Ankara Sinema Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 1 ile 14 Aralık 2017 tarihleri arasında 23’üncü kez sinemayı kent kent dolaştırıyor. Festivalin, bu yılki durakları Ankara, Sinop ve Kastamonu. Ankara’da 1 ile 7 Aralık tarihleri arasında, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Alman Kültür Merkezi’nde başkentli sinemaseverlerle buluşacak olan Gezici Festival, Sinop Belediyesi ve Telvin Sanat Akademisi’nin katkılarıyla 8 ile 11 Aralık tarihleri arasında Sinop’ta konaklayacak ve 12 ile 14 Aralık tarihleri arasında Medya ve İletişim Topluluğu’nun ev sahipliği ile Kastamonu’da bu yılki yolculuğunu tamamlayacak.

 

DÜNYA SİNEMASI

Gezici Festival’in Dünya Sineması bölümü, bu yıl da uluslararası festivallerde boy göstermiş, değişik coğrafyalardan farklı hikâyeleri bir araya getiren filmleri kapsıyor. Amerikalı aktivist yönetmenler Catherine Gund ve Daresha Kyi’nin filmi ‘Chavela’; Filistinli yönetmen Annemarie Jacir’in bu yıl Locarno Film Festivali’nde dört ödül kazanan son filmi ‘Düğün Davetiyesi (Wajib)’; Karlovy Vary’de Jüri Özel Ödülü ve Europa Cinemas Ödülü ile Saraybosna’da İzleyici Ödülü’nü kazanan, Bosna Hersek’in Oscar adayı, Alen Drljevic imzalı ‘Erkekler Ağlamaz (Men Don’t Cry)’, Amerikalı yönetmen Matthew Heineman’ın son belgeseli ‘Hayaletler Kenti (City of Ghosts)’; Çin sinemasının yeni kuşak kadın yönetmenlerinden Vivian Qu’nun ikinci filmi ‘Melekler Beyaz Giyer (Angels Wear White)’; Usta yönetmen Michael Haneke’nin son filmi ‘Mutlu Son (Happy End)’; Venedik’te En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazanan İranlı yönetmen Vahid Jalilvand’dan ‘Tarihsiz, İmzasız (No Date, No Signature)’; Kendine has bir sinefil kitlesine sahip yönetmen Agnès Varda ve Instagram’da milyonlarca takipçisi olan fotoğrafçı JR’ın, Fransa’nın kırsalında yaptıkları yolculuğu anlatan ‘Mekânlar ve Yüzler (Faces Places)’ Gezici Festival’in Bir “Dünya” Film seçkisinde yer alıyor.

TÜRKİYE 2017

Gezici Festival’in yerli filmlerden oluşan Türkiye 2017 seçkisi, dört filmle perdeleri renklendirecek. Hakan Günday’ın aynı adlı romanından uyarlanan, Onur Saylak’ın yönettiği ‘Daha’; Pelin Esmer’in, senaryosunu yazar Barış Bıçakçı’yla birlikte kaleme aldığı ‘İşe Yarar Bir Şey’;  Emre Yeksan’ın ilk filmi ‘Körfez’; Fikret Reyhan’ın ilk uzun metrajlı çalışması ‘Sarı Sıcak’ bu yılın özel filmleri. Film gösterimlerini, yönetmenlerin ve oyuncuların katılımlarıyla gerçekleştirilecek söyleşiler zenginleştirecek.

ERCAN KESAL’IN SEÇTİKLERİYLE: SİNEMA VE ADALET

Gezici Festival’in her yıl sinema dünyasından bir ismin seçtiği filmlerden oluşturduğu özel bölümünün bu yılki konuğu oyuncu ve yazar Ercan Kesal. Kesal’ın seçtiği ve seyirciler için sunacağı filmler: Asghar Farhadi’den ‘Satıcı (The Salesman, 2016)’; Krzysztof Kieslowski’den ‘Öldürme Üzerine Kısa Bir Film (A Short Film About Killing, 1988)’ ve Sydney Lumet’den ‘12 Kızgın Adam (12 Angry Men, 1957)’. Sinemanın, adalet-vicdan meselesiyle kurduğu bağlantının üç örneği olarak belirlediği filmlerin gösterimleri sırasında gerçekleştirilecek söyleşiler de Ercan Kesal’la festival seyircisini buluşturacak.

