Acapella’nin Yeni Adı: Vokalemun

0

Ülkemizin ender acapella gruplarından Vokalemun, şu sıralar Müslüm Gürses’in “Hangimiz Sevmedik” şarkısına yaptıkları yorum ve çektikleri video ile gündemde. Vokalemun üyeleriyle bir araya gelerek acapella müziğin durumunu, zorluklarını ve geleceğe dair hedeflerini konuştuk.

sefa-yıldız
Umut Sefa Yıldız

Merhaba, grup üyelerini ve görevlerini öğrenebilir miyiz?

Eren Gürkök: Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okuyorum.Bariton ses rengine sahibim. Ahmet Eskivar: Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Ana Sanat Dalı’nda eğitimimi devam ettiriyorum.Grupta bariton olarak yer alıyorum. Aynı zamanda elektro gitar sesinin taklidini yapıyorum.

Güneş Bozkır: Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Ana Sanat Dalı’nda eğitimimi sürdürüyorum. Grupta tenorum ve mızıka sesinin taklidini yapıyorum.

Ahmet Camcı: Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera-Koro Ana Sanat Dalı mezunuyum.

Gruptaki diğer tenor da benim. Klasik kemençe sesinin taklidini yapıyorum.

Can Karataş: Kendi isteğimle Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera-Koro Ana Sanat Dalı’nda eğitim almayı bıraktım. Ses rengim bariton. Grupta bateri taklidi şeklinde beatbox yapıyorum.

Dorukan Çakır: Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Ana Sanat Dalı’nda eğitimimi devam ettiriyorum. Grupta bas ses rengimle yer alıyorum. Bass gitar sesinin taklidi yanında bir çok pes frekans seslerini de vererek gruba altyapısal destek oluyorum.

Nerede ve nasıl tanıştınız?

Seneler önce yer aldığımız çok sesli korolardan tanışıyoruz diyebiliriz. :)(TRT Ankara Radyosu Çok Sesli Gençlik Korosu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Gençlik Korosu)

Neden A-capella?

Çünkü ortak bir amacımız var! İnsan sesinin kutsallığı ve seneler önce keşfettiğimiz ses taklit yeteneklerimizi birleştirmemiz sonucunda, herhangi bir kısıtlaması olmayan bu serüvende yer almak bizi çok heyecanlandırıyor. Ülkemizde de bu özel tarzın bilinip sevilmesi için durmadan çalışıyor ve aktif olarak konserler veriyoruz.

Ne gibi türlerin a-capellalarını yapıyorsunuz? Neden bu türleri tercih ediyorsunuz?

Pop, Jazz, Blues, Funk, Rock, Reggae, Arabesk…  Kısacası tüm müzik türlerini yapmaya çalışıyoruz. Herhangi bir türü tercih edeceksek, bu tamamen aldığımız ortak karara bağlı oluyor.

Şarkıların kompozisyonunu doğru yapabilmek için nelere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle karar verilen şarkıyı defalarca dinliyoruz. “Hangi enstrümanlar var? Hangi sesler ön planda? Şarkıdaki can alıcı noktalar nerede, nasıl, hangi zamanda kullanılmış? Altı kişiye göre ses ve görevleri en uygun nasıl dağıtırız? En önemlisi biz Vokalemun olarak bunu nasıl yorumlarız? ” gibi birçok özel çalışma gerektiren maddelerle ilerleyip sonuca ulaşıyoruz. Düzenlemelerimizi bilenler hak verecektir, sürpriz yapmayı çok seviyoruz.

