Tatavla Sahne’de Yeni Sezon “Havadan Sudan Şeyler Sezonu”

2019/2020 Tiyatro sezonunu Eylül ayında Tatavla Tiyatro’nun yeni oyunu “İnsan Çağı” ile açan Tatavla Sahne’de Ekim ayı da dopdolu…

Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl perdelerini daha erken açan Tatavla Sahne’de Ekim ayı dopdolu olacak. 13 farklı ekip, 17 farklı oyun ve 20 etkinlikle tiyatro severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Etkinlik biletlerini Tiyatro Gişesinden, 0 212 233 52 30 numaralı telefonu arayıp rezervasyon yaptırarak alabilirsiniz. Ayrıca elektronik bilet kanalları olab Biletx, Biletinial, Tiyatrolar.com dan da online olarak bilet temin edebilirsiniz. Biletler tükenmeden hemen yerinizi alın!!!

 “DALLAR YEŞİL OLMALI (OKUMA TİYATROSU) / TATAVLA TİYATRO”

Vedat Türkali’nin 100. yaşında Dallar Yeşil Olmalı oyunu okuma tiyatrosu olarak Tatavla Sahne’de sizlerle.

1960’ların ilk yarısında bir gazete haberi. İstanbul’da İnönü Stadyumu civarındaki ağaçlar arasında gece devriyesi yapan polis ekiplerince yakalanan gencecik bir çift. Boyunlarında birer bıçak asılı. Ankara’dan, ailelerinden kaçıp gelmişler. Birbirlerine aşıklar. Asla ayrılmayacaklar, öyle diyorlar. Ve biri diğerini aldatacak olursa, öteki boynundaki bıçağı aldatanın kalbine saplayacak. Bunun üzerine yemin ettiklerini anlatıyorlar polise. Haber bu. Vedat Türkali’nin Dallar Yeşil Olmalı adlı tiyatro oyununun esin kaynağı da bu.

Yazan: Vedat Türkali
Yöneten: Deniz Türkali
YrdYönetmen: Barış Gönenen
Okuyanlar: Dilek Aba, Yiğit Özşener, Ceren Sarp, Adnan Devran

 

Etkinlik Tarihleri: 01 Ekim Salı Saat: 20.30

 

 

 

“İNSAN ÇAĞI ( Antroposen Ya Da Kapitalosen ) / TATAVLA TİYATRO”

 

Çocuklarla erişkinlerin birlikte izleyebilecekleri bir oyun: “İnsan Çağı” Tatavla Sahnesi’nde sizlerle.

Tatavla Tiyatro “İnsan Çağı” oyunuyla, yaşadığımız zamanın en önemli sorununu sahneye taşıyor: “Ekolojik Yıkım”.
İnsan eliyle tüketilen ve büyük bir yok oluşa doğru hızla giden Dünyaya karşı, Tatavla Tiyatro’da ‘Acil Durum’ ilan etti. Tiyatronun bütün olanaklarını, küresel iklim krizi ekseninde, 15 kişilik oyuncu kadrosuyla, şarkıları ve danslarıyla sezon boyu seyirciyle buluşturacak tiyatro, bu yıl 50. yaşını kutlayan ve toplumsal olaylarla çocuk tiyatrosu arasındaki ilişkiyi en iyi kuran tiyatrolar arasında kabul edilen Grips Tiyatrosu’nun “Gök, Toprak, Hava, Deniz” oyun metnini, “İnsan Çağı: Antroposen Ya Da Kapitalosen” adıyla, Eraslan Sağlam uyarlaması, dramaturjisi ve rejisiyle sahneye taşıyor.
Oyunun bilimsel danışmanlığını Açık Radyo genel yayın yönetmeni Prof. Dr. Ömer Madra Ve Açık Radyo programcısı, gazeteci, yazar Murat Can Tonbil üstleniyor.
Oyunun en temel özelliği ise seyircisinde yaş grubu aramıyor olması. 16 yaşındaki iklim aktivisti ve önderi Greta Thunberg’de sıkça selam çakan oyun, bu oyunu yan yana izleyecek çocuk, genç ve erişkin seyircilerini bekliyor.
Ayrıca her oyunda, alanında uzman bir ekolojist, oyunu seyircilerle birlikte izliyor ve oyundan sonra yapılacak forumun da konuğu oluyor.

