YENİ SEZONDA TİYATROLAR HANGİ OYUNLARI OYNAYACAK

0

Yeni  tiyatro sezonun açılışına doğru yaklaşırken tiyatrolar hazırlıklarına çoktan başladılar. Bazı oyunların provası bitip seyirciyle buluşacağı günü beklerken, bazıları proje aşamasında kadrosunun kurulmasını bekliyor. Birçok tiyatrolarda geçtiğimiz sezonda yoğun ilgi gören oyunlarını tekrar seyirci ile buluşturacak. Bu yıl birbirinden ilginç konuları içeren çok sayıda yerli ve yabancı yazarların oyunlarına seyirci olacağız.

TİYATRO AK’LA KARA

Tiyatro Ak’la Kara 2014-2015 sezonuna iki yeni oyunu Kelebekler Özgürdür ve Kuş Kafesi ile geçen sezondan da devam edecek olan Cyrano De Bergerac oyunuyla Ekim ayında seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor…

Bir repertuar tiyatrosu olma yolunda hızla ilerleyen Tiyatro Ak’la Kara bu sezon iki oyunun provalarına çoktan başladı.Bunlardan birincisi  filmi de yapılan oyun ‘Kuş Kafesi’ 1996 yapımlı filmde Rabin wilims başroldeydi. Adını bir gece kulübünden alan oyunu daha önceki yıllarda Ali Poyrazoğlu başarılı bir şekilde sahneye koydu.

 

kuş kafesi

 

‘KUŞ KAFESİ’nin konusu;“Hiçbir kadın bu kadar güzel erkek,hiçbir erkek bu kadar güzel kadın olmadı….”

George ve Albin 15 yıllık beraberlikleri olan ve bir travesti kulübü işleten bir çifttir. George’un oğlu Muhafazakar bir siyasetçinin kızıyla evlenmeye karar verince ailelerin tanışması gerekir. Ama bu tanışmada çılgın ikilinin sert erkekler gibi davranmaları ve kulübün üst katındaki evlerinin dekorasyonunun değişmesi, evin uşağı Jacob’un çıplak dolaşmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. Bütün hazırlıklar tamamlandığında bir başka sorun daha çıkar. George’ un eski karısı mutlu bir aile görüntüsü vermek ve sevgi dolu anneyi oynamak için gelecektir ama saatler geçer ve Simone’dan haber çıkmaz. Bunun üzerine Albin kadın kılığına girerek anneyi oynamaya karar verir ve tam ortaya çıktığı anda gerçek anne de eve gelir. İşler içinden çıkılmaz bir hale geldi derken paparazzilerin muhafazakar politikacıyı “Kuş Kafesi” kulübünde basmaya gelmesi oyunun çılgın sonunu hazırlar.

Yazan;Jean Poiret
Yönetmen;Atilla Şendil
Yönetmen Yardımcısı;Müjde Başkale
Oyuncular;Savaş Özdural,Levent Ünsal,Mustafa Dinç,Can Esendal,Pelin Turancı,Taylan Atlıhan,Arzu Akın Bahadır,Ilgın Angın,Arda Oğul Meriçliler.
İkinci Oyunları: Leonard Gershe’nin yazdığı, bir gencin gerçek özgürlük mücadelesinin anlatıldığı ‘Kelebekler Özgürdür’ oyunu.Murat Sarı yönetiyor,  AK’la Kara’nın kurucularındanKerem Kobanbay birlikte Buket Dereoğlu,Bedia Ener,Hakan Çeliker oynayacak.

Konusu şöyle;
“Dünyayı hiç görmemiş birinin gözünden görün…” vurgusuna temas eder.

Doğuştan görme engelli olan Don Baker , 35 yaşında ilk kez kendi başına yaşamaya başlamıştır. New York’taki küçük dairesinin karşısına Jill adında bir oyuncu taşınmıştır. Don ve Jill kısa bir süre sonra yakınlaşırlar. Jill dünyada hiç kimsenin görmek istemeyenler kadar kör olmadığını Don’dan öğrenir. Ve şimdiye kadar hiç görmediği bir dünyayı görür. Fakat bir süre sonra Don’ın annesi gelir ve onu kendi evine götürmek konusunda ısrar eder. Don bu ısrara karşı koyunca Bayan Baker, Jill’den kendisine yardımcı olmasını ister. Jill Don ‘ın eve dönmesi için elinden geleni yapar. Fakat Bayan Baker oğlunu artık kendi ayaklarının üzerinde durması gerektiğini anlar. Don 35 yıl sonra, karanlık bir dünyada bile olsa yaşamaya başlamıştır.

