ULUSLARARASI EDİRNE FİLM FESTİVALİ 20 İLE 26 KASIM ARASINDA

0

Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen Uluslararası Edirne Film Festivali 20 ile 26 Kasım günleri arasında gerçekleştirilecek. Programda uluslararası ve ulusal film yarışmaları, engelsiz film gösterimleri, sergiler ve sinemacılarla söyleşiler yer alıyor. 

 

SABİT DOĞAN
SABİT DOĞAN

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanlığını ‘Transilvanya’, ‘Özgürlük’, ‘Öfkeliler’, ‘Çılgın Yabancı’ filmlerinden tanıdığımız ünlü Fransız yönetmen Tony Gatlif yapacak. Son filmi ‘Gerenimo’ festival kapsamında gösterilecek olan Gatlif,  seyirci söyleşisine de  katılacak. Yarışmada en iyi film ‘Günebakan En İyi Uluslararası Film’ ödülünün ve 10.000 Euro’nun sahibi olacak.

 

Ulusal Uzun Film Yarışmasının jüri başkanı ise ‘Ayın Karanlık Yüzü’, ‘Kayıkçı’, ‘Sokaktaki Adam’, ‘Mavi Gözlü Dev’ filmlerinin yönetmeni Biket İlhan. Yarışma kapsamında altı dalda Günebakan Ödülü veriliyor. Festivalin ödüllerinin toplamı 140.000 TL.

Yarışmaya katılan Michael Almereyda’nın ‘The Experimenter’, José Manuel Cravioto’nun ‘İntikam Gecesi’, Ognjen Svilicic’in ‘Kurallar Böyle’, Yared Zeleke’nin ‘Kuzu’ filmleri gibi yaklaşık yirmi filmin Türkiye galası düzenlenecek.

00154190_000822
TONY GATLİF

Festivalde yakın zamanda 95 yaşında hayatını kaybeden Türk sinemasının duayenlerinden senarist, oyuncu, yönetmen ve yapımcı Memduh Ün’ün anısına yönetmenin sevilen filmlerinden ‘Ağrı Dağı Efsanesi’ seyirciyle buluşacak. Sanat yaşamına 1948 yılında Seyfi Havaeri’nin ‘Damga’ filmindeki başrolle başlayan Memduh Ün, onlarca filmin oyuncu kadrosunda yer aldı, çok sayıda filmin de yapımcılığını ve senaristliğini üstlendi. ‘Zıkkımın Kökü’, ‘Ağrı Dağı Efsanesi’,  ‘Kanlı Nigar’, ‘Devlet Kuşu’ gibi onlarca filmin yönetmen koltuğunda oturdu.

Festivalin andığı bir diğer usta ise yazar ve yayıncı Tarık Dursun K. (Kakınç). Yazarın hikâyelerinden oluşan ‘İmbatla Dol Kalbim’den uyarlanan ve kitapla aynı ismi taşıyan, Hikmet Yaşar Yenigün’ün yönetmenliğini yaptığı film festival kapsamında gösteriliyor.

Festivalin Onur Ödülleri usta oyuncu Murat Soydan ve Yeşilçam’a üç binin üzerinde film afişi kazandıran Erol Ağakay’a verilecek. Murat Soydan’ın Hülya Koçyiğit ve Çolpan İlhan’la başrollerinde yer aldığı ‘Cemile’ filmi yeniden izleyici karşısına çıkarken,  ‘Erol Ağakay Mimeray’la Yeşilçam Afişleri’ sergisi de Edirnelilerle buluşacak.

Uluslararası Edirne Film Festivali süresince çocuk filmleri, görme ve işitme engelli bireyler için özel hazırlanmış sesli betimlemeli, işaret dili ve altyazılı filmler festival programında yer alacak. Tüm çocuk filmleri ve engelsiz filmler ücretsiz olarak gösterilecek.

edirne film festivali-3 Experimenter-001
Yarışmaya katılan Michael Almereyda’nın ‘The Experimenter’

Festival kapsamında Sema Fener’in ‘Dijital Sinematografi’ ile Yıldırım Yanılmaz ve Sema Fener’in yazdıkları ‘Tiyatro, Sinema, Televizyon, Dizi Oyunculuğu’ kitapları yayımlanıyor.

20 Kasım 2015’te film gösterimleri ve açılış töreniyle başlayacak festival, 26 Kasım 2015 akşamı ödül töreniyle son bulacak. Filmler Cinemarine Sinemalarının sponsorluğunda Edirne Kipa Sinemalarında gösterilecek. Festivalin programı, yarışmalar, filmler ve yan etkinliklere dair tüm bilgiler 13 Kasım 2015’ten itibaren www.edirnefilmfestival.com adresinden edinilebilecek.

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.