İnsan Çağı
( Antroposen Ya Da Kapitalosen )

Yazan: Volker Ludwig
Çeviren: Duygu Atay
Uyarlayan Ve Yöneten: Eraslan Sağlam
Müzik: Murat Bavli
Koreografi: Özge Midilli
Dekor: Sırrı Topraktepe
Işık: Kemal Yiğitcan
Maske Tasarım Uygulama: Ürüncan Keskin
Bilimsel Danışmanlar: Prof. Dr. Ömer Madra / Murat Can Tonbil

Oyuncular:
Arzu Suriçi Kireççi, Meyra Ahsen Temel/Asya Özveren, Barış Özkoçak, Nasmina Tüten, Atahan Keskin, Tuba Zehra Sağlam, Yiğit Emrah Gümrah, Eraslan Sağlam, Ege Kılavuz, Batuhan Yunus Taşkın, Mira Öztüfekçi, Memo Sağlam, Pınar Yalım, Ömer Gürses, Cüneyt Bora, Yiğit Akyürek

 

Etkinlik Tarihleri: 12 Ekim Cumartesi Saat: 18:00

    20 ve 27 Ekim Pazar Saat: 15:00

                             

 

 

 

 

“YEKPARE / TİYATRO FELSEFE”

 

Aziz Nesin’in klasikleşmiş oyunları arasında yer alan Çiçu, kendini yalnızlığa mahkum etmiş, toplumdan ve insanlardan tecrit etmiş bir adamın dramını, trajikomik bir üslupla sahneye taşır. Çiçu adını verdiği oyuncak bebeği, kedisi, köpeği ve diğer ev hayvanları ile kendisine bir dünya yaratan, adeta evcilik oynayan Adam, aslında korkularının esiridir, tıpkı; modern toplumun yalnızlaştırdığı birçok benzeri gibi… Sahnede, bu adamın toplumsal dayatmaların da etkisiyle, kendi kendine yarattığı esaretten kurtulma çabasına tanık oluruz.

Yöneten: Elif Tuğrul
Oynayan: İbrahim Yusuf Yavuz
Oyuna İç Etki: Levent Üzümcü
Oyuna Dış Etki: Veda Yurtsever

Etkinlik Tarihleri: 05 Ekim Cumartesi Saat: 20.30

 “ESTRALANYA / TİYATRO YILDIZ”

            ‘’Estralanya’’ bulundukları yere ait olmadığını hissedenlerin, kaçmaya cesaret edenlerin, gülünç ve acıklı hikâyesidir. Ril ve Hiko karanlık bir sokakta onları kovalayanlardan saklanırken, hayallerindeki Estralanya’ya ulaşmak için plan yapmaktadırlar. Ancak beklemedikleri bir sürpriz ile karşılaşırlar. Saklandıkları sokağın kadim sakinleri olan Sisat ve Sisila ile tanışırlar.

Yazan: Koray Horasan
Metin Düzenleme: Mahir Ulaş Timur
Yöneten: Mahir Ulaş Timur
Işık Tasarımı-Uygulama: Hakan Özkan
Müzik: Hakan Özkan
Oynayanlar: Aydın Büyükhelvacı, Erdal Devrim Aydın, Ladin Avşar, Özgür Sarıhan

Etkinlik Tarihleri: 10 Ekim Perşembe Saat: 20.30

 “KEK ROKA / TİYATRO MUNDUS”

 

Erkek dostluğu mu, yoksa kadın bağlılığı mı?”
“Sıradan bir marka mı, yoksa Kek Roka mı?”
“Aldattı mı, aldatmadı mı?”
“Eşinizin sevgiliniz olması mı daha iyidir, yoksa sevgilinizin eşiniz olması mı?”