 

A-capella bir grup olmanın zorlukları neler?

vokalemunHerkes bu tarzı bilmiyor ve bu yüzden a-capella müzik tarzını tanıtıp, sevdirme görevini amaç edindik! Bir mekânda konser vereceksek, tonmayster daha önce a-capella müzik tonlamamış olması büyük sıkıntı yaratıyor. Kendi tonmayster olduğunda artık bu sıkıntı olmaktan çıkacak tabii. Repertuvarımıza yeni şarkı/şarkılar eklemek, enstrümanlı gruplara göre daha uzun süreç gerektiriyor. Sadece insan sesi ile müzik yaptığımız için enstrümanlı gruplara göre daha az süre konser vermiş oluyoruz. Çünkü performans süresi boyunca bir an dahi boşluk olmadan karşıya aktardığımız sesler belirli bir süreden sonra yoruluyor.

Örnek aldığınız sanatçılar veya a-capella grupları var mı?

Tabii ki… İlk sırada sevgili Hayko Cepkin var! A-capella grubu olarak ise ilk sırada Home Free yer alıyor!

Cover’ların yanı sıra kendi şarkılarınızı bestelemeyi düşünüyor musunuz?

Grup olarak ilk bestemizi yaptık. Maxi-Single albümümüzde yer alacak. Devamı gelecek mi hep birlikte göreceğiz.

Vokalemun İsminizi nereden esinlendiniz?

Özellikle logomuza uzaktan veya gözlerinizi kısarak bakarsanız, genel hatlarıyla bukalemun görüyor gibi olacaksınız. Hepimiz farklı karakterlere ve tarzlara sahip olsak da, grup olmanın sorumluluğunu bilerek, her rengi bir müzik tarzı olarak düşündüğümüz bu yolda, ortamına göre müzik yapabildiğimiz için ismimiz Vokalemun!

Şimdiye dek en sevdiğiniz konseriniz hangisiydi? Neden?

Zeytinli Rock Festivali’nde yer aldığımız konser! Çünkü sahneye çıktığımız o an bizi bekleyen binlerce seyirci görülmeye değerdi.Aralarında ilk kez a-capella müzik dinleyenler, bu seslerin nereden çıktığını anlamak adına sahneye dikkatli bir şekilde bakıyorlardı. Sonrasında kimileri dikkatlice izlemeyi/dinlemeyi tercih etse de, coşkulu bir kitle bizimle eğlenmeye, şarkılara eşlik etmeye devam etti.

vokalemun-2Bir şarkı için ortalama ne kadar pratik yapıyorsunuz?

Repertuvarımıza bir şarkı eklemek için en az iki ayrı gün prova yapmamız gerekiyor.Repertuvarımızda yer alan şarkıları ise önce bölüm bölüm, sonrasında tamamını bir defa söyleyip, toplamda iki tekrarda geçmiş oluyoruz.

Önümüzdeki dönemde hangi etkinliklerde yer alacaksınız?

Etkinliklerimiz netleştikçe sosyal medya hesaplarımızdan duyuruyoruz. Bizleri Facebook, Twitter, Instagram, Youtube hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Umut Sefa Yıldız

www.dirensanat.com

acapella nedir? Vokalemun kim? Vokalemun müzikleri, Vokalemun klibi, vokalmun videosu,vokalemun şarkıları

PAYLAŞIM
Önceki İçerik“Kabuktaki Hayalet” ( Ghost In Thé Shell )
Sonraki İçerikRengin Uz/ Barok bir mücevher kutusu; Teatru Manoel
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Yeditepe Üniversitesinde Karşılaştırmalı Edebiyat yüksek lisansı yaptı. Müziğe yönelik çalışmaları üniversite yıllarında başladı. Boğaziçi Üniversitesinde Gönül Paçacı’dan Türk Müziği dersleri, Modern Müzik Akademisinde gitarist ve udi Güç Başar Gülle’den armoni dersleri aldı. Yıldız Teknik Üniversitesinde doktora çalışmalarına devam etmektedir.Bu dönemde birlikte çalıştığı birçok grupta hem gitarist hem solist olarak görev aldı, daha sonra besteciliğe ağırlık verdi. Özgün müzikleri çeşitli projelerde yer aldı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.