Murat Mahmutyazıcıoğlu, 20 senedir İstanbul’da yaşıyor, tiyatrocu-Oyuncu- Yönetmen ve oyun yazarı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç mimarlık mezunu, Şahika Tekand’ın Studio Oyuncuları’nda ve Kadir Has Film ve Drama bölümünde tiyatro eğitimi aldı. Tiyatro oyunculuğu, yazarlık ve arada da yönetmenlik yapıyor. Geçtiğimiz sezon BAM tiyatroyu kurdular ve sezonun en çok konuşulan oyunlarından ‘ Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin’i yazdı ve sahneye koydu. Birçok dalda ödüllere değer görüldü. Bu sezonun iddialı younlarından Berfin Zenderlioğlu’nun Sahneye koyduğu ‘Sevmekten Öldü Desinler’i yazdı. Bizlerde birkaç soru yönelttik.

Röportaj ve Fotoğraf :  Zeynep B. Cinik

Sevmekten Öldü Desinler oyunuzu yazarken nasıl bir süreçten geçtiniz, nelerden ilham aldınız?

Sevmekten Öldü Desinler’i Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun başındaki Pınar Yıldırım’ın bir fikrinden yola çıkarak yazmaya başladım ve yaklaşık 1 senelik bir süreçten sonra Berfin Zenderlioğlu tarafından sahneye kondu. Oyunu yazarken kafamda hep bir darbuka sesi vardı ve tabi ki eski Yeşilçam filmleri…

Oyunlarınızda genelde kadın karakterler daha ön planda bunun sebebi nedir? 

Şu ana kadar yazdığım oyunlarda erkek karakter de vardı ama kadınların ağırlığı daha fazla dediğin gibi, toplumsal anlamda kadın bedeninde ve varoluşunda çatışmayı daha fazla gördüğüm için belki de, ya da şu ana kadar anlatmak istediğim hikayeler daha kadın ağırlıklıydı…tam olarak şudur diyemeyeceğim.

Sevmekten Öldü Desinler oyununuzda hikayeyi yine kadınların gözünden izliyoruz. Kadın kılığında izlediğimiz Ahmet karakteri de oyunda yer alıyor. Yani Ahmet karakteri bize hikayeyi kadınların gözünden anlatıyor diyebilir miyiz?. Bu oyunu da seyirci kadınları hangi objektiften görecek?

Aslında hem kadın hem erkek karakterler üzerinden izliyoruz diyebiliriz, tüm karakterler seyirciye hikayeyi anlatıyorlar. Ahmet bir lgbt birey, o da kendi penceresinden kendi hikayesini anlatıyor desek daha doğru olur. Tüm bunları eğlenceli bir dille yapıyor üstelik. Herkes kendi varoluşunun çevresindeki engellerle mücadele ediyor, ister kadın olsun ister erkek, ya da cinsel yönelimi hangisi ise, neye ait hissediyorsa da diyebiliriz.

Tiyatro oyuncularının televizyonlarda çok sık yer almaması seyirciyi nasıl etkiliyor? Bu oyuncu için avantaj mı dezavantaj mıdır? 

 Aslında çok iyi tiyatrocular var dizilerde ama vitrindeki isimlerden pek göremiyoruz belki de, televizyon güzel kadınları ve yakışıklı erkekleri istiyor, iyi oyunculuk biraz daha ” olsa iyi olur” denebilecek bir kavram ama yine de çok güzel şeyler de var dizilerde, iyi oyuncular, oyunculuklar.

Bir çok oyununuzda olduğu gibi bu oyunda da afiş tasarımı size ait. Sizce bir oyunda tasarım mı hikaye mi daha ön planda olmalıdır? 

Anlatmak istediğimiz şey ya da hikaye ön planda olmalıdır elbette, afiş bu işin bir süsü, ileriye kalacak bir belge sadece, bir anı.

Sen İstanbuldan Daha Güzelsin oyununuzla Afife ve Teb Ödüllerini aldınız. Bu ödüllerin yaratım sürecinize nasıl bir etkisi oldu?

Ne yapıyorsam onu yapmaya devam ediyorum ödüllerden sonra. Tiyatroyu çok seviyorum ve oyunlar yazıp seyirciyle buluşmaya devam etsin istiyorum. Ödüller çok mutlu etti beni o ayrı tabi:)

Yarışmalar ve ödül törenleri hakkında düşünceleriniz nedir?

 Sanata katkı yapan her organizasyon çok değerli benim için. Tabi ki sanat yarıştırılamaz ama genç sanatçıların teşviki için önemli görüyorum ama en önemli şey de değil.

Tiyatroların izlenme oranlarından memnun musunuz? 

Benim izlediğim bütün oyunlar dolu dolu, beni çok mutlu ediyor.

Tiyatro yapmak ya da oyun yazarı/çizeri olmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

Eğer yeteneği olduğuna inanıyorsa bir yerden başlamalarını ve gerçekten sevip sevmediklerine karar vermelerini tavsiye ederim…sonrası zaten gelir.

Oyunda seyiriciyi neler bekliyor? Hikaye bize ne anlatıyor?

Oyun çok klişe bir melodram hikayesi üzerinden bugüne ve tiyatro sahnesine göndermeler içeriyor, bol bol gülsünler dileğim.

Oyunu hangi tarihlerde ve nerelerde izleyeceğiz?

Oyun sezon boyunca Kadıköy Emek Tiyatrosu sahnesinde sahnelenmeye devam edecek, sosyal medya hesaplarından Ocak ve daha sonrası için tarihlere bakabilir seyircilerimiz.

Röportaj: Zeynep B. Cinik

Fotoğraf: Zeynep B. Cinik

Yazan: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Yöneten: Berfin Zenderlioğlu
Dramaturg: Nesrin Karadağ
Müzik: Burçak Çöllü
Koreografi:Senem Oluz
Kostüm Tasarımı: Çağla Yıldırım
Dekor Tasarımı: Berfin Zenderlioğlu
Işık Tasarımı: Alev Topal
Dekor Uygulama: Serkan Kavurt
Reji Asistanları:
Ali Doğan
Anıl Can Beydilli
Dilan Başarır
Zeynep Şişmanoğlu
Oynayanlar
Hamdi Alp
İbrahim Halaçoğlu
Meltem Yılmazkaya
Onur Berk Arslanoğlu
Pınar Yıldırım
07 Ocak Pazar 19:00
13 Ocak Cumartesi 20:30
20 Ocak Cumartesi 20:30
27 Ocak Cumartesi 20:30

1 YORUM

  1. röportaj güzel. Sevmekten öldü desinler Oyununu izleyen var mı arkadaşlar. birisi bana bilgi versin. ona göre izlemeye gideceğim

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.