10559890_730182523708582_6233061476210326790_n

TİYATRO (HAL) SEZONA FESTİVAL OYUNU SABIRTAŞI İLE DEVAM EDİYOR

Tiyatro (hal)’in 19. İstanbul Tiyatro festivali’nde sahnelediği “ Sabır Taşı” adlı oyunu yeni sezonda da seyirci ile buluşacak. Atiq Rahmini’nin aynı adlı romanınan Iraz Yöntem tarafından uyarlanan oyunda ;Muhammet Cangören, Iraz Yöntem, Sabahattin Yakut, Musab Ekici ve Tanıl Yöntem rol alıyor. Oyunun yönetmeni, Güney Zeki Göker,

sabır taşı

Oyunun konusu; İnancın ve yaşamın sorgulanmasını bir kadının bedenin ve ruhunun tutsaklığı üzerinden veriyor. Hikaye kadının insan yerine konulmadığı, Şiddetin sıradan bir olay gibi yaşandığı. Savaşın güneşin doğuşu kadar normal karşılandığı bir ortamda geçiyor. Yaşananlara tanık oldukça ‘İyiki orda yaşamıyorum ‘ dedirtiyor.

 

ALTIDAN SONRA TİYATRO’DA NELER VAR?

Altıdan Sonra Tiyatro / Kumbaracı50 Theater an der Ruhr işbirliği içinde yeni projelerine devam ediyorlar. Yiğit Sertdemir’in metnini yazdığı ‘ekonomania’ adlı oyunu Roberto Cuillo yönetiyor. Altıdan Sonra Tiyatro ve tiyatro an der Ruhr oyuncuları ile birlikte oynanacak oyunda Aslı Can Kortan, Dagma Gebbert, Ferhat Keskin Gülhan kadim,İsmail sağır,Sinem Öcalır,ve Stefen Rauber rol alıyor. Oyun iki dille sergilencek.

Akbank Sanat Altıdan Sonra Tiyatro ve Stutgart’tan Lokstoff! İşbirliği ile gerçekleşen “ Sorunlu İnsan Kaynağı”

Yazan: Yaman Ömer Erzurumlu,

Yöneten;Wilhem Schneck ve Yaman Ömer Erzurumlu,

Konusu: Oyun bir sivil toplum kuralı yetkilisinin, artık işsiz beyaz yakalılarla olan durumlarını gözden geçirmek üzere bir galeride buluşmalarını konu ediniyor. Seyirciler interanktif olarak yer alacaklar. Ayrıca oyundaki performans gösteri Akbank Sanat’ın galerisinde sergilenecek.

Oyunda; Cemre Buğra ün, Erkan Kortan, İhsan Dehmen, Onur Tuna ve Yaman Tümer erzurumlu rol alıyor.

soytarım
KUMBARACI50- KRAL (SOYTARIM) LEAR-Oyuncular : Tomris İncer, Güven Kıraç, Berkay Ateş, Demet Evgar, Okan Yalabık, Sezin Akbaşoğulları, Umut Kurt

Altıdan Sonra Tiyatro ve Pangar ortak yapımı olarak 19. İstanbul Tiyatro festivali’nde prömiyer yapan “ Kıral (Soytarım) Lear oyunu sezonda da devam edecek.

TİYATRO ÖTEKİ HAYATLAR

Dört Yapraklı Yonca ile seyircinin gönlünde iyi yer edinen Tiyatro Öteki Hayatlar 10. Yılını kutlyacak. 10 yıl boyunca sahnesinde seyirci ile buluşmuş tüm kadın oyunları 10 (En Zor Karar) adlı oyunda biraraya getiriyor.

