnızca düşünmeden edemiyoruz, kültür-sanatın önemini bilen bir ülkede olsaydık, böyle bir mekan yaratıp kente armağan ettiğimiz için ödüllendirilirdik, görmezden gelinmezdik.

Uzun soluklu bir plan dahilinde Beyoğlu’nu Beyoğlu yapan her şey, İstanbul’un kültür tarihini oluşturan mekanlar tek tek elimizden giderken de bu katliamı durduramadık. Karşı devrim provalarının yapıldığı, barbar bir dönemden geçiyoruz. Beyoğlu, özellikle son on yılda kültür-sanat ve eğlence merkezi mirasından koparılıp bir baklava-lokum merkezine dönüştürüldü. Sinemalar, tiyatrolar, kitapçılar, sohbet edilebilen kafeler, barlar artık yok. Bu yıkıcı kültür-sanat düşmanlığı geçtiğinde, kuşkusuz hızla geriye dönülecektir. Yoğunlaştığımız konu Tiyatro Pera değil yalnızca, ülkemizin aydınlık yarınlara ulaşması için, sanatın öncü rollerden birini üstlendiği, uzun öfke isteyen mücadelemiz. Kendimize güvenmek, şikayet etmeden, eğilip bükülmeden, inandığımız yolun takipçisi olmak zorundayız. Yapmamız gereken tek şey, inancımızı, aklımızı ve gücümüzü diri tutmak. Ve tüm Tiyatro Pera ekibi olarak bunu yapacağız, söz veriyoruz! Bu rüzgara yenilmeye tabii ki HAYIR diyoruz.

Gelecek sezon yeni bir mekanda, yeni oyunlarımızla buluşmak üzere,

şimdilik hoşça kalın!

Tiyatro Pera Ekibi

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.