Göçmenleeeer ;Dostlar Tiyatrosu’nun yeni oyunu

0

İstanbul Tiyatro Festivaliyle birlikte tiyatro dünyamız canlanıyor. İlk olarak Festival’in programında sahnelerimizde göreceğimiz oyunlardan biri de Dostlar Tiyatrosu yapımı ‘Göçmenleeeer’. Genco Erkal’ın ‘belgesel tiyatro’ olarak tasarladığı ‘Göçmenleeeer’ dünya ölçeğinde en önemli sorunlardan biri olan mültecilerin, gözümüzün önünde cereyan eden hayatta kalma mücadelelerini gerçekçi, bazen de absürd bir dille sahneye taşıyor.

Fransa’da kendisi de göçmen olarak yaşayan Rumen asıll yazar Matei Visniec’in yazdığı oyunu Genco Erkal yönetiyor, Şirvan Akan, Ayşe Lebriz Berkem, Lütfi Can Bulut, Cem Çetin, Yiğit Yarar ile rol alıyor.

Yazar Visniec aynı zamanda bir gazeteci. Radio France Internationale’deki görevi kapsamında göçmenlerin, mültecilerin sorunlarıyla iç içe yaşayan Visniec ‘Göçmenleeeer’i; “‘Tiyatro bu konuların tartışılacağı bir ortam olabilir mi?’ sorusundan yola çıkarak yazdığını, şimdilik tamamlanarak sahneye taşınsa da sorun çözülmedikçe, ne kadar yazılırsa yazılsın oyunun eksik kalacağına inandığını” belirtiyor.

Asya’nın, Afrika’nın yoksulları denizde boğulmayı, tel örgülere takılıp ölmeyi göze alarak çoluk-çocuk, kadın-erkek demeden savaştan, sefaletten kaçıp cennet bildikleri Avrupa’ya koşuyorlar. Avrupa’nın içinde bulunduğu büyük ahlaki ikilemi düşündürmeyi amaçlayan ‘Göçmenleeeer’; insanın, kaderin zalim gücüyle karşı karşıya geldiği, Antik Yunan tiyatrosuna özgü bu insanlık trajedisini sahneye taşıyor.

“Ülkelerimiz ölüyor, bir ülke ölmeye başladıktan sonra yapacak bir şey yoktur” diyen oyun; gezegenin bu en çok kanayan yarasının her bir boyutunu fragman fragman ele alarak durumun bir fotoğrafını çekiyor.

Video sanatının zenginliklerinden beslenerek çağımızın en can alıcı sorunlarından birine özgün bir anlatım dili oluşturan ‘Göçmenleeeer’, hem tasarım dili hem de söylemiyle seyirciyi de işin içine katıyor.

‘Göçmenleeeer’, Zeynep Irgat ve Osman Senemoğlu tarafından Türkçeleştirildi. Dramaturjisini de Genco Erkal’ın üstlendiği oyunun sahne ve kostüm tasarımı Claude Leon’a, video ve ses tasarımı Ümit Kıvanç’a, müzikleri Nâzım Çınar’a, ışık tasarımı Hakan Özipek’e, fotoğrafları ise Burcu Yetiş’e ait.

Dostlar Tiyatrosu’nun Festival kapsamında 21 ve 22 Kasım’da Kenter Tiyatrosu’nda ilk gösterimlerini yapacağı ‘Göçmenleeeer’, 25 Kasım Cumartesi akşamından itibaren her cuma ve cumartesi akşamı saat 20:30’da Kenter Tiyatrosu’nda izlenebilecek.

Biletler Biletix’ten ve Kenter Tiyatrosu gişesinden alinabilecek

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.