Cecile ve Pal’ın ev(liliğ)inde cevaplanmayı bekleyen çok soru var. 1917’de yazılmış ve Macaristan’ın en nükteli güldürülerinden biri olarak görülen Kek Roka (Mavi Tilki), 21. yüzyılda dahi beyinlerdeki tilkileri sorgulatıyor. İkilinin en yakın dostu Sandor’un, Budapeşte’ye dönüşüyle alevlenen bilmeceler Commedia dell’Arte ezgileriyle birleşiyor ve seyirciyi taraf tutmaya zorlayan keyifli bir serüvene davet ediyor.

İkilinin en yakın dostu Sandor’un, Budapeşte’ye dönüşüyle alevlenen bilmeceler Commedia dell’Arte ezgileriyle birleşiyor ve seyirciyi taraf tutmaya zorlayan keyifli bir serüvene davet ediyor.

Yazan:  Fereng Herczeg
Çeviren: Sadrettin Karatay
Yöneten: Sercan Şekerci
Koreograf: Erkan Kılıç
Oyuncular: (Sahneye Çıkış Sırasına Göre) Ezgi Kapıkaya (Lencsı) Orkun Genç (Pal) Emre Esti (Sandor) Tuğçe Ergen (Cecıle)  Beyza Seyhan (Baron Trıll)

Etkinlik Tarihleri: 13 Ekim Pazar Saat: 19:00

 “KİM O? / ŞEHİRDIŞI TİYATROSU”

Şehirdışı Tiyatrosu “Kim O..?” ile Ekim ayından itibaren Tatavla Sahne’de…

– Kim O..?
–  …

– Kim o..?

– Sanki bu, benim…

– Kim o?

– Ben değilim..!

(…)

Yazan / Yöneten / Oynayan: Yaşar Nezih Eyüboğlu

Etkinlik Tarihleri: 16 Ekim Çarşamba Saat: 20:30

 

“ KOMEDYA 2020 / TİYATRO BOYALI KUŞ “

 

Yirminci yılını kutlamaya hazırlanan bir tiyatro topluluğu komedinin gizemini ortaya çıkarmak için yola çıkar. Bu esrarengiz yol onları Aristofanes’in Eşek Arıları/Yargıçlar oyununa götürür; topluluk oyunu sahnelemekte kararlıdır! Gülmenin ardındaki kapıyı aralayan ekip, seyirciyi de Antik Yunan’ın bu çarpıcı oyununun provasına davet ediyor. Kurmaca ile gerçek arasındaki bu eğlenceli gerilim antik komedya ile günümüz dünyasını bakalım nasıl buluşturacak?

 

 

Metin ve Reji: Jale Karabekir

Dramaturji: Gonca Katman

Asistanlar: Esra Yavuz, Merve Tokgöz, Yasemin Çolak

Afiş Tasarım: Hilal Bozkurt

Fotoğraf: Gizem Kozanoğlu

Oyuncular: Aslıhan Kılıç, Casandra Evren Loveless, Gül Ersürmeli Yılmaz, Gül Şener, Melis Çalgı, Özlem Yıldırım/Yasemin Çolak, Pelin Oruç, Seda Elhan, Tuğçe Yükselel

Etkinlik Tarihleri: 18 Ekim Cuma Saat: 20:30

    24 Ekim Perşembe Saat: 20:30

 

 “DÖRT MEVSİM / TİYATRO MUNDUS”

 

Mutlak aşka kavuşmayı arzulayan ve bunu yalnız birbirlerinde bulabileceklerini düşünen Beatrice ve Adam, eşlerini ve çocuklarını geride bırakarak yeniden denemeye karar verirler. Adam’ın amcasına ait olduğunu söylediği dağ evi, onların girdabına ev sahipliği yapacaktır.  Belki buraya daha önce geldiler, belki de hiç… Veyahutta hep buradalardı zaten. Hiç de yabancı gelmeyen bir mevsim dörtgeni sunuyor Adam ile Beatrice’in hikayesi; sanki biz gibi…

Yazan: Arnold Wesker
Çeviren: Berin Cumalı
Yöneten: 
Sercan Şekerci
Oyuncular: 
Anıl ÇalımMerve Ayteş
Reji Asistanı: 
Ece Ertürk
Teknik Asistan: Serkan Koçak