H. Can Utku’nun yönettiği oyunun prömiyeri Ekim’de yapılacak. Oyun,2004 yılında kürtaja karar verme öykülerini sahneye taşıyor. Günümüzde kadınların yaşamları hakkında karar alırken ne kadar zorlandıklarını irdeliyor.

 

TİYATRO SEYİRLİK

tiyatro-sahnelerinde-pek-yakinda--4651492

Tiyatro Seyirlik Geçtiğimiz sezonda “ Ya Başaramazsak” oyunu ile perdelerini açtı. Kuruculuğunu Hüseyin Avni Danyal’ın yaptığı tiyatro bu yıl Rzel Pavelkıç’ın “ Soytarılar” adlı oyununu sergileyecek. Yunus Emre Bozdoğan’ın yönettiği oyunu Muharrem Şen Türkçe’ye çevirdi. Oyun, sahne sanatlarının hayatlarının konul edildiği acıklı bir güldürüyü seyirciyle buluşturacak. Oyunda, Aytek Şayan,Melih Efeçınar ve Koray Alper rol alıyor.

 

GET TİYATRO

BUĞRA GÜLSOY
BUĞRA GÜLSOY

Kuruculuğunu Buğra Gülsoy’un yaptığı GET ilk oyunları “Pragma” idi. Yeni sezonda “Dip” adlı oyun ile perde açacak. Oyunu tiyatronun kurucuları; Buğra Gülsoy, Emre Erkan ve Serhat Teoman birlikte yazdı. Bir evin bodrum katında birlikte yaşıyan dört kişinin arasında geçen olayı anlatıyor. Hayatlarında hiçkimseyi öldürmemiş olan üç kişinin dördüncü kişiyi öldürmesi ile sorgulama başlar.

 

 

 

 

TİYATRO KUMPANYASI

Tiyatro Kumpanyası Can Yücel ve Ahmet Arif’ten sonra bu sezon Orhan Veli’nin hayatını Kendi yazdığı şiirleri,öyküleri,makaleler ve hikayelerinden yola çıkarak sahneye taşıyacak. Doğumunun 100. Yılında usta şairin hayatına başka bir pencereden bakmayı hedefleyen “Ben Orhan Veli” adlı oyunu Kemal Kocatürk uyarlayıp yönetiyor.

Müzik; Ayça Kocatürk

Dekor ve Kostüm : Sırrı Topraktepe

Işık: Aslı Atasoy

Oyuncular: Kemal Kocatürk, Ozan Sevin, Ayça Kocatürk

EMEK SAHNESİ

2014-2015 Tiyatro sezonunu, 2 Ekim’de halil Babür’ün yönettiği “11’e 11 “ adlı oyun ile açılacak. Evren Erler, Sercan Gülbahar, Barış Gönen, Murat Engiz, Mert Denizmen ve Özer Arslan’ın rol aldıkları oyunda faşizim sadece bir mesleğe , bir alana veya kapalı dünyalara değen yanı ile irdeleniyor. “11’e 11” denilen bir ölçüye dayandırılarak saçların tek tip kesildiği, kamuya çaık bir alanda karşıt görüşlü insanların tartışmalarınınyasaklandığı, bu tartışmaların en çok yapıldığı esnaf berberlerin örgüt evi olarak algılanmaya başlandığı, faşizmin dükkanlardan içeriye tatlılıkla sokulmaya çalışıldığı bir dönem anlatılıyor.

SADRİ ALIŞIK TİYATROSU

Amerikalı yazar Ken Kesey’in romanından tiyatroya uyarlanan “Gugug Kuşu” (Kafesten bir Kuş Uçtu) Şakir Gürzumar’ın rejisi ile seyirci ile buluşacak. Birol Güven tarafından kaleme alınan “Tatil Diyalogları” Galip erdal’ın recisi ile perde açacak. Oyun, kadın erkek eşitliğini konu alıyor. Geçen sezon oynanan “Yatak Odası diyalogları’ nın devamı niteliğinde.

market

Sadri Alışık alternatif Sahne ise iki oyunla perde diyecek. Bunlardan birincisi Gökhan Eraslan’ın yazıp yönettiği “ Market’in provaları başladı. İkinci oyun Gönül Kıvılcım’ın yazdığı Nihat Alptekin’in yönettiği “ Bir Kadını Öldürmek”

