Kreksa: Türkiye’de İnsanlar Kültür Sanata Para Harcamıyor

0

KREKSA (Kültür Sanat Araştırmaları Kurumu) Kültür Ekonomisti Funda Lena’ nın  raporuna göre:Türkiye’de yaşayan insanlar kültür sanata para harcamıyor.

Kültür Ekonomisti Funda Lena’nın açıklamaları şöyle: “Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in bu ay açıklanan 2015 yılı verilerine göre, Türkiye’deki haneler geçtiğimiz yıl, aylık gelirlerinin ortalama %2,9’unu ‘eğlence ve kültür’ harcamalarına ayırmışlar. (2014’te bu oran %3 idi).
Funda Lena
Funda Lena

Böylelikle eğlence ve kültür, eğitim ve sağlık hizmetlerinden sonra ailelerin gelirinden en az nasibini alan üçüncü alan olmuş oluyor. (Eğitim ve sağlığın – en azından bir kısmının – birçok aile için devlet tarafından ödenen hizmetler olduğunu düşünürsek, eğlence ve kültürün son sırada olduğunu da söyleyebiliriz). Kreksa’nın raporunda Türkiye geneli için ortalama %2,9 olan bu oran, Doğu’da ve Güneydoğu’da %1,9 düzeyine kadar düşerken, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Eskişehir, Muğla gibi şehirlerde de aylık ortalama %3,5 seviyesini aşamamış durumda. Üstelik TÜİK’in sınıflama sistemine göre ‘eğlence ve kültür’ başlığı altında sadece kültür sanat ürün ve hizmetleri değil, şans oyunları, spor harcamaları ve tatil paketleri de yer alıyor! Yani aslında bu %2,9’un gerçekte çok daha azı kültür sanata harcanıyor.”

Kreksa’nın Kültür Sanat Ekonomisti Funda Lena‘dan Tiyatro araştırmasının sonuçlarını sorduk. İstatistik verilerini kısaca bizlere açıkladı.

 Kreksa’nın hazırladığı rapor TÜİK verilerine dayanılarak yapıldı.
kreksa-32010’dan 2013’e kadar sürekli artış gösteren tiyatro salonu sayısı 2014 yılında düşüş göstermiş. 2013 yılında 678 olan salon sayısı 2014 yılında 611’e gerilemiş.
Salon sayısındaki düşüşe rağman toplam koltuk sayısı artmış durumda. Salon sayısı azalırken koltuk sayısının artması küçük salonların kapanıp daha az sayıda fakat daha büyük yeni salonların açılmış olması şeklinde yorumlanabilir.
kreksa-4Dikkat çeken bir diğer nokta, tiyatro salonlarının Türkiye’nin şehirlerine dengesiz şekilde dağılmış olması. Türkiye’deki tiyatro salonlarının neredeyse yarısı 3 büyük şehirde toplanmış durumda. 30 şehirde ise 2 ya da daha az tiyatro salonu var.
Tiyatroya olan toplam izleyici talebi 2010’dan 2011’e %3, 2011’den 2012’ye %4, 2012’den 2013’e %11 artmış, 2013’den 2014’e ise %3 azalmış. Bu azalmanın büyük bölümü yabancı oyunlara olan talebin azalmasından kaynaklanıyor.
kreksa-5
2014 yılında tiyatrolarda sergilenen tüm gösterilerin %80’ini yerli oyunlar oluşturmuş. İzleyici sayısı olarak baktığımızda da yine seyircilerin %80’i yerli oyunları izlemeyi tercih etmiş durumda.
***Üniversitelerin salonları ve gösterileri dahil. İlkokul, ortaokul ve liselerin salonları ve gösterileri hariç.
Ayrıntılı Bilgi İçin.

FUNDA LENA KİMDİR?

funda-lenaKültür ekonomisti

Uzman Araştırmacı

KREKSA’nın kurucusu Funda Lena, 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden yüksek onur derecesiyle ve Alper Orhon Ekonometri ödülü ile mezun oldu. 2007 yılında aynı kurumda yüksek lisans eğitimini birincilikle ve Murat Sertel Ekonomi ödülünü alarak tamamladı. Ardından profesyonel kariyerine 5 yıl boyunca müzik sektöründe devam etti. 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinde, Sanat ve Kültür Yönetimi alanında doktora eğitimine başladı.

Kreksa’nın Kültür Sanat Ekonomisti FundaLena, 2012 yılından bu yana, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından fonlanan YEKON Yaratıcı İstanbul Atölyeleri projesinde koordinatör, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi’nde uzman araştırmacı olarak görev yapmıştır. Uluslararası Kültürel Çeşitlilik Koalisyonları Federasyonu üyesi olan Türkiye Kültürel Çeşitlilik Koalisyonu KEGeP’in kurucu üyesidir ve kurulduğu günden bu yana kurumda koordinatörlük görevini yürütmektedir. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu için uzman raporu hazırlamaktadır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.