Hurriyet 2017’nin En Iyi 10 Tiyatro Oyunu Belirledi

1

Hürriyet’te yer alan habere göre seçkin bir jüri tarafından belirlenen 2017’nin en iyi 10 oyunu listesinde birinci sırayı ‘İstila’ alıyor.

B Planı’nın sahnelediği ve mülteci meselesini ele alan ‘İstila’, 10 kişilik jürimizden gelen oyların sonucunda 2017’nin en iyi oyunu seçildi. Studio Oyuncuları imzalı ‘Godot’yu Beklerken’ ikinci sıraya yerleşirken, Craft Tiyatro’nun ‘Yen’i üçüncü oldu.

Seçkin Tiyatro eleştirmenlerinden oluşan 10 kişilik jüri ; Ekim 2016- Ekim 2017 aradında prömiyer yapmış olan oyunlar aradında seçildi.

Kimler var;

Asu Maro (Milliyet), Ayşegül Yüksel (Cumhuriyet), Bahar Çuhadar (Hürriyet), Erdoğan Mitrani (Şalom), Gülin Dede Tekin (Açık Radyo, Time Out), Hami Çağdaş (Hürriyet Gösteri), Leman Yılmaz (İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü), Merih Tangün (Afife Ödülleri Jüri Başkanı), Ragıp Ertuğrul (Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı), Zeynep Aksoy (T24).

1. İstila/ B Planı

Mülteciler, yabancı düşmanlığı, gündelik ırkçılık ve tüm bu mevzularda virüs gibi yayılan kolektif cehaletimiz üzerine bir oyun. Yarı İsveçli yarı Tunuslu Jonas Hassen Khemiri’nin yazdığı ‘İstila’, yerkürenin ‘kimlik’ konusundaki kafa karışıklığını, taze bir dille kurguluyor. Sami Berat Marçalı’nın dinamik rejisi ve Barış Gönenen, Hakan Kurtaş, Efe Tunçer, Seda Türkmen’in iddialı performansları oyunu alıp sürüklüyor.

2. Godot’yu Beklerken/ Studio Oyuncuları

Usta yönetmen Şahika Tekand’ın gözünden, Beckett’ın kült metnine özgün bir yorum. Tekand’ın çarpıcı ışık ve ses tercihleri; Yiğit Sertdemir, Onur Berk Arslanoğlu, Cem Bender, Sedat Kalkavan, Nazlı Deniz Korkmaz, Nilgün Kurtar ve Mehmet Okuroğlu’nun oyunculuklarıyla bütünleşerek, bir klasiği performatif sahneleme yöntemiyle sergiliyor.

3. Yen/ Craft Tiyatro

Anna Jordan imzalı hayli sert bu oyun, Çağ Çalışkur’un başarılı rejisi ve Bora Akkaş, Berker Güven, İdil Sivritepe, Neslihan Yeldan’dan oluşan çok dinamik bir sahne üstü ekibin yorumuyla dramatik, çarpıcı ve duygusal bir ‘başka türlü aile öyküsü’ olarak karşımıza çıkıyor. İçinden özlem, şefkat, kardeşlik, aşk, öfke duyguları geçen etkileyici bir oyun…

4. Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin/ BAM

Kadınların ‘içini görme’ konusunda en mahir tiyatro kalemlerinden birinin, Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazıp yönettiği, ‘kız-anne-anneanne’ bağı ve hikâyeleriyle bize müthiş bir ‘kadınlık’ ve İstanbul öyküsü aktaran, hüzünle komedi arasında beceriyle giden bir oyun.

“Hep içinden konuşan kadınlar”ı, bu kez duymak için eşsiz bir fırsat…

5. Şatonun Altında/ Fiziksel Tiyatro Araştırmaları

Shakespeare’in asla bitmeyeceğinin ispatı gibi bir oyun… Clown, fiziksel tiyatro anlatıcılığı, buffon gibi teatral imkânları kullanarak, ‘Macbeth’e farklı bir bakış açısı getiren ‘Şatonun Altında’ Güray Dinçol’un yönetiminde, Pınar Akkuzu ve Gülden Arsal’ın hayli etkileyici performanslarıyla sergileniyor.