Etkinlik Tarihleri: 19 Ekim Cumartesi Saat: 20:30

 “ YAZGI PARADOKSU / DENEY ATÖLYESİ “

Yazgı Paradoksu; MaeterlinckMayakovsky, Jon Fosse, Strindberg, Delbo, Yeats, Camus Sartre ve Pirandello gibi birçok önemli yazarın metinlerini yenilikçi bir bakış açısı ile sahneye taşıyan topluluğun son çalışmasıdır. Deney Atölyesi, Sofokles’in ünlü tragedyası “Antigone” ve 20yy. da yeni nesnelci akımın öncüsü sayılan Anna Saghers’in, “Santa Barbaralı Balıkçıların İsyanı” adlı metnini, eklektik metinsel kurmaca ile sahneye taşıyor. Deney Atölyesi bu çalışmada da yeniden sanat yapıtı biçemi arayışıyla, seyirciye farklı bir tiyatral deneyim sunmaya devam etmektedir.

Serkan Karabayır’ın eklektik sahneleme rejisi ile ortaya koyduğu oyunda; Antigone ve Hull karakterleri adeta zaman çizgisini aşarak, birbirlerinin farkında olmadan aynı inanç ve tutkuyla yaşamlarını sonsuz bir noktaya taşıyorlar. Farklı zamanlarda yaşamış Aristokrat bir kadın Antigone ve sıradan bir erkek Hull bizlere, günümüzde onları seyrederken evrensel şey’lerin aynı kaldığının ve bildiğimiz insan yok olana kadar da değişmeyeceğinin örneklerini sunuyorlar. Peki gerçekte öyle mi?

Deney Atölyesi, oyunda sizi zamansız bir geceye davet ediyor. Hikayeler arası çalışmaya özen gösteren ekip, bu çalışmada da seyirciyi farklı metinlerle birden fazla zamana götürmeye devam ediyor.

 

Yazarlar: Sofokles, Anna Saghers

Çevirmen: Sabahattin Ali

Yönetmen: Serkan KARABAYIR

Yönetmen Yardımcısı: Sanem Soğukpınar

Oyuncular: Hasret Bolat, Aytunç Özulus, Mehveş Genç, Burçin Uluçay, Nuri Serdar Murat, Gizem Güneş Vergili, Sanem Soğukpınar ve Yusuf Gündüz

Dramaturg: Sanem SOĞUKPINAR

Kostüm ve Sahne Tasarım: Ümmühan Akbulut Eskin, Filiz KURT

Işık Tasarım: Mehmet ERGÜN Görsel Tasarım: Rahime Orak

Ses Mühendisi: Onur SOĞUKPINAR

 

Etkinlik Tarihleri: 22  Ekim Çarşamba Saat: 20:30

“MAVİ GECE / MİTÜS

Ege bir gece, sabaha karşı rüzgarın esişiyle uyanır. Ama aslında uyanamaz. Uyandığı bu boşluk, çocukluğundan kalan güzel anılarını da gömdüğü bir yaşam alanıdır aslında. Son kaybını da vermeden önce gecenin mavisi eşliğinde eski dostlarını çağırır, yarım kalmış bir yası tekrar ve tekrar anımsamak için.

Metin & Proje Tasarım: Aycan Aluçlu & Egemen Cıgal
Oynayan: Egemen Cıgal
Yöneten: Aycan Aluçlu
Yönetmen Yardımcısı: Berke Akköse
Afiş Tasarım: İlay Haz Pamukçu

Oyun süresi: 95 dk

* Jose Mario de Vasconcelos’un ‘Şeker Portakalı’ adlı eserinden hareketle yazılmıştır.

Etkinlik Tarihleri: 9 ve 23  Ekim Çarşamba Saat: 20:30

“EYLÜL / SFRPZTF”

‘Hepiniz bu hikayeyi biliyorsunuz ama görmezden geliyorsunuz.’”Eylül, 28 yaşında trans bir kadındır.  Tek odalı evinde maniler söyleyerek başından geçenleri anlatmaya başlar.  Nasıl orospu olduğunu? Çarka çıktığı zamanları… Askerlik muayenesini…  Aşık olduğu adamı.. Ailesini… Arada bir sorar: Kaç Olduk?

