57. Antalya Film Festivali Ödülleri Verildi

0

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali düzenlenen Kapanış ve Ödül Töreni’nin ardından sona erdi. Altın Portakal’ın En İyi Filmi; Azra Deniz Okyay’ın yönettiği “Hayaletler” oldu!

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen 57.Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yıldızların Altında açık hava sinemasında düzenlenen törenle sona erdi. 3 Ekim’den bu yana Antalyalılara sinema dolu günler yaşatan festivalin kapanış töreninde ödüller sahiplerini buldu.

 

Şevval Sam ve Yekta Kopan sunduğu Habertürk ekranlarından canlı yayınlanan geceye; Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Hacıarifoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Festivalin İdari Direktörü Cansel Tuncer, Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimler’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, Milletvekilleri Aydın ÖzerCavit ArıÇetin Osman Budak ile Rafet Zeybek’ ve İlçe Belediye Başkanları’nın yanı sıra sinema dünyasından birçok isim katıldı.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Festivalin İdari Direktörü Cansel Tuncer yaptığı konuşmada; “İnsanlarına, tüm hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza bir kez daha teşekkürlerimizi iletmek istiyorum. Tedavisi devam eden Başkanımıza yurdumuzun dört bir yanından verdiğiniz destekle, sevginin ne kadar büyük bir güç olduğunu bizlere bir kez daha gösterdiniz. Salgının gölgesinde hazırlandığımız ve bugün Ödül Töreni’ni gerçekleştirdiğimiz 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali hepimiz için bambaşka bir tecrübe oldu. Bu yılki festivalin Altın Portakal tarihinde çok farklı bir yeri olacağını düşünüyorum. Daha hazırlık aşamasında birçok kişi festivalin bu yıl yapılmamasını önerdi. Festival çalışmalarını sürdürdüğümüz için bizi eleştirenler oldu. Başkanımız Muhittin Böcek’in öncülüğünde ekip arkadaşlarımızla birlikte zorluklarla dolu bir yola çıktık. Bu zorlu yoldaki en büyük motivasyonumuz ise; sinemaya ve sinemacılara vereceğimiz destek ile halkımıza vereceğimiz moral oldu” dedi.

 

Dünden bugüne festivale emeği geçen herkese teşekkür ederek söze başlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Hacıarifoğlu ise; “Festivalimizin başladığı ilk gününden bugüne çok çeşitli sıkıntılar yaşandı. Bugün biz de tüm dünya da önemli bir sıkıntının içindeyiz. Gerek ülkenin ve dünyanın gerekse de başkanımızın sağlığı nedeniyle ara vermek tercihi normal karşılanabilirdi. Bunu yapmadık. Cumhuriyet öncesi ve sonrası sürekli sıkıntılarla boğuşarak bu ülkeyi var eden bu ülke insanının, azim ve çaba ruhunu taşıyan bizler bugün bütün bu sıkıntılara rağmen festivalimizin 57.’ sini gerçekleştirmenin ve sizlerle birlikte olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

 

Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 film, 16 kategoride toplam 770 bin TL tutarındaki ödül için yarıştı. Senarist, oyuncu, yönetmen ve yazar Ercan Kesal’ın başkanlık ettiği, senarist-gazeteci-yazar-oyuncu Gülse Birsel, senarist ve yönetmen Kıvanç Sezer, oyuncu ve seslendirme sanatçısı Taner Birsel ile gazeteci-yazar-tiyatro eleştirmeni Zeynep Oral’dan oluşan jüri, Azra Deniz Okyay’ın “Hayaletler” adlı filmini En İyi Film seçti. Ödülü açıklayan Zeynep Oral, gerekçelerini şöyle açıkladı: “Zamanın ruhunu soğukkanlılıkla kavramış ve içinde yaşadığımız karanlığı cesaretle anlatan, alışılagelmiş kalıpları kıran, bizi şaşırtan ve sarsan, sinemamız için benzer çalışmalara ilham olacak güçte bir film.”

 

Hayaletler’e 5 ödül!

 

“Hayaletler” En İyi Film Ödülü başta olmak üzere beş ödülle geceden ayrıldı. “Hayaletler” filmiyle Azra Deniz OkyayEn İyi YönetmenAyris AlptekinEn İyi KurguEmrah ÖzdemirEn İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü ise “Hayaletler” filmindeki performansıyla Nalan Kuruçim ve “İnsanlar İkiye Ayrılır” filmindeki rolüyle Nezaket Erden arasında paylaştırıldı.

