PAUL BADURA – SKODA İSTANBUL’DA

0

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi 2015 – 2016 Kültür Sezonu’nu Paul Badura – Skoda’nın solist olarak katıldığı ‘Orchestra Sion’un konseri ile açıyor. 1927 yılında doğan Paul Badura-Skoda geniş repertuarı, Viyana ekolüne olan ilgisi ve yorumundaki ustalıkla müzik dünyasında büyük bir üne sahip. Eleştirmenler yorumlarına şiir kattığından söz eder. Bach ve Mozart başta olmak üzere besteciler hakkında araştırmalar yaptı, partisyonlarını düzenledi. Bir öğretmen olarak da büyük üne sahip olan sanatçının büyük geleneğin ruhunu coşkuyla aktardığı belirtilir. Bu konuda şunu söyler: “Müzik çalmadan önce, güzel bir ses hayal etmek gerekir ve güzel bir sesin ne olduğunu öğrenmek için, büyük piyanistleri dinlemek gerekir. Cortot’yu dinleyin: piyanoya hiç vurmazdı. Çok farklı teknikleri olmasına rağmen, büyük piyanistler, Cortot, Kempff, Horowitz, aynı yöntemi kullanır: Melodiyi çalmak için büyük baskı uygularlar, parmaklar klavyeye çok yakındır ancak asla vurmazlar”.

A4830_Paul_Badura_Skoda_gdSanatçıya Orçun Orçunsel’in yönetimindeki NDS Oda Orkestrası eşlik edecek. Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi olan Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında verdi. Konserlerin başarısı ve sanatseverlerin desteği sonucu kurumlaşma kararı verilerek 2010 yılında ‘Orchestra’Sion’ adını aldı. Bugüne kadar Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan, Cihat Aşkın gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçıları ile çalan orkestra  2012 yılında Jean-Jacques Rousseau’nun 300. Doğum Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında, sanatçının hem yazıp hem müziklerini bestelediği ‘Köyün Kâhini’ operasının Türkiye’deki ilk seslendirilişini ünlü Fransız barok topluluğu ‘Les Paladins’ ile birlikte gerçekleştirdi ve konserin kaydı CD kaydı yayınlandı.

Zeynep Yamantürk.  Ali Darmar, Ayşegül Sarıca ve Stephen Kovacevich ile çalışan Orçun Orçunsel Gürer Aykal ile orkestra şefliği çalıştı. 2007’den itibaren DESO, CRR Senfoni Orkestrası, Antalya ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Oda Orkestrası ve Budapeşte Radyo Senfoni Orkestrası’nı yönetti. Halen kurucusu olduğu Orchestra ’Sion ile düzenli konserler veriyor.

19 Eylül Cumartesi Saat 19:30’da başlayacak olan konserde Ludwig van Beethoven’ın ‘2 Numaralı op.36 Re Majör Senfonisi ile ‘Op.73 Mi bemol Majör Piyano Konçertosu (İmparator) seslendirilecek.

www.dirensanat.com

SABİT DOĞAN

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.