TER/ TİYATRO PERA

0

İki kez Pulitzer Ödülü kazanmış tek kadın yazar Lynn Nottage’ın TER oyunu Ekim’de Tiyatro Pera’da! Seyircisi ile buluşuyor. Tek perde ve altı erkek üç kadın oyuncudan oluşan oyun Zeynep Özden tarafından Türkçeleştirildi. “Kimlik, ırk, ekonomi ve insanlık üzerine güçlü ve duyarlı bir bakış” olarak görülen oyun Amerikan işçi sınıfının kalbine yolculuk ediyor.

Lynn Nottage’ın TER oyunu, Türkiye’de ilk kez 8 Şubat’ta Tiyatro Pera’da, okuma tiyatrosu olarak sahnelendi. Zeynep Özden’in çevirip yönettiği oyunda; Nesrin Kazankaya- Başak Meşe- Nazmi Karaman- Bahar Karaoğlu- Ömer İvedi- Alican Yılmaz- Doruk Akçicek-Alican Öztürk rol aldı.

2017 Pulitzer Ödüllü “Ter”, Amerika’nın en fakir şehirlerinden Reading’de, orada doğmuş ama çoğu bir türlü “göçmen” kimliklerinden kurtulamamış bir grup işçiyi ele alıyor. Zıplamalarla 2000 ve 2008 yıllarında geçen oyun, 8 yıl içinde yaşanan ekonomik ve insani çöküşü, umutların yok oluşunu da gözler önüne seriyor. Dedeleri bile aynı fabrikada çalışmış, doğdukları kasabadan neredeyse hiç çıkmamış arkadaş grubu, fabrikalarının küçülmeye gidip bir gün ansızın dolaplarını bile boşaltamadan dışarda kalmaları gerçeğiyle yüzleşemezler. Orada “iyi ve istikrarlı” para kazandıkları için hayatlarında başka bir şey yapmayı hiç düşünmemiş olan karakterler; birlik, dostluk, açlık, uyuşturucu, ırkçılık gibi sınavlarla yüz yüze kalırlar.

 

İki kez Pulitzer Ödülü almış tek kadın oyun yazarı olma ünvanını taşıyan Lynn Nottage, Variety’e göre bu oyunla “Amerikan işçi sınıfının kalbine” yolculuk ediyor. “Kimlik, ırk, ekonomi ve insanlık üzerine güçlü ve duyarlı bir bakış” olarak görülen oyun The Wall Street Journal’a göre ise, Donald Trump’ın zaferini de açığa kavuşturuyor.

Tiyatro Pera 2019 Kasım Oyun Programı                                       

9 Ekim Çarşamba             Saat 20.30 “Barakalar ve Saraylar

12 Ekim Cumartesi          Saat 20.30 “Barakalar ve Saraylar

13 Ekim Pazar                    Saat 18.30 “Barakalar ve Saraylar

18 Ekim Cuma                   Saat 20.30 “Ter” Prömiyer

19 Ekim Cumartesi          Saat 20.30 “Ter”

20 Ekim Pazar                    Saat 18.30 “Ter”

23 Ekim Çarşamba           Saat 20.30 “Ter”

25 Ekim Cuma                   Saat 20.30 “Ter”

26 Ekim Cumartesi          Saat 20.30 “Ter”

27 Ekim Pazar                    Saat 18.30 “Ter”

2 Kasım Cumartesi          Saat 20.30 “Ter” 

3 Kasım Pazar                    Saat 18.30 “Ter

6 Kasım Çarşamba          Saat 20.30 “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”

8 Kasım Cuma                   Saat 20.30 “Ter” 

9 Kasım Cumartesi             Saat 20.30 “Ter”

10 Kasım Pazar                  Saat 18.30 “Ter”

13 Kasım Çarşamba        Saat 20.30 “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”

20 Kasım Çarşamba        Saat 20.30 “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”

22 Kasım Cuma                 Saat 20.30 “Ter”

23 Kasım Cumartesi        Saat 20.30 “Ter”

24 Kasım Pazar                  Saat 18.30 “Ter”

27 Kasım Çarşamba        Saat 20.30 “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”

29 Kasım Cuma                 Saat 20.30 “Barakalar ve Saraylar

30 Kasım Cumartesi        Saat 20.30 “Barakalar ve Saraylar

1 Aralık Pazar                    Saat 18.30 “Barakalar ve Sar

Ter Oyun Programı:

18 Ekim Cuma               Saat 20.30 “Ter”Prömiyer

 

19 Ekim Cumartesi         Saat 20.30 “Ter”

 

20 Ekim Pazar               Saat 18.30 “Ter”

 

23 Ekim Çarşamba         Saat 20.30 “Ter”

 

25 Ekim Cuma               Saat 20.30 “Ter”

 

26 Ekim Cumartesi         Saat 20.30 “Ter”

 

27 Ekim Pazar               Saat 18.30 “Ter”

 

 

Gişe Tel: 0 554 539 70 27

Adres: Abide-i Hürriyet Caddesi No: 211 C Blok Tiyatro Pera

BlackOut Şişli

Oyun süresince seyircilerimize ücretsiz otopark hizmeti verilmektedir

 

Lynn Nottage Kimdir?

