YENİ BİR TOPLULUK MAM’ART

0

 
İstanbul’da yeni bir tiyatro topluluğu Mam’Art tiyatro severlerin yakından tanıdığı ve oyunlarına ilgi gösterdiği bir yazarın Neil LaBute’nin bir oyunuyla seyirci karşısına çıkıyor. 

         12 Ekim’de perdelerini açacak olan Mam’Art, oyunlarını mevsim boyunca pazartesi günleri İKSV Salon’da, Cumartesi günleri Bo Sahne’de perde diyecek. Kasım ayından başlayarak da ayda bir Moda Sahne ve Levent Kültür Merkezi’nde sahneleyecek.
Mam’Art’ın ilk oyunu Neil La Bute’un ‘Some – Girls (Özel Kadınlar Listesi). Pınar Töre’nin dilimize aktardığı oyunu Tuğrul Tülek sahneye koyuyor. Oyuncular: Beste Bereket , Başak Daşman, Hülya Gülşen, Feri Baycu Güler, Deniz Karaoğlu. Oyun tek perde, 80 dakika.
         ‘Some Girls (Özel Kadınlar Listesi)’ günümüzün hastalığı ‘Şöhret’ hakkında bir oyun. Özel hayatın çizgilerinin gittikçe inceldiği, herkesin şöhret olmak için hem kendinin hem başkalarının mahremiyetini hiçe saydığı bu hastalıklı durumu kırık aşk hikâyeleri perspektifinden anlatan oyun; hem bizlerin hayatla ilgili tercihlerimizi bir kez daha gözden geçirmemizi sağlarken, bir yandan da insan denen varlığın bu modern çağda bile ne kadar vahşileşebileceğinin altını çiziyor. Yazdığı kitapla ünlenmiş olan bir adam evlenmek üzereyken geçmişini temize çekmek ister. Azda olsa sorumluluk hissettiği, bir dönem hayatına girmiş, onun için özel kadınlarla buluşup, geçmişte yaşanmış yanlış anlaşılmalara bir son verebilmektir. Bu yolculukta onu, dört farklı otel odasında, birbirinden tamamen farklı dört kadın beklemektedir. Aradan geçen yıllar herkesi değiştirmiş, hayatlarına yeni bir yön vermiş olmasına rağmen konuşulmamış pek çok şey, cevaplanmamış pek çok soru olduğu gibi kalmıştır. Oysa susmak, söylenmemiş yalanlardan daha kötüdür.
 

  
        Oyun yazarı, yönetmen, senarist, yapımcı Neil LaBute 19 Mart 1963’te Detroit, Michigan’da doğdu. 1981 yılında katıldığı Mormon Kilisesi’nden 2005 yılında ayrıldı. Bu dinsel ilişkisi yapıtlarını çok etkiledi. İlk oyununu 1992’de sahneledi, ilk filmini de 1997’de çekti. Oyunlarında insan doğasındaki kötücüllüğün, zaafların ve acımasızlığı göstermeye çalışır. Kadın ve erkekler bir birlerini kandırmaktan ve zarar vermekten sanki zevk alırlar. Karakterlerinin bu planlı programlı kötülükleri için “Yüce iyilik ancak korkunç kötülüğün gösterilmesi ile ortaya çıkar” der. LaBute’un oyunları ülkemizde de sahnelendi: ‘Güzellik kavramı’ üzerine ‘üçleme’si ‘Şeylerin Şekli’ (Aksanat Yeni Kuşak Tiyatro), ‘Zorla Güzellik’ (Kent Oyuncuları), ‘Şişman Domuz’ (Bakırköy Belediye Tiyatroları) ile ‘Kayıp’ (Craft Tiyatro) seyirciden büyük ilgi gördü.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.