EKİP TİYATROSU

Pedro Calderon de la Barca’nın yazdığı , Ekip’in uyarladığı “ İki Kapılı Ev” adlı oyun, Cem Uslu’nun rejisi ile sahnelenecek. Simel aksünger, Elif Bilgiç, Ömer Fırat Köker, ismail sağır, Ayşe gül Uraz, ve Duygu yetiş’in rol aldığı oyunun konusu şöyle; Köy hayatının daraltıcı yaşamından bunalan Don Lisardo, ardına uşağı Calabazas’ı da katarak aşk ve macera şehri Madrid’e gelir. Fakat büyük şehre adımını attığı daha ilk gece, kendini büyük bir kovalamacanın içinde bulur. Yüzünü bile görmediği bir kadını, sevgilisi sandığı kişiden korumak arzusuyla araya girer. Kadın kurtulmasına kurtulur, ama o andan itibaren Lisardo kendini, tam da hayalini kurduğu üzere, gizem ve heyecan dolu bir aşk ve macera cümbüşünün ortasında buluverir… Kanı kaynayan âşıklar, yanlış anlaşılmalar, gizli buluşmalar, esrarlı kayboluşlar, sır dolu suskunluklar, sevdanın kederiyle yüklü genç omuzlar, soylu beyzadeler ve cingöz uşaklar arasında cereyan eden fırtınalı bir eğlence başlar.

 

TİYATROKARE

Aziz Nesin’in aynı adlı romanından sahneye uyarlanan “Zübük” Tiyatro Kare’nin sezon repertuarındaki yeni oyunu. Oyunu Nedim Saban uyarladı.

 

Zübük’ konusu şöyledir; Milletvekili İbrahim Zübükzade, mesleğinden ihraç edilmiş bir siyasetçidir. Sözünde durmayan, ahlaksız bir adamdır. Gazeteci Yaşar gazetede yayınlamak istediği yazı dizisi için Zübükzade’nin yaşam öyküsünü öğrenmek ister. Gittiği köyü Gülören’de karşılaştığı köylüleri Zübükzade’yi nefretle anarlar. Yaşar’ın köylüden aldığı bilgiye göre Zübük iş hayatına bir dairede kâtip olarak başlamış, kısa sürede aldığı rüşvetlerle zengin olup çıkmıştır. Foyası ortaya çıkınca kovulan Zübük, Destek Partisi’ne girip yağcılıkla ocak başkanlığına yükselir. Girdiği her yere de rüşveti bulaştırır. Muhalefet partisinden olan Kadir Ağa’nın kızı Yektane’ evlenme vaadiyle kandırıp birlikte olur. Ama çetin ceviz Yektane, silah zoruyla Zübük’ü nikah masasına oturtur. Uyanık Zübük, partili partisiz herkesi öylesine birbirine düşürür ki, sonunda halk onun belediye reisi olması için neredeyse yalvarır. Aklı sürekli şeytanlığa çalıştığı için kendisine kurulan komploları da birer ikişer savuşturan Zübük, kendini milletvekili seçtirir. Tüm bu anlatılanlara çok şaşıran kurt gazeteci Yaşar, Zübük’le yüzyüze konuşmaya gider. Zübük, tüm yüzsüzlüğü ile, köylüyü, kasabalıyı, giderek tüm halkı kötüleyip, kendisinin ne denli dürüst ve vatansever bir politikacı olduğunu öyle bir anlatır ki; Yaşar Zübük’e neredeyse acımaya başlar. Ama giderayak Zübük’ün kendisine de oynadığı bir oyun aklını başına getirir. Çirkin politikacıların elinde çaresiz kalan halkın her zaman haklı olduğunu anlar…

 

MODA SAHNESİ

 