Newyork doğumlu olan yazarın annesi ilkokul öğretmeni babası ise ilkokul çocuk piskoloğuydu. Henüz daha lisedeyken bile oyun yazmaya başlamıştı. Öyle ki liseli yıllarında ‘Verona’nın Karanlık Yüzü’ adlı iki perdelik tiyatro oyununu yazdı.

Brown Üniversitesi’ne (BA 1986, DFA 2011) ve Yale Drama Okulu’na (MFA, 1989) katıldı. Mezun olduktan sonra, Nottage Uluslararası Af Örgütü’nün basın ofisinde dört yıl çalıştı. Son zamanlarda, Nottage, Juilliard ve Albright Koleji’nden onursal dereceler aldı.

Yıkık, Kongolu kadınların iç savaşta hayatta kalabilmesi için kötü durum yaratıyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki küçük bir maden kasabasında bulunan Ruined, barındığı kadınlardan koruyan ve kazanç sağlayan kurnaz bir iş kadını olan Mama Nadi’yi takip ediyor.

Lynn Nottage, Pulitzer ödüllü bir oyun yazarı ve senaryo yazarıdır. Oyunları Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünyada yaygın olarak üretildi. The Public Theatre’da sonra Sweat (Susan Smith Blackburn Ödülü’nü kazanan Oregonlu Shakespeare Festivali Amerikan Devrimleri Döngüsü / Arena Sahnesi) adlı oyunu Broadway’de sahnelendi

. Bu arada, Vera Stark (Lilly Ödülü, Drama Masası Adaylığı),

Yıkılmış (Pulitzer Ödülü, OBIE, Lucille Lortel, New York Drama Eleştirmenleri Dairesi, Audelco, Drama Masası ve Dış Eleştirmenler Daire Ödülü),

Intimate Apparel (Amerikan Tiyatrosu) Eleştirmenler ve New York Drama Eleştirmenlerinin En İyi Oyun İçin Çember Ödülleri,

Fabulasyon veya Undine Re-Eğitimi (OBIE Ödülü), Sevinç Tablosundan Kırıklar, Las Meninas, Çamur, Nehir, Taş, Portakırlar ve POOF! .

 

Halen iki yıllık araştırma ve Reading, PA’da yapılan röportajlara dayanarak yeni bir oyun ve multimedya performans kurulumu geliştiriyor. (Oregon Shakespeare, Arena Sahnesi ve Labirent Tiyatrosu Şirketi ile birlikte). Ayrıca, Intimate Apparel oyununu bir operaya uyarlamak için besteci Ricky Ian Gordon ile birlikte çalışmaktadır (The Met / LCT tarafından yaptırılmıştır). Yıllar boyunca HBO, Sidney Kimmel Eğlence, Showtime, İşte Bu ve Harpo için özgün projeler geliştirmiştir.

 

Noting, PEN / Laura Pels Master Oyun Yazarı Ödülü, Sanat ve Edebiyat Akademisi Edebiyat Ödülü, Columbia Üniversitesi Provost Grant, Doris Duke Sanatçı Ödülü, Joyce Vakfı Komisyon Projesi ve Hibe, Madge Evans-Sidney Kingsley Ödülü, MacArthur “Genius Grant” Bursu, Steinberg “Mimi” Seçkin Oyun Yazarı Ödülü, Dramatistler Guild Hull-Warriner Ödülü, açılış Horton Foote Ödülü, Helen Hayes Ödülü, Lee Reynolds Ödülü ve Yahudi Dünya Saati iWitness Ödülü. Diğer ödüller arasında National Black Theatre Fest’in August Wilson Oyun Yazarlığı Ödülü, Guggenheim Grant, Lucille Lortel Bursu ve Princeton Üniversitesi’nde Misafir Araştırma Bursu yer alıyor. Brown Üniversitesi’nden ve 2001’den beri fakülte üyesi olduğu Yale Drama Okulu’ndan mezun oldu. Ayrıca Columbia Sanat Okulu Tiyatro Bölümü’nde Doçent. Nottage, Tiyatro İletişim Grubu, BRIC Sanat Medyası Bklyn, Bağışçı Doğrudan Eylem, İkinci Aşama, Yeni Black Fest ve Dramatistler Guild’in yönetim kurulu üyesidir. Kısa bir süre önce Sundance Institute Yönetim Kurulu’nda Sanatçı Mütevelli Heyeti olarak üç yıl görev yaptı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.