KORE FİLMLERİ PERA MÜZESİ’NDE

0

İstanbul Tepebaşı’nda Pera Müzesi’nin düzenlediği sinema etkinliklerinde bu ay Kore sineması’ndan seçmeler gösterilecek.

SABİT DOĞAN
SABİT DOĞAN

Pera Film ile Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nin işbirliğiyle hazırlanan Kore Film Günleri’nde Günel Kore’nin yeni nesil yönetmenlerinin filmlerinden bir seçki sunulacak. Filmler, 9 ile 16 Ekim günleri arasında, Türkçe alt yazılı olarak gösterilecek. Jennifer Rousse-Marquet’in internet sitesinde yayımlanan makalesinde belirttiği gibi; “Güney Kore, yerel pazarda yerel prodüksiyonların Amerikan filmlerini geçerek daha yüksek paya sahip olduğu nadir ülkelerden. Kore filmleri yalnızca kendi ülkelerinde dikkat çekmekle kalmıyor, Cannes, Berlin veya Venedik gibi prestijli uluslararası film festivallerinde ödüller kazanıyor.” On yıllık bir zaman diliminden beş filmlik seçki, farklı türlerden, benzersiz bir öykü anlatıcılığına sahip, görsel açıdan cazip filmlerden oluşuyor.

 

YÜZ OKUYUCU

2013, 139’, renkli

Yönetmen: Han Jae-rim

Oyuncular: Song Kang-Ho,  Lee Jung-Jae, Baek Yoon-Shik

YÜZ OKUYUCU

Joseon krallığının en yetenekli yüz okuyucusu Nae-kyung gözlerden uzak yaşamaktadır. Koreli bir geyşa olan Yeon-hong’un misafirlerinin yüzlerini okuma önerisini kabul etmesiyle kendisini bir cinayet davasına bulaşmış ulur. Nae-kyung, yüz okuma yeteneğiyle katili başarılı bir şekilde bulunca yetenekleri kısa sürede Kral Moonjong tarafından da fark edilir. Kral ona iktidarını tehdit eden potansiyel hainleri belirlemesini emreder. Moonjong’un beklenmedik ölümü sonrası, genç varis Danjong’u öldürüp kral olmak isteyen büyük prens Sooyan, Nae-kyung’a yakın olmaya çalışır.  Nae-kyung, ölü krala olan sadakatini korumaya ve genç kralı koruması için Kim Jong-seo’ya yardım etmeye karar verir. Bu da onu Joseon krallığı tarihinde yaşanmış en büyük güç savaşının içine sürükleyecektir.

09 Ekim Cuma, saat 16:00

11 Ekim Pazar, saat 17:00

SADECE SEN

2011, 105’, renkli

Yönetmen: Song Il-gon

Oyuncular: So Ji-Sub, Han Hyo-joo

SADECE SEN
SADECE SEN-KORE FİMLERİ- PERA MÜZESİ

eski boksör Chul-min ve tele pazarlamacı Jung-hwa arasında geçen ölümcül bir aşk hikâyesi… Adam kalbini dünyaya kapamıştır, kadın ise görme yetisini yavaş yavaş kaybetmesine rağmen hayat sevincini korur. Eleştirmenler, ‘sessiz stil’ denen uzun ve tek planlı çekimleri bırakıp can ve ruha hitap eden bu filmle, Song Il-gon’un bir auteur yönetmenden popüler bir yönetmene dönüştüğünü belirtir. Beylik isminden anlaşılacağı üzere, eski klişelerle dolu olmasına rağmene rağmen filmi olağanüstü kılan şey ise yönetmenin karakteristik olan alışılmadık üslubu ile ayrıntılardaki dramatik değişimler. Film, kelime ve eylemi aşırıya kaçmadan kullanarak zirveye doğru küçük adımlar atıyor. Yönetmen filmin kalitesini dikkat çekici görseller ve duygulara hitap eden ve yüzeysellikten uzak bir ses tasarımıyla artırıyor. Böylece, film, büyük çoğunluğu alışılagelmiş melodramlardan ayrılıyor ve ‘alışılagelmedik bir alışagelmiş’ dram olarak başarılı bir şekilde kendini gösteriyor. So Ji-sub ve Han Hyo-joo rollerini mükemmel şekilde dolduruyorlar. Sektörde ‘So-joo çifti’ olarak kullanılagelen ifade abartı içermiyor.

