44. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ AÇILIŞ KONSERİ

0

AÇILIŞ KONSERİ: BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI & DMITRY MASLEEV

1 Haziran Çarşamba – Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı – 19:00

Festival, dünyanın en önemli yarışmalarından kabul edilen Uluslararası Çaykovski Piyano Yarışması 2015 birincisi Dmitry Masleev’e Sacha Goetzel yönetimindeki festivalin yerleşik orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik ettiği, 1 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konserle başlıyor. Müzik eleştirmenlerinin yaratıcı karakterine ve doğal stiline özellikle dikkat çektiği Dmitry Masleev, Türkiye’deki bu ilk konserinde Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu’nu “parlak bir vitüözite” (The Financial Times) olarak tanımlanan yorumuyla müzikseverlerin karşısında olacak.  Shakespeare’in 400 yıllık kültürel mirasını kutlamak üzere ölümsüz yazarın “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” (On İkinci Gece) dizesi etrafında kurgulanan 44. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde ayrıca, Şostakoviç’in en başarılı film müziği olarak görülen Hamlet Süiti de seslendirilecek.  Konser öncesinde yapılacak ödül töreninde Türk çağdaş müzik bestecisi İlhan Baran’a 44. İstanbul Müzik Festivali’nin Onur Ödülü takdim edilecek.

İDİL BİRET: BİR VİRTÜÖZÜN PİYANO MARATONU

2 Haziran Perşembe – Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall – 20:00

5 Haziran Pazar – Süreyya Operası – 18:00

8 Haziran Çarşamba – Aya İrini Müzesi –  20:00

20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren klasik müziğe yorumculuğuyla damgasını vurmuş piyanistimiz İdil Biret, 75. yaşını 44. İstanbul Müzik Festivali’nde, barok dönemden 20. yüzyıl müziğine uzanan geniş repertuarlı bir maraton ile kutlayacak. Küçük yaşta müzik otoriterlerini kendisine hayran bırakarak Türkiye’de “Harika Çocuklar Kanunu”nun çıkarılmasına vesile olan Biret, yarım yüzyılı aşan müzik kariyerinde oluşturduğu kendine özgü tonu, yorumu ve tekniğiyle dünyanın büyük orkestraları ve şefleriyle beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi. Ayrıca sanat hayatına Fransa, İngiltere, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden aldığı sayısız ödül sığdıran Biret, ülkemizde 1971 yılında çıkan kanunla Devlet Sanatçısı unvanını alan ilk isimlerden biri oldu. Piyano repertuarının en zor eserlerindeki yetkinliğiyle bilinen Biret, 2 Haziran’da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da, 5 Haziran’da Süreyya Operası’nda ve 8 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde konserler verecek. Konsere Doğru etkinlikleri kapsamında 2 Haziran’da Aydın Büke, 5 Haziran’da Can Çakmur ve 8 Haziran’da Filiz Ali konserler öncesinde, İdil Biret ve program hakkında dinleyicilere bilgi verecekler.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.