Moda Sahnei’nde ikim ayında iki oyunun prömiyeri yapılacak. Bunlardan ilki Bernarda Marie Koltes’in yazdığı, Ezgi Coşku yetiş’in Türkçe’ye çevirdiği, Kemal Aydoğan’ın yönettiği “ Roberto Zucco”. Oyunda İnan Ulaş Torun,Hülya Gülşen, Murat Tüzün, ezgi Coşku Yetiş, Onur Uysal, Hasan Demirtaş, ve Deniz Elmas rol alacaklar. Ikinci oyun ise Kieran Lynn’in yazdığı, Yeşim Gökçe’nin çevirdiği ve Kemal Aydoğan’ın yönettiği “ Parkta Güzel Bir Gün”. Oyunda Mert Fırat, Volkan Yosunlu, ve Didem Balçın rol alıyorlar. Ocak ayında ise Sibel Arslan Yeşilay’ın Türkçe’ye çevirdiği “ Köpek Kadın Erkek “adlı oyun Kemal Aydoğan’ın rejisi ile seyirci ile buluşacak.

 

TİYATRO KEYFİ

 

MC Rain’in yönettiği, prömiyeri Romanya’da yapılan kukla formundaki “ Romeo ve Juliet” Tiyatro keyfi’nin sezon repertuarlarından yer alan oyunlardan ilki. Bir diğeri ise Kemal Başar’ın yöneteceği ve Boğaziçi Caz Korosu’nun sahne alacağı “ Fosforlu Cevriye’nin Acıklı Hikayesi” adını taşıyan akapella müzikal. Oyunlar garajistanbul’da seyirci ile buluşacak.

 

D22

 

Oyunlar Deniz Madanoğlu’nun yazdığı, Derya Alabora’nın yönettiği “Küf”, D22’nin yeni sezondaki ilk prodüksiyonu olarak sahnede seyirci ile buluşacak. Oyunda rol alan isimler arasında Esra Dermancıoğlu, Güven Kıraç,Esra Ruşan, İrem kahyaoğlu ve Görkem Kasal var. D22 yeni sezonda iki yeni oyun daha sahneleyecek

Tiyatrogerçek

Hakan gerçek’in kurduğu tiyatro gerçek geçtiğimiz sezonda beğeni kazanan üç oyuna yeni sezonda devam edecek bunlardan birincisi ; geçtiğimiz sezon en çok beğeni kazanan ve Hakan Gerçek’e TEB ödüllerinde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü gettiren ‘Savunma’, David Rintels-Irwing Stone’in yazdığı İrem Arslan Aydın’ın çevirisini yaptığı oyunu Mehmet Birkiye yönetti.

Oyunun konusu:ünlü insan hakları savunucusu ve avukat Clarence Darrow’un Haymarket ayaklamasına verdiği destekle temeli atılan hak savunuculuğu göreviyle üstlendiği önemli davalar üzerinden, nefreti mantık ve akılla yenebileceğine inanan ve bu uğurda hayatını ortaya koyan Clarence Darrow’un yaşamına ışık tutuyor.

Hakan Gerçek 'Savunma'daki rolü ile TEB Oyuncu ödülüne değer görüldü.
Hakan Gerçek ‘Savunma’daki rolü ile TEB Oyuncu ödülüne değer görüldü.

1911 yılına kadar üstlendiği radikal işçi davalarını takip eden, ırkçılık, savaş karşıtlığı temelli davalarda Edgar Lee Masters ile hazırladığı savunma metinlerinde Darrow , aynı zamanda hak ve nefret kavramlarını sorguluyor.

ikincisi 2011’den beri seyircilerle buluşan ve Cemal Süreyya’nın şiirlerinden oluşan tek perdelik ‘Üstü Kalsın’. Hakan Gerçek’e Tilbe Salim’in eşlik ettiği oyunun uyarlama ve yönetmenliğini Atilla Birkiye üstlendi.

Üçüncü Oyun; Yine Hakan Gerçek’in sahneye koyup tek başına oynadığı ve yaklaşık 6 sezondur seyirciyle buluşacak olan ‘VAN GOGH’. Bir resim atölyesinde geçen oyun ünlü ressam Van Gogh resme başlamasından itibaren intiharın eşiğine geldiği ana kadarki süreci anlatıyor.

TİYATRO.İN

Engin Hepileri’nin kurduğu Tiyatro.in’in bol ödüllü oyunu ‘Katil Joe’ bu sezonda devam edecek. Yeni sezon oyunları hakkında henüz bir çalışma yok. Şimdilik Türkiye turnesindeler.

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.