Son zamanlarda Devlet Tiyatroları’nda yaşanan olayları ve çözüm yollarını Tamer Levent’e sorduk. Devlet Tiyatroları’ndan sanatçılar neden atıldı? Yasal hakları nasıl korunuyor? Özel Tiyatroların durumu ne olacak? Yeni bir Devlet Tiyatroları kanun tasarımı var mı? Yoksa Nasıl olmalı? neler göz önünde bulundurulmalı? 657 numaralı kanun maddesine sanatçılar bağlı mı? bu kanun maddesinden nasıl uzaklaştırılmalı? Binaların durumu ne olacak? Sanat işletmeciliği nedir nasıl olmalı?
Kültür ve Sanat alanında yaşanan krizler hakkında sorularımızı cevaplandıran Tamer Levent çözüm odağında Fikri Mülkiyet Haklarının tüm koşulları ile uygulanması gerekiyor dedi.
Sabit Doğan ile Diren Sanat Söyleşileri Diren sanat Youtube kanalımızda izletebilirsiniz. Paylaşıp abone olmayı unutmayın.
Devlet Tiyatroları oyuncuları kadro beklerken işlerinden oldu. Cumhurbaşkanı Kararnamesi ve Bakan Ersoy’un açıklamasıyla kadro umudu taşıyan yaklaşık 150 tiyatro emekçisi sarı zarfla mevcut işlerinden de oldu.
Konu hakkında Bir Gün Gazetesi’nin Haberi
ÖNCE UMUT SONRA HÜSRAN
Aynı gün Anadolu Ajansı’na demeç veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tiyatrocuların umudunun sevince dönüşmesini sağladı. Yıllardır süren sorunların biteceğini müjdeleyen Ersoy, “Hiçbir statüsü olmadan, yevmiye ile görev yapan sanatçılarımız ve teknik çalışanlarımız, artık Bakanlık olarak bizim sözleşmeli personelimizdir. Hepsinin iş güvenliği endişesi giderilmiş, çalışma hayatları devletimizin güvencesi altına alınmıştır. Bu kapsamda maaşlarında da ciddi bir iyileştirmeye gidilmiştir” dedi.
DT Genel Müdürlüğü, bu düzenleme için başvuru tarihlerini 26-30 Aralık olarak belirlemişti. Sanat kurumlarında yıllardır kadro verilmemesi ve sınav yapılmaması dolayısıyla kadro bekleyen ve mezun, misafir, süreli sözleşmeli figüran vs. pozisyonlarında çalışan 150 civarında oyuncu ise kulislere gelen sarı zarflarla karşılaştı. Oyuncular gerekçe gösterilmeksizin, “Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar kapsamında çalışma talebiniz Genel Müdürlüğümüzce uygun görülmemiştir” yazısıyla karşılaştılar. Eşzamanlı olarak Genel Müdür Mustafa Kurt tarafından il müdürlüklerine gönderilen talimatlarda başvuruların incelendiği belirtilerek, “Yapılan değerlendirme sonucunda ekteki listede yazılı olanların anılan kapsamda istihdam edilmeleri uygun görülmemiştir” denildi. Tebligatlar sebebiyle Adana DT “Miletos Güzeli” oyunu için perde açamadı. Birçok sahnede ise oyunlar yarım yamalak oynandı.
Kültür Sanat Sendikası yaptığı yazılı basın açıklamasıyla bu yanlıştan dönülmesi çağrısında bulundu. Sendika açıklamasında, “15 Temmuz sürecinde binlerce kamu emekçisi soruşturulduğu sırada, kimileri açığa alınır kimileri KHK larla ihraç edilirken; tırnak içinde “temiz” çıkan sanat emekçileri şu an güvenlik gerekçesiyle işten atılıyorlar. O günden bu güne ne değişmiştir? Kimi durumlarda aylar hatta yıl süren güvenlik soruşturmaları Sanat kurumlarında ışık hızında yapılarak üç günde nasıl sonuçlandırılmıştır?” ifadelerini kullandı.
Sendika ayrıca 4/C’li yani “geçici personel” istihdamına benzer bir istihdam biçimi 4/B’li Sözleşmeli Personel istihdamıymış gibi gösterilmeye çalışıldığını aktardı ve ekledi: “Kararnameye konan geçici madde de yapılacak sözleşmenin 2020 yılı için geçerli olduğu hüküm altına alınmış. Peki, 2021 yılı ne olacak? 20 yıldır çalışan misafir sanatçıların misafirlikleri hiç bitmeyecek mi?”
KİMİN YAKINLARI KADROYA GİRECEK?
İşine son verilen bir DT oyuncusu, süreci mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Oyuncu, yaptığı açıklamasında, “DT oyuncusuydum. Geçen sene de çalıştım, bu yıl da çalışacağıma kesin gözüyle bakıyorduk. Ulaştırılan bir zarfla öğrendik. Ve başvurularımız neticesinde uygun görülmediğimiz bize aktarıldı. Neden uygun görülmediğimizi bilmiyoruz. Dava edeceğiz. Ancak bu şekilde öğrenebileceğiz. Herhangi bir devlet tiyatrosunda çalışmam da engellendi. Rol aldığım oyunum ertelendi, gruptan çıkarıldım. Başka oyunlar da kaldırıldı. Bizden sonra hangi isimlerin yakınlarını alacaklarını merak ediyorum” ifadelerini kullandı.
SARAY’DA PERDE AÇILDI
Devlet Tiyatroları, oyunculara sarı zarflar tebliğ edildiği saatlerde, Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla “Leyla ile Mecnun” adlı oyununu sergiledi. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, emekçilerin işlerinden olduğu saatlerde Erdoğan’dan tebrik aldı.