Bunca şeyi kime neden anlatır, bilinmez. Başından geçen gullüm tadındaki olaylar git gide bir sarmala dönüşür ve gerçekler ortaya çıkar.

Hala Eylül müdür? Yoksa başka biri mi olmuştur artık, bilinmez.”

Bu hikayenin sonunda Eylül şöyle der; ‘Şu koca dünyaya bir tek senin evladını sığdıramadılar anne!’

Yazan-Yöneten-Oynayan: Uğur Kanbay

Yardımcı Yönetmenler: Ali Bal-Yunus Eski

Sahne Tasarımı: Tan Ergin

Müzik: Bahadır Gülşen

Hareket Düzeni: Deniz Akarslan

Işık Tasarımı: Yasin Gültepe

Kostüm:– Duygu Kutluca

Etkinlik Tarihleri: 25 Ekim Cuma Saat: 20:30

“ SERAP / ÜNSÜZLER TİYATROSU “

Hiçbir şeyini kaybetmediği zamanlarda kalmayı her şeyden çok isteyen Umut’un 4 yaşındaki ufaklık benliği 30 yaşındaki bedenine sıkışıp kalmıştır. Yaşadığı hayatın insan kalabalığı içinde kendine kurduğu yalnızlar ülkesi Umut’un mutlu olabildiği tek yer ve yaşamayı bildiği tek hayattır. Ve tüm bunları elinden alacağını bilmeden hayatına pervasızca dâhil olan Serap’ı kahve içmeye davet etmesi şuana kadar verdiği ve vereceği kararların en kötüsüdür.

Yazan: Uğur Kılıç

Yöneten: Uğur Kılıç

Kostüm:  Ece Nur Erol

Süre: Tek perde/65 Dakika

Oyuncular: Ece Nur Erol

                   Uğur Kılıç

Etkinlik Tarihleri: 26 Ekim Cumartesi Saat: 20:30

 “GÖLGE HAYATLAR BARI / İSTANBUL DÜŞÜNCE TİYATROSU”

 

Demir, Nusret ve Ali yaşadıkları dönemde yazdıkları, düşündükleri ve konuştukları için ağır bedeller ödemişlerdir. Ölümlerinden sonra Gölge Hayatlar Barı’nda bir araya gelerek başlarından geçen elim hadiseleri konuşurlar, yaşadıkları dönemdeki siyasal ve toplumsal yapıyı eleştirirlerken, kendi yaşadıkları hayatın hesaplaşmasını da yaparlar.

Ali, Nusret, Demir… Mücadele içinde geçen hayatları sonunda, öbür dünyada bir araya gelen üç arkadaş… Akıllarında tek bir soru: “Değer miydi? Değdi mi?”

Değip değmediğini öğrenmek istemez misiniz?

Yöneten: Venda Altuntaş

Yazan: Uyar Altuntaş

Oyuncular;

Ali (Lider Hepgenç)

Nusret (Hilmi Nevruzpul)

Demir (Cemal Atik)

Garson (Burcu Sezer)

Müzisyenler: Doruk Coşkun, Meltem Muzmuz, Cenk Ünlü, Tuna Yaba

Etkinlik Tarihleri: 28 Ekim Pazartesi Saat: 20:30

“ UZUN ZAMAN ÖNCE MAYIS’TA / TİYATRO MUNDUS “

 

“Cevabı saklı bir matematik; 81 yapboz parçası… Bir aşkın, bir ayrılığın ya da bir ömrün anıları olabilir bu. Roland Schimmelpfennig’in yazdığı Sibel Arslan Yeşilay’ın çevirdiği bu ilginç oyununda ilişkinin geçmişine dair izler ararken, yalın bireyin farklı karakterlerdeki yansımalarını izleten kesik bir kurgu bütünü sunuluyor. Sıkışıp kalmak, çok sevmek, tükenmek… Nerede başladı aslolan? Birbirine benzeyen fakat aynısı olmayan yapboz parçaları, saklı olan cevabı bulmak için seyircisinin yardımını bekliyor.”

