Zorlu Çocuk Tiyatrosu, yeni sezona “Karton Şehir” ile merhaba diyor!

Zorlu Çocuk Tiyatrosu, Zorlu PSM’nin 5. sezonunda “Karton Şehir” oyunuyla perdelerini açıyor. Sezon boyunca, toplamda 104 oyun sergilenecek; bunların 2’si 21. İstanbul Tiyatro Festivali; 2’si de Zorlu Çocuk Sanat Festivali kapsamında sahnelenecek. Zorlu Çocuk Tiyatrosu; minik tiyatroseverleri, ilk olarak Karton Şehirile 30 Eylül – 1 Ekim tarihlerinde Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde buluşturacak. 

Çocukların yeteneklerini fark etmelerini sağlayarak onları cesaretlendirmek ve özgüvenlerini artırmak amacıyla düzenlenen “Bir Hayal Bir Oyun” adlı yarışmada 1. olan Gökhan Kızıklı’nın kaleme aldığı “Karton Şehir” isimli hikâye, geçtiğimiz Mart ayında tiyatro oyunu olarak ilk kez Zorlu PSM’de izleyicisiyle buluştu. Zorlu Çocuk Tiyatrosu, bugüne kadar 1000’in üzerinde oyunla 700 bin çocuğa erişti. Zorlu PSM, 5. sezonunda da Zorlu Çocuk Tiyatrosu eserleriyle çocuk tiyatroseverleri sahnelerinde ağırlamaya devam edecek. Ücretsiz sergilenen temsillerin biletleri, www.zorlupsm.com üzerinden temin edilebiliyor.

“Türkiye’de ilk kez çocukların yazdığı bir hikâye sahnelendi”

Türkiye’de ilk kez çocukların yazdığı bir hikayenin sahnelendiği oyunun senaristliğini Serdar Saatman, yönetmenliğini ise Gaye Cankaya üstleniyor. Bilgi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri arasından, seçimle belirlenen genç oyuncuların sahnelediği oyunun; kostüm ve dekor tasarımlarını Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri yapıyor. Hikâyenin yazarı Gökhan Kızıklı, oyunlaştırılma sürecine de dâhil olarak, hayallerinin bir tiyatro oyununa dönüşmesinin deneyimini yaşadı. “Karton Şehir”, Türkiye’de ilk kez çocukların kaleme aldığı hikâyeler arasından seçilerek sahnelenen bir tiyatro oyunu olma özelliğini taşıyor.

“Karton Şehir 324 hikâye arasında 1. oldu”

“Bir Hayal Bir Oyun” adlı hikâye yarışmasına, Türkiye’nin dört bir yanından 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan 326 çocuk “Yolculuk” temalı hikâyeleri ile katıldı. Gökhan Kızıklı tarafından kaleme alınan “Karton Şehir” isimli hikâye, Tiyatro Yazarı Özen Yula, Kelime Çocuk Oyunları Atölyesi Yöneticisi Dr. Asya Çağlar, Yazar Süleyman Bulut, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Hülya Nutku, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz, Zorlu Tekstil Grubu Kurumsal İletişim Grup Müdürü Lale İlalan ve Zorlu Performans Sanatları Merkezi Genel Müdürü Murat Abbas gibi sanat dünyasının önemli isimlerinden oluşan jüri tarafından 1.’liğe layık görülmüştü.

Yarışmada dereceye giren ilk 10 çocuk, büyük ödüllerinin yanı sıra yaratıcılıklarını daha iyi ortaya koyabilmek ve hikâye yazımı konusunda temel becerilerini geliştirebilmek amacıyla düzenlenen Yaratıcı Yazarlık Eğitimi’ne katılma hakkı elde etti. Buna ek olarak, hikâyelerini gönderen çocukların en beğenilen 10 hikâyesinden yola çıkılarak bir öykü kitabı oluşturuldu ve kendileri ile paylaşıldı.

Oyunlar hakkında detaylı bilgiye www.zorlucocuktiyatrosu.comwww.facebook.com/zorlucocuktiyatrosu ve instagram.com/zorlucocuktiyatrosu adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Zorlu Çocuk Tiyatrosu Hakkında

Zorlu Çocuk Tiyatrosu, Mehmet Zorlu Vakfı’nın eğitimden, kültür sanat ve spora kadar birçok alanda gençlerin ve çocukların gelişimini destekleyen çalışmalar kapsamındaki faaliyetlerinden biri olarak 2003 yılında kuruldu. Zorlu Çocuk Tiyatrosu, bugüne kadar Müziğin Kalbi, Burun, Karagöz, Cadılar ve Hint Fakiri, Kurşun Askerin Utancı, Kediler ve Fareler Mutfağı, Oz Büyücüsü, Bremen Mızıkacıları, Çirkin Ördek Yavrusu Müzikali, Kurbağa Prens, Kibritçi Kız Müzikali ve Karlar Ülkesi oyunu ile çocuklarla buluştu.

Zorlu Çocuk Tiyatrosu, Çirkin Ördek Yavrusu Müzikali, Kibritçi Kız Müzikali, Kurbağa Prens Oyunu ve Oz Büyücüsü ile 10 farklı ödülün sahibi oldu. 2013 yılında, Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği Assitej ve Sahne Dergisi tarafından verilen Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Ödülleri kapsamında, Oz Büyücüsü, “En İyi Yapım Ödülü”nü aldı. Kurbağa Prens Oyunu, Assitej ve Sahne Dergisi İşbirliği ile verilen Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Ödülleri kapsamında; “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Erkek Oyuncu”ödüllerine layık görüldü. Çirkin Ördek Yavrusu Müzikali, XII. Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde “Çocuk Oyunları” kategorisinde Yazar Ödülü ve Müzisyen Ödülü alırken, çocuk tiyatrosuna katkıları için de Zorlu Çocuk Tiyatrosu “Özel Ödül”e layık görüldü. Müzikal, Romanya’da düzenlenen Uluslararası Animasyon Tiyatro Festivali’nde ise “En İyi Performans Ödülü”nü kazandı. Zorlu Çocuk Tiyatrosu ayrıca, Kibritçi Kız Müzikali ile 2013-2014 sezonu içinde 39. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri kapsamında, “Yılın En İyi Çocuk Oyunu Ödülü” ve Tiyatro Seyircileri Derneği Direklerarası Ödülleri kapsamında “Müzikal Yapım Ödülü” ile 2014 yılında Tiyatro Gazetesi tarafından “En İyi Yapım Ödülü”ne layık görüldü. 2015 yılında da Türkiye Gezginler Derneği tarafından “2015 Yılının En İyi Çocuk Tiyatrosu” seçildi.

Zorlu Çocuk Tiyatrosu ne zaman? Zorlu Çocuk tiyatrosu oyunları, çocuk tiyatrosu yarışmaları,çocuk tiyatrosu metinleri, oyun metinleri, ödüller, oyun yazarları, çocuk tiyatrosu oyuncuları

Diren Sanat

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.