18. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali 14 Ekim Cumartesi günü  kent merkezindeki Cinestar Metropolis’te “Bal Kaymak” filminin gösterimi ile başladı. Gerçekleşen açılışa çok sayıda sinemasever katıldı. 

18. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin ilk gününde Erden Kıral, Cezmi Baskın, Işıl Yücesoy’a ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’, Feridun Karakaya’ya da ‘Vefa Ödülü’ verildi.

Kentin en lüks otellerinden Grand Hotel Hessischer Hof’ta ünlü oyuncu Hakan Bilgin ile gazeteci Nadide Kepçe’nin sunuculuğunu yaptığı gecede Başkonsolos Burak Karartı’dan ödülünü alan ünlü isim Cezmi Baskın, “Hayatını kaybettiğim insanların görüntülerini seyrettiğimde birden bire paniğe kapıldım. Kendim için değil. Ben bir ödül alıyorum. Biz bu dünyadan bir sürü eser bırakıp gidiyoruz. Sonra umarım filmlerimiz kültür mirası olarak kalır. Bu umutla yaşıyorum. Çok zor ve güzel bir mesleğimiz var. Bir çok insana aktarıyoruz. Bu da bize ödüllerden daha çok ödül kazandırıyor” dedi.

“Benim ödülüm katmerli oldu”

Ödülünü Başkan Hüseyin Sıtkı’dan alan Işıl Yücesoy da “Bazen insana teşekkür sözcüğü az gelir, şu an da öyle bir şey. Öyle büyük ustalarla ödül aldım ki benimki katmerli oldu” diye konuştu. Yücesoy mini konserinde, kendisiyle özdeşleşen ‘Seninle ya sensiz’ şarkısıyla da büyük alkış aldı. Yurtdışında otuz yıl arayla karşılaştığı iki insanın filmleriyle iyleştiklerini söylediğini aktaran Yönetmen Erden Kıral ise “Bu iki insan için bile film yapmaya değer” dedi. 2004 yılında kaybettiğimiz 1960 ve 1970’li yıllarda pek çok filmde canlandırdığı “Cilalı İbo” karakteri ile hafızalara kazınan tiyatro ve sinema oyuncusu Feridun Karakaya’ya verilen ‘Vefa Ödülü’nü oğlu Cem Karakaya aldı. Cem Karakaya, babasının gönüllerde yaşadığını söyledi.

6 gün boyunca film gösterimlerinin yanı sıra panellerle, konserlerle, workshoplarla, sergilerle ve yarışmalarla zenginlik kazanacak olan festival, “Festival Hapishanede” ve “Festival Okullarda” bölümleri ile Avrupa’da örnek bir etkinlik olarak anılıyor. “Festival Hapishanede” bölümünde Frankfurt’un 500 kişilik kadınlar ve erkekler hapishanesinde film gösterimleri gerçekleşirken, “Festival Okullarda” ile Frankfurt’un orta okul ve lise düzeyindeki öğrencileriyle hem filmler izlenecek hem de film üzerine workshoplar gerçekleşecek.

Sinema sanatı aracılığıyla Türkiye ve Almanya toplumları arasındaki ekonomik ve kültürel paylaşımı artırmayı ve birlikte yaşam kültürüne katkıda bulunmayı amaçlayan Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M. her yıl Türk sinemasının nitelikli örneklerini Almanya’da geniş kitlelerle buluşturuyor. Festival kapsamında düzenlenen “Alman Sinemacılar Gözüyle Türk Filmleri Yarışması”nda yer alacak filmler yönetmen Ezel Akay’ın jüri başkanlığında yapımcı/yönetmen Gani Müjde, yapımcı Şükrü Avşar, sinema yazarı Mehmet Acar, oyuncu Vildan Atasever, oyuncu Hakan Bilgin ve kurgucu Çiçek Kahraman’dan oluşan Türkiye Jürisi tarafından seçildi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.