 

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’ne Fikret Reyhan yönetmenliğindeki “Çatlak” filmi layık görülürken, Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’nü Ferit Karol imzalı “Kumbara” aldı.

 

En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi ise “İnsanlar İkiye Ayrılır” filmiyle Tunç Şahin oldu.

 

Ahmet Mümtaz Taylan “En İyi Erkek Oyuncu”

 

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü “Gelincik” filmindeki rolüyle Ahmet Mümtaz Taylan’a, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ise “Çatlak” filminin oyuncuları; Canan AtalayElif ÜrseGülçin Kültür ŞahinSüreyya Kilimci ve Tuğçe Yolcu’ya verildi.

 

“Gölgeler İçinde” geceden 5 ödülle ayrıldı!

Erdem Tepegöz’ün yönettiği “Gölgeler İçinde” beş ödülle geceden ayrıldı. “Gölgeler İçinde” filmiyle; En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü Hayk KirakosyanEn İyi Müzik Ödülü’nü Greg Dombrowski ve En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü Armen Ghazaryan kazandı.

 

Çiğdem VitrinelFaysal Soysal ve Tunç Davut’tan oluşan Film Yönetmenleri Derneği Jürisi’nin verdiği Film-Yön En İyi Yönetmen ve Coşkun ÇokyiğitGül Yaşartürk ve Murat Tırpan’dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisinin verdiği  SİYAD Ödülleri de Erdem Tepegöz’ün “Gölgeler İçinde” adlı filmine verdi.

 

Cahide Sonku Ödülü; Asiye Dinçsoy, Betül Esener ve Dudu Yetik’in!

Cahide Sonku’nun anısını yaşatmak ve Türkiye sinema sektöründeki kadın temsiliyeti ile görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla geçen yıl ilk kez verilen 50 bin TL para destekli Cahide Sonku Ödülü’nün bu seneki kazananları, “Dirlik Düzenlik”  filminin oyuncuları Asiye DinçsoyBetül Esener ve Dudu Yetik oldu.

 

En İyi Belgesel “Maddenin Halleri”

10 filmin yarıştığı Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın yönetmen Bingöl Elmas, yönetmen ve video sanatçısı Köken Ergun ile yönetmen, yapımcı ve akademisyen Kurtuluş Özgen’den oluşan jürisi, “Özgün anlatımı, yenilikçi ve güçlü görselliği, ‘görünmeyeni görünür’ kılması” nedeniyle En İyi Belgesel Film Ödülü’nü Deniz Tortum’un “Maddenin Halleri” filmine verdi.

 

Jüri Özel Ödülü de “Bir sanatçının yaşamını derinlemesine anlatması, görsel ve işitsel arşivi ustaca kullanması” gerekçesiyle Serdar Kökçeoğlu’nun “Mimaroğlu” filmine verildi.

 

“Mamaville” En İyi Kısa Film

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda ise toplam 12 kısa film yarıştı. Oyuncu Cemre Ebuzziya, film küratörü ve sinema yazarı Müge Turan ile yönetmen Ömür Atay tarafından yapılan değerlendirme sonucu, Irmak Karasu’nun yönettiği “Mamaville” En İyi Kısa Film seçilirken; Mahsum Taşkın’ın “Binbir Gece Masalları” adlı filmi Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

 

Uluslararası Yarışma’nın en iyisi “Nereye Gidiyorsun, Aida?”

10 filmin yarıştığı Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın Türkiye’den senarist ve yönetmen Emin Alper, Romanyalı yapımcı Ada Solomon, LesArcs Avrupa ve Tribeca Film Festivalleri’nin Sanat Yönetmeni Frederic Boyer, İranlı oyuncu, yönetmen Niki Karimi ile Brezilyalı video sanatçısı, yönetmen ve senarist Sandra Kogut’dan oluşan jürisi, Jasmila Žbanić’in “Nereye Gidiyorsun, Aida? / Qua Vadis, Aida?” adlı filmini En İyi Film seçti.

 

Salgın nedeniyle aramızda olamayan Jasmila Žbanić gönderdiği videoda; “Bu film 9 ayrı ülkenin işbirliği sonucu ortaya çıktı. Bunu belirtiyorum çünkü farklı hikâyelerimizi birlikte anlatmaya çalışarak birbirimizi daha iyi anlamaya çalıştığımızı göstermeye şimdi her zamankinden çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bu ödül filmin daha çok insan tarafından izlenmesine, sinema sevgisi ve birbirimize karşı olan sevgimizle bizleri birleştirmeye yardım edecektir” dedi.

