Shaolin Tapınağı Rahipleri’nin Gösterisi İstanbul Tiyatro Festivali’nde

0

Budist öğretiyi temel alan ünlü Shaolin Tapınağı’ndaki 19 rahip günümüzün en önemli koreograflarından Sidi Larbi Cherkaoui’yle Sutra’da biraraya geldi.

Sutra 16 ve 17 Eylül’de İstanbul’da! Biletler Biletix ve İKSV’de:

Geçtiğimiz sezon onuncu yılını kutlayan, bugüne kadar 32 ülkede, 64 kentte 190 bini aşkın seyirciye ulaşan Sidi Larbi Cherkaoui ve Sadler’s Wells London yapımı Sutra, yeniden, aynı heyecanla İstanbul’da!

Dövüş sanatı ve çağdaş dans, güç ve dinginlik hafızalardan uzun süre çıkmayacak bu gösteride bir araya geliyor. Sutra, 1.500 yıl önce Çin’de kurulan ve Budist öğretiyi temel  alan ünlü Shaolin Tapınağı’ndaki rahiplerin, günümüzün en önemli koreograflarından Sidi Larbi Cherkaoui ile buluşmasından doğdu. Cherkaoui, bu tapınağın dövüş sanatlarında uzman on dokuz Budist rahibiyle birlikte, seyircilerin kalbine dokunan sanatsal bir evren yaratmayı başardı. Sutra; dansın gelenek ve ruhunun fiziksel disiplinle buluştuğu nefes kesici bir deneyim sunuyor.

The Times’ın “en yüksek beklentileri bile aşıyor”, The Guardian’ın “kültürel değişim kavramını yeni bir seviyeye taşıyan, eşsiz ve incelikli bir gösteri” sözleriyle övdüğü Sutra, aynı zamanda Kung Fu’ya bir saygı duruşu niteliğinde. Bruce Lee, Asya dövüş felsefesini meditatif Kung Fu’nun tüm çarpıcılığıyla Batı’ya yayarak sonraki nesillere ilham vermeyi başarmıştı. Sidi Larbi Cherkaoui ise onun yarattığı bu güçlü imajdan hareketle, rahipleri birer dansçı olarak ele alıyor.

Shaolin geleneğindeki felsefe ve inancın Kung Fu’ya yansımasını güncel bir bağlamda ele alan Sutra, ünlü heykeltraş Antony Gormley’nin 21 ahşap kutusundan oluşan çarpıcı sahne düzeni ve Polonyalı besteci Szymon Brzóska’nın imzasını taşıyan, piyano, vurmalı çalgılar ve yaylılar için yazılmış, canlı yorumlanan müzikleriyle seyircilerin kalbini ve düşlerini yakalayan eşsiz bir yapıt. Bugüne kadar 33 ülkede, 83 kentte 250 bini aşkın seyirciye ulaşan Sutra, IKSV ve Zorlu PSM işbirliği ile İstanbul’da. Kaçırmayın!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.