DENİS VİLLENEUVE’DEN İKİ SIRADIŞI FİLM

Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve, günümüz sinemasının en bilinen yönetmenlerinden. Kitty Aal’ın hazırladığı ve sunacağı bu bölümde Gezici Festival, Kanada Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Kanadalı ustanın kendisine “auteur” unvanını kazandıran iki filmini izleyiciyle buluşturuyor. 16 ödüllü ‘Politeknik (Polytechnique, 2009)’ ve 39 ödüllü ‘İçimdeki Yangın (Incendies, 2010)’.

İTALYAN USULÜ KOMEDİ

Gezici Festival’in bu yılki özel bölümlerinden ‘İtalyan Usulü Komedi’, izleyicileri 60’lı yılların İtalyan sinemasıyla buluşturuyor. Il Cinema Ritrovato’nun koordinatörlerinden Guy Borlée’nin katılımıyla, sinemaseverler İtalyan sinemasının tarihine göz atma şansını yakalayacak. İtalya Büyükelçiliği’nin desteklediği ve genellikle cinsellik, evlilik, hamilelik, boşanma gibi dönemin tartışmalı konularını ele alan İtalyan usulü komedilerin yer aldığı bu bölümde, Pietro Germi’nin yönettiği ‘Bayanlar ve Baylar (Signore & Signori, 1966)’; Antonio Pietrangeli imzalı ‘Onu İyi Tanırdım (Io La Conoscevo Bene, 1965)’ ve döneminin en iyi örneklerinden kabul edilen, Dino Risi’nin yönettiği ‘Sollama (Il Sorpasso, 1962)’ yer alıyor.

SESSİZ DİVALAR: ZAMANSIZ VE İSYANKÂR

Sinema tarihinin önemli sessiz filmleri, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Amerika ve Hollanda Büyükelçilikleri’nin katkılarıyla Gezici Festival’in özel bölümlerinden birini oluşturuyor. Hollanda EYE Film Müzesi sessiz film küratörlerinden Elif Rongen-Kaynakçı’nın katkılarıyla hazırlanan bu özel bölüm iki filmden oluşuyor. Baba Zula’nın canlı müziği eşliğinde ve Walter Swagemakers’ın sunumuyla seyirciyle buluşacak olan filmler; Amerikan yapımı ‘İspanyol Dansçı (The Spanish Dancer, 1923)’ ve 1915 yapımı, Mario Roncoroni’nin yönettiği İtalyan macera filmi ‘Filibus: Göklerin Gizemli Korsanı (Filibus: Mysterious Pirate of the Skies)’.

SİNEMA PANDOMİMLE CANLANIYOR: HOLLYMOOD

Bir ‘canlı sinema’ performansı olan Hollymood, Holly’nin beyazperdedeki maceralarını video ve canlı performans  aracılığıyla aktarıyor. Amerika Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenecek, Sandra Latanauskaite’nin yönettiği gösteride başrolü pandomim sanatçısı Evelina Bredikyte üstleniyor. Chaplin’in ‘Modern Zamanlar’ından Hitchcock’un ‘Arka Pencere’sine kadar birçok Amerikan sinema klasiğinden sahneler içeren gösteride, Evelina Bredikyte’nin yaratıcı performansıyla perdedeki görüntüler gözlerimizin önünde canlanacak. Hollymood, sinemanın zamanla unuttuğu yoğun fiziksel beceriye dayalı ve stilize tarzdaki bu oyunculuğu, mim tiyatrosu aracılığıyla bize yeniden hatırlatacak.