10 Ekim Cumartesi, saat 14:00

16 Ekim Cuma, saat19:00

HAYATIMIZIN EN GÜZEL ANI

HAYATIMIZIN EN GÜZEL ANI
HAYATIMIZIN EN GÜZEL ANI

2008, 124’, renkli

Yönetmen: Lim Soon-rye

Oyuncular: Moon So-Ri , Kim Jung-Eun, Uhm Tae-Woong,Kim Ji-Young

Kore Atina Olimpiyatları’nda her spor dalında altın madalya kazanmayı hedeflemektedir. Özellikle Koreli kadınlar görmezden gelinen ve küçümsenen takım sporu hentbol harici, neredeyse her alanda iyi sonuçlar almıştır. Hentbol takımı kurulduğunda, gelen oyuncular 30’larındaki kadınlar ve piercingli ergenlerden oluşunca durum pek de parlak gözükmez. Bu tuhaf grup farklılıkları ve zorluklarının üstesinden gelip bir takım olarak bir araya gelebilecek midir?

 

10 Ekim Cumartesi, saat 16:00

14 Ekim Çarşamba, saat 19:00

DONGMAKGOL’A HOŞ GELDİNİZ

DEMOKRAT

2005, 133’, renkli

Yönetmen: Park Kwang-hyun

Oyuncular: Jung Jae-Yeong, Shin Ha-Kyun, Kang Hye-Jeong

Kore Savaşı sırasında Amerikalı ile Güney ve Kuzey Koreli askerler huzur içindeki bir kasaba olan Dongmakgol’a gelirler. En başta birbirleriyle karşı karşıya gelseler de, kısa sürede köylülerle kaynaşmaya başlarlar. Fakat, artık görevlerini yerine getirmeleri gereken zaman gelip çatmıştır.

10 Ekim Cumartesi, saat 19:00

13 Ekim Salı, saat 19:00

BİR KÖPEĞİ KAÇIRMANIN MÜKEMMEL YOLU

BİR ÇOCUĞU KAÇIRMANIN MÜKEMBEL

2014, 109’, renkli

Yönetmen: Kim Seong-ho

Oyuncular: Lee Re, Lee Ji-won, Hong Eun-Taek, Kim Hye-Ja

Ji-so annesi ve küçük erkek kardeşi Ji-suk ile bir pizza arabasında yaşayan bir kız çocuğudur. Babasının pizza dağıtım işi iflas edip ortalıktan kaybolması ve annesinin gerçeklik algısının yokluğu nedeniyle Ji-so ile arkadaşı Chae-rang kendi evlerini satın almaya karar verirler. Beş bin doların bir ev satın almaya yeterli olacağını düşünmektedirler ve Ji-so beş bin dolar ödülü olan bir kayıp köpek ilanı bulur. Artık amaçları bir zenginin köpeğini bulmak, çalmak ve sonra bulmuş gibi davranıp sahibine geri vermektir. Ji-so’nun annesinin çalıştığı restoranın sahibi zengin ve yaşlı kadının köpeği Wolly’i çalarlar. Köpeği tuttukları terk edilmiş evin dışında kalan iyi yürekli bir gezgini arkadaş edinirler. Gezgin çocuklarla bilgeliğini paylaşır ve onlara yardım etmeyi teklif eder. Wolly’e göz diken biri daha vardır:  Yaşlı hanımın yeğeni, Soo-young teyzesinin mirasının peşindedir. Fakat her mükemmel plan, ne kadar iyi uygulanırsa uygulansın, yol boyunca beklenmedik bazı tersliklerle karşılaşır.

11 Ekim Pazar, saat 14:00

16 Ekim Cuma, saat 21:00

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.