6. Joko’nun Doğum Günü/ Yolcu Tiyatro

Çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Roland Topor’un oyunu, sistemin insanı kontrol altına alma hırsını, ezen-ezilen ilişkisi üzerinden absürd bir anlatımla ele alıyor. Ersin Umut Güler’in rejisi ve Tolga İskit, Ayşe Tunaboylu, Cenk Dost Verdi, Yasemin Ertorun, Burak Üzen, Serdar Bordanacı, Sercan Dede ve Sıla Kılıç’tan oluşan ekibin iyi performanslarıyla…

7. Nefesinizi Nasıl Tutarsınız? – DOT

Modern insanın hallerini elini korkak alıştırmadan eleştiren İngiliz kalemlerden Zinnie Harris’ten, ‘mülteci kriz’ini Avrupalılar aleyhine tersine çeviren distopik bir öykü. Murat Daltaban’ın yönetiminde Köksal Engür, Gizem Güçlü, Esra Ruşan, Murat Daltaban, Esin Alpogan, İdil Arkut, Mehmetcan Mincinozlu ve Rami Çakır’ın başarılı oyunculuklarıyla akılda kalıcı bir oyun…

8. Hedwig ve Angry Inch/ Kazan Dairesi

Müzikallerin çiçeği burnunda ekibi Kazan Dairesi, trans bir glam rock şarkıcısının hikâyesini anlatan, Barış Arman yönetimindeki Broadway müzikali ‘Hedwig ve Angry Inch’ ile en çok konuşulan işlerden birine imza attı. Eseri hem Türkçeleştiren hem de başrol olarak sahneye çıkan Yılmaz Sütçü’nün performansı ve kendini ispatlamış metni ile sezonun en cesur işlerinden…

9. He-Go/ Altıdan Sonra Tiyatro

Altıdan Sonra Tiyatro’nun Halil Babür imzalı oyunu, popüler oyuncu Çetin ve kenar mahalle delikanlısı Ersin’i başarılı bir hikâyeyle aynı odada buluşturarak onları zıt kutuplardan 40 yıllık dosta evirirken birçok konuya ince ince dokunduruyor. Yiğit Sertdemir’in yönettiği ‘He-Go’, Halil Babür’ün zekice kotarılmış metni kadar Babür’ün, Ayşegül Uraz’ın ve Alican Yücesoy’un oyunculuğuyla da öne çıkıyor.

10. Gayri Resmi Hurrem/ Ankara Devlet Tiyatrosu

Özen Yula’nın yazıp yönettiği; debdebeli bir devrin, görkemli bir sarayın, altın varaklı bir kafesin içine hapsedilmiş iki kadından dinlediğimiz büyüleyici bir masal. Hurrem Sultan’da İpek Atagün Gezener, cariyede Gülin Ersoy, bütün bu masalı -ve masal içinde masalları- müthiş bir şekilde buluşturuyor seyirciyle…

Ekim 2016-Ekim 2017 tarihleri arasına denk gelen tiyatro sezonunda prömiyer yapan oyunlar değerlendirmeye alınmıştır.

1 YORUM

  1. Çok doğru bir seçim. Oyunların hepsine katılıyorum. aşağı yukarı hepsini izledim. ve bende bir liste yapsaydım böyle bir liste yapardım. Küçük sahnelerde oynayan tiyatroların nasıl büyük işler başardığının da en iyi göstergesi. bu bakımdan devletin bu tiyatrolara mutlaka ödenek vermesi gerekiyor. çünkü bunlarda topluma hizmet ediyorlar ve bu ülkenin vatandaşları. devletin halkına kültür sanat hizmeti vermek gibi bir sorumluluğu vardır. son üçünü izlemedim ama ilk yediyi bende destekliyorum. istila- b planı, joko’nun doğum günü- yolcu tiyatro,nefesinizi nasıl tutarsınız-dot, gayri resmi hurrem,, yen-craft hepsini tebrik ediyorum.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.