 

En İyi Yönetmen: Massoud Bakhshi

Jüri, En İyi Yönetmen Ödülü’nü “En Uzun Gece / Yalda, A Night For Forgiveness” filmiyle İranlı yönetmen Massoud Bakhshi’ye verdi.

 

Massoud Bakhshi festival ekibine teşekkürleriyle başladığı mesajında; “Antalya Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldığım için çok mutlu ve gururluyum. Umuyorum ki filmim, tüm izleyicilere affetmenin gerçek anlamı üzerine daha iyi bir kavrayış getirir” dedi.

 

“Belirsiz Bir Süre İçin Birlikteliğe Hazırlık / Preperations To Be Together For An Unknown Period Of Time” filmiyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Natasa Stork teşekkür ederek başladığı mesajında “Bu ödül benim için çok büyük bir onur. Uzun metraj bir filmdeki ilk başrol deneyimimdi. Benim için aşk dolu bir ruhun dünyasına inanılmaz bir yolculuktu. Bu yolculukta rehberim filmin yönetmeni Lili Horvát’tı. Onun hassas ve çok zekice yönlendirmelerini takip ederek Màrta’nın karakterini oynadığım için minnettarım” dedi.

 

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü ise “200 Metre / 200 Meters”daki performansıyla Ali Suliman ve Gaza Mon Amour’daki oyunculuğuyla Salim Daw paylaştı.

 

Ali Suliman herkese çok teşekkür ederek; “Özellikle doğum günümü kutladığım bu gece benim için bu ödülü almak büyük bir onur ve doğum günüm için büyük bir hediye. Bu gece, pandemiden ötürü sizinle olamadığım için üzgünüm. Umuyorum ki Filistin’in çevresini saran tüm duvarlar bir gün yıkılır. Barış ve sevgi ile” dedi.

 

Salim Daw yönetmenleri Tarzan ve Arab Nasser başta olmak üzere festival ve jüriye teşekkür ederek; “Bu ödülü aldığım için çok heyecanlıyım. Sizinle birlikte orada olmayı ve hepinize bizzat teşekkür etmeyi isterdim ancak Hayfa’daki evimden hepinize sevgilerimi ve en iyi dileklerimi gönderiyorum” dedi.

 

YARIŞMALAR

ÖDÜLLER

 

ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

En İyi Film: Nereye Gidiyorsun, Aida? (Jasmila Žbanić)

En İyi Yönetmen: Massoud Bakhshi (En Uzun Gece)

En İyi Erkek Oyuncu: Ali Suliman (200 Metre), Salim Daw (Gaza Mon Amour)

En İyi Kadın Oyuncu: Natasa Stork (Belirsiz Bir Süre İçin Birlikteliğe Hazırlık)

 

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

En İyi Film: Hayaletler (yönetmen: Azra Deniz Okyay, yapımcı: Dilek Aydın)

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Çatlak (Fikret Reyhan)

Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü: Kumbara (Ferit Karol)

En İyi Yönetmen: Azra Deniz Okyay (Hayaletler)

Cahide Sonku Ödülü: Asiye Dinçsoy, Betül Esener, Dudu Yetik (Dirlik Düzenlik)

En İyi Senaryo: Tunç Şahin (İnsanlar İkiye Ayrılır)

En İyi Kadın Oyuncu: Canan Atalay, Elif Ürse, Gülçin Kültür Şahin, Süreyya Kilimci, Tuğçe Yolcu (Çatlak)

En İyi Erkek Oyuncu: Ahmet Mümtaz Taylan (Gelincik)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Hayk Kirakosyan (Gölgeler İçinde)

En İyi Müzik: Greg Dombrowski (Gölgeler İçinde)

En İyi Kurgu: Ayris Alptekin (Hayaletler)

En İyi Sanat Yönetmeni: Armen Ghazaryan (Gölgeler İçinde)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nalan Kuruçim (Hayaletler), Nezaket Erden (İnsanlar İkiye Ayrılır)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Emrah Özdemir (Hayaletler)

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü: Gölgeler İçinde (Erdem Tepegöz)

Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Erdem Tepegöz (Gölgeler İçinde)

 

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Film: Maddenin Halleri (Deniz Tortum)

Jüri Özel Ödülü: Mimaroğlu (Serdar Kökçeoğlu)

 

ULUSAL KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI

En İyi Film: Mamaville (Irmak Karasu)

Jüri Özel Ödülü: Binbir Gece Masalları (Mahsum Taşkın)

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.