Orijinal Adı: Vor langer Zeit im Mai / Long Time Ago in May
Yazan: Roland Schımmelpfennıg
Çeviren: Sibel Arslan Yeşilay
Yöneten: Erkan Kılıç
Yardımcı Yönetmen: Sercan Şekerci
Koreograf: Erkan Kılıç
Kostüm Tasarım: Gamze Taş
Müzik Tasarım: Hasan Börüban
Müzik ve Işık Uygulama: Harun Acar
Afiş Tasarım: Ezgi Taşkın
Video Tasarım: Sercan Şekerci
Oyuncular: Anıl Çalım, Beyza Seyhan, Merve Ayteş, Selin Eresin, Sena Sonat, Sercan Şekerci

 

Etkinlik Tarihleri: 29 Ekim Salı Saat: 20:30

“ARINMA / DRAMA KUMPANYA”

 

Bir beyaz yakalı, çalıştığı üst düzey şirkette müdür yardımcılığı teklifi beklerken, sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek işten atılır ve başka hiçbir şirkette işe alınmaz. Çevrenin baskısı, ekonomik kriz ve en yakın arkadaşının ölümüyle birlikte psikolojik rahatsızlıklar yaşamaya başlar. Herkesten kaçar; yaşamını gözden geçirmek ve kafasının içindeki kirlerden arınmak için kendini evinin bir odasına hapseder. Komik olaylarla ve acılarla dolu yaşamını bir ses kayıt cihazına anlatmaya başlar.

Ben hepinizin dikenli anısı olacağım ve her aklınıza gelişimde canınıza batacağım.

Yazan-Yöneten-Oynayan: Kemal Oruç

Yardımcı Yönetmenler: Ozan Temizel

Dekor ve Işık Tasarımı: Erkin Aykın

Hareket Düzeni: Cihan Özdeniz

Kostüm: Duygu Gölyan

 

Etkinlik Tarihleri: 30 Ekim Çarşamba Saat: 20:30

 

 

 

“ İLK KURŞUN-HASAN TAHSİN / TİYATRO NİL “

 

1888’de Selanik’te başlayıp, 15 Mayıs 1919’da İzmir’de, teslimiyet dayatmasına inat Emperyalizme karşı ilk kurşunu sıkarak, son bulan vatansever bir ömrün hikâyesi…

Kurtuluş mücadelemizin 100. yılını kutladığımız şu günlerde, kutsal mücadelemizin gizli kahramanlarından Osman Nevres’in, bizim bildiğimiz adıyla ‘‘Gazeteci Hasan Tahsin’’ in hayatını anlatan ‘‘İlk Kurşun – Hasan Tahsin’’ adlı oyunumuz kurtuluş tarihimizin kuytuda kalan yönlerine bakmamızı sağlayan, 2 perdelik belgesel nitelikli bir ahde vefa oyunu… Dünü, bu günü ve kendimizi sorgulatmayı amaçlayan oyun, yüz yıllık demokrasi mücadelemizde yolun neresinde olduğumuzu gösterir bir ders niteliğinde…

Yaşar Aksoy’un “Yürekler Selanik” adlı kitabı merkez alınarak yazılan oyunda ayrıca çok sayıda kaynakçadan, “Hasan Tahsin” in kendi yazıları ve mektuplarından ve önemli tarihçilerden yararlanılmıştır. Bizlerin bildiği adıyla “Hasan Tahsin” in ne denli hümanist, sosyalist, milliyetçi, vatanperver bir devrimci olduğu anlatılan oyunda ayrıca İzmir’in işgal edildiği güne dair bu güne dek hiç bilmediklerimizi de sahne üzerinden gözler önüne seriyor.

Yazan-Yöneten: Özgürefe Özyeşilpınar
Müzik Direktörü: Murat Engin

Işık Tasarım: Kemal Yiğitcan

Dekor Taasarım: Cenan Bal

Kostün Tasarım: Nilüfer Adman

Efekt Tasarım: Emre Altaç

Oynayan: Özgürefe Özyeşilpınar

            Etkinlik Tarihleri: 31 Ekim Perşembe Saat: 20:30

 

—————————————————–
Tatavla Tiyatro
Firuzağa Mah. Taktaki Yokuşu No:2B Cihangir

Beyoğlu, İstanbul
Tel:   (212) 233 52 30
GSM: (530) 113 52 30