BİLİNMEYEN HİKÂYESİYLE: YOL

Yılmaz Güney’in unutulmaz filmi ‘Yol’, Cannes Film Festivali’ndeki ilk gösteriminden 35 yıl sonra beyazperdede tekrar seyirciyle buluşuyor. Bu kez, altıncı karakterin eklenmesiyle yeniden kurgulanmış ve dijitalize edilmiş haliyle izleyici karşısına çıkıyor. Türkiye’de ilk kez Gezici Festival kapsamında izlenebilecek ‘Bilinmeyen Hikâyesiyle Yol’, bu yıl Cannes Film Festivali Klasikler Bölümü’nde gösterilmişti. Bu önemli seçki yapımcı Donat Keush’un sunumuyla izleyicileriyle buluşacak.

GUY BEN-NER: AİLE, YALANLAR VE VİDEOTEYP

Gezici Festival’in, İsrail Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenecek sinema ile videoyu buluşturan özel bölümünde bu kez İsrailli video sanatçısı Guy Ben-Ner’in beş videosunun gösterimi yapılacak: ‘Moby Dick (2000)’, ‘Çalınan Güzellik (Stealing Beauty, 2008)’, ‘Casuslar (Spies, 2011)’, ‘Seskuşağı (Soundtrack, 2013)’ ve ‘Zincirlerinden Kurtulan Sanatçılar (Escape Artist, 2016)’.  Yapıtları dünyanın birçok ülkesinde sergilenen Ben-Ner, videolarında güncel sorunlara mizahi bir dille yaklaşıyor. Guy Ben-Ner’in edebiyat, sinema, politik ve ekonomik tesir, adaptasyon gibi konulara sıklıkla değindiği eserlerinden oluşacak kapsamlı bir sergi de, Melis Golar küratörlüğünde seyirciyle buluşacak. Çağdaş Sanatlar Merkezi Füreya Koral Salonu’nda gerçekleşecek sergiye, Köken Ergun’la Guy Ben-Ner arasında gerçekleştirilecek bir ‘sanatçı diyaloğu’ da eşlik edecek.

KISA İYİDİR

Gezici Festival’in meraklıları için hazırladığı kısa film bölümü bu yıl da bu türün en yeni örneklerini, geniş bir dünya coğrafyasından seçerek seyircisiyle buluşturuyor.

ÇOCUK FİLMLERİ VE CANLANDIRMA ATÖLYESİ

Gezici Festival’in bu yılki çocuk seçkisi Kanada’dan. Ücretsiz olarak küçük izleyicilerin beğenisine sunulacak filmlere büyükler de davetli. Çocuklara bir armağan da Avusturya Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek olan Avusturyalı Roland Schütz’ün Canlandırma Atölyesi.

İlk yılından bu yana Gezici Festival’i yalnız bırakmayan ve her yıl festivale birbirinden ilginç ve güzel afişler hazırlayan Behiç Ak, bu yıl da hazırladığı afişle Gezici Festival’e desteğini sürdürüyor.

 Videolar

23. Gezici Festival Tanıtım Filmi  

https://vimeo.com/243734565

 

23. Gezici Festival – Dünya Sineması

https://vimeo.com/241707735

 

23. Gezici Festival – Türkiye 2017

https://vimeo.com/241413316

 

23. Gezici Festival – Ercan Kesal: Adalet ve Vicdan

https://vimeo.com/242321597

 

23. Gezici Festival – Denis Villeneuve Filmleri

https://vimeo.com/241415190

 

23. Gezici Festival – İtalyan Usülü Komedi

https://vimeo.com/241420027

 

23. Gezici Festival – Sessiz Divalar: Zamansız ve İsyankâr

https://vimeo.com/242496018

 

23. Gezici Festival – Guy Ben Ner

https://vimeo.com/241402598

 

23. Gezici Festival – Canlı Sinema Hollymood

https://vimeo.com/241411441

 

23. Gezici Festival – Kısa İyidir

https://vimeo.com/241604907

 

23. Gezici Festival – Çocuk Filmleri

https://vimeo.com/241602924

 

 

Fotoğraflar

https://www.flickr.com/photos/gezicifestival/albums